Haberler

Twitter, Orta Doğu Ülkeleriyle İlgili Yanlış Bilgiler Yayan 16 Hesabı Askıya Aldı

Twitter Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Orta Doğu ülkeleri hakkında propaganda yapan 16 hesabın askıya alındığını söyledi. Bu hesapların ve sahte kişiliklerin daha büyük bir gruba üye olduğu tespit edildi.

“Bağımsız kuruluşlarla ortaklığımız, teknoloji ve inceleme ekibimiz sayesinde platform manipülasyonlarını tanımlamaya çalışıyoruz. Herhangi bir faaliyetin devlet destekli bir algı operasyonu olduğunu gösteren kanıtlarımız varsa, bunları inceleme sonucu ifşa ediyoruz.” diyor Twitter yetkilileri.

The Daily Beast’in araştırmaları sonucu, bu sahte hesapların geçtiğimiz yılda 46 farklı yayında 90’dan fazla propaganda mesajı yollayan 19 hesap ile aynı gruba ait olduğu biliniyor. Yazılan iletilerin çoğunda Birleşik Arap Emirlikleri yüceltilirken Katar, Türkiye ve İran gibi ülkeler eleştiriliyor.  Bu propaganda mesajlarının Washington Examiner, RealClear Markets, American Thinker ve The National Interest gibi muhafazakâr yayın kuruluşlarında paylaşılması da dikkat çekiyor.

Twitter, bu tarz yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için şimdilik sadece hesap kapatma veya askıya alma gibi eylemlerde bulunuyor. Muhtelif yanlış bilgilendirme kampanyalarına karşı önlem almaya başlayan Twitter’ın 2018 yılında 1 milyon sahte hesap sildiğini de unutmayalım. Ek olarak Çin, Rusya ve Türkiye tarafından desteklenen ve propaganda yaptığı belirtilen 32,242 hesap da Haziran ayında kalıcı olarak silinmişti.

Orta Doğu propaganda ağındaki kişiliklerin sahte özgeçmişler, akademik ve profesyonel kimlikler kullanarak yaydıkları mesajlara güvenirlik kazandırdığı da belirtiliyor. Kendini gazeteci veya kıdemli uluslararası ilişkiler analisti olarak tanıtanların sayısı da bir hayli fazla. Çalınan ve değiştirilen avatarlar ile hesabın süslenmesi ise ekstra önlemlerden biri.

Siyasi manipülasyon amaçlı yazılan bu tarz Tweetler’in, toplulukları birbirine düşürmek için kullanıldığını göz önünde bulundurmakta fayda var. Güvendiğimiz haber kaynaklarından bilgi almayı ve farklı yerlerden teyit etmeyi prensip bellemek 21. yy’da internet kullanan bizler için şart.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu