Blog

Bulut Depolama Nedir? Kullanım Alanlarına Göre Çeşitleri

Bulut depolama, belgeler, fotoğraflar, videolar ve diğer medya biçimleri gibi dijital bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından barındırılan sanal veya bulut sunucularda depolandığı bir veri depolama modeli olarak tanımlanır. Verileri site dışı bir depolama sistemine aktarmanıza ve gerektiğinde bunlara erişmenize olanak tanır. 

Bulut depolama, kullanıcıların önemli verileri veya medya dosyalarını uzak, üçüncü taraf sunuculara kaydetmesine olanak tanıyan bir bulut bilgi işlem modelidir. Kullanıcılar bu sunuculara internet üzerinden istedikleri zaman erişebilir. Yardımcı depolama olarak da bilinen bulut depolama, bulut tabanlı bir hizmet sağlayıcı tarafından korunur ve çalıştırılır. Daha fazla erişilebilirlikten veri yedeklemeye kadar, bulut depolama kullanıcılarına bir dizi avantaj sağlar. En önemli avantajı, yüksek depolama kapasitesi ve minimum maliyetlerdir. Bulut depolama, isteğe bağlı planlar sunar ve kendi veri depolama altyapınızı satın alma ve yönetme ihtiyacını ortadan kaldırır. Her zaman, her yerde veri erişimi ile size çeviklik, küresel ölçek ve dayanıklılık sağlar.

Bulut Depolama Nasıl Çalışır?

Bulut depolama, sanal bir veri merkezi olarak çalışır. Son kullanıcılara ve uygulamalara, uygulamanın gereksinimlerine göre ölçeklenebilen sanal depolama altyapısı sunar. Genellikle, kurum içi bulut depolama altyapısıyla etkileşim yoluyla uzaktan uygulanan web tabanlı bir API aracılığıyla çalışır. Bulut depolama, kullanıcının internet üzerinden bağlanabileceği en az bir veri sunucusu içerir. Kullanıcı, mesajı internet üzerinden manuel veya otomatik bir şekilde birden çok sunucuya ileten veri sunucusuna dosya gönderir. Depolanan verilere daha sonra web tabanlı bir arayüz üzerinden erişilebilir. Verilerin sürekli kullanılabilirliğini sağlamak için bulut depolama sistemleri çok sayıda veri sunucusu içerir. Bu nedenle, bir sunucunun bakım gerektirmesi veya arızalanması durumunda kullanıcı, kullanılabilirliği sağlamak için verilerin başka bir yere taşındığından emin olabilir.

Kullanım Alanlarına Göre Bulut Depolama Türleri

Bulut hizmetleri, herkesin dijital verileri depolamasını ve bunlara her yerden erişmesini mümkün kılar. Bu, bulut depolamanın aslında sanal bir sabit sürücü olduğu anlamına gelir. 

Bulut depolama çok yönlü bir sistemdir; kelime belgeleri ve video dosyaları gibi önemli verileri kaydetmekten, karmaşık verileri işlemek ve uygulamaları çalıştırmak için buluta erişmeye kadar birçok kullanım için uygundur. 

Fakat en iyi bulut depolama alanına karar vermek için kullanıcının önce kullanım durumlarını belirlemesi gerekir. Bu yüzden şimdi kullanım alanlarına göre bulut depolama türlerini inceleyelim: 

1. Özel bulut depolama (Private cloud storage)

Özel bulut depolama, kurumsal veya dahili bulut depolama olarak da bilinir. Bu durumda veriler şirketin veya kuruluşun intranetinde saklanır. Bu veriler şirketin kendi güvenlik duvarı tarafından korunur Özel bulut depolama, pahalı veri merkezlerine sahip şirketler için harika bir seçenektir ve veri gizliliğini şirket içinde yönetmenize olanak tanır. Özel bir bulutta veri kaydetmenin en büyük avantajı, kullanıcıya tam kontrol sağlamasıdır. Öte yandan, özel bulut depolamanın en büyük dezavantajlarından biri, bakım ve güncellemelerin maliyeti ve teknik çabadır. Özel bulut depolamayı yönetmenin sorumluluğu ev sahibi şirkete aittir.

2. Genel bulut depolama (Public cloud storage)

Genel bulut depolamada, birkaç yönetici denetimi gerekir ve kullanıcı ve kullanıcının yetkilendirdiği diğer herkes tarafından çevrimiçi olarak erişim sağlanır. Genel bulut depolama ile kullanıcının/şirketin sistemi korumasına gerek yoktur. Genel bulut depolama, farklı çözüm sağlayıcıları tarafından barındırılır, bu nedenle tüm kullanıcılar için ortak olduklarından güvenlik alanlarını özelleştirmek için çok az fırsat vardır. Amazon Web Services (AWS), IBM Cloud, Google Cloud ve Microsoft Azure, popüler genel bulut depolama çözüm sağlayıcılarıdır. Genel bulut depolama, kolayca ölçeklenebilir, uygun maliyetlidir, güvenilirdir ve sorunsuz izleme ve sıfır bakım sunar.

3. Hibrit bulut depolama (Hybrid cloud storage)

Hibrit bulut depolama, özel ve genel bulut depolamanın bir birleşimidir. Adından da anlaşılacağı gibi, hibrit bulut depolama, kullanıcıya, özel bir bulutun güvenliği ve bir genel bulutun kişiselleştirilmesi gibi her iki dünyanın da en iyisini sunar. Hibrit bulutta, veriler özel bulutta saklanabilir ve bulut bilişim hizmetleri yardımıyla genel buluta bilgi işleme görevleri de atanabilir. Hibrit bulut depolama, uygun maliyetlidir, kolay özelleştirme ve daha fazla kullanıcı kontrolü sunar.

4. Topluluk bulut depolama (Community cloud storage)

Topluluk bulut depolama, belirli işletmeler veya topluluklar için bulut çözümleri sunan özel bulut depolama modelinin bir çeşididir. Bu modelde bulut depolama sağlayıcıları, topluluğun gereksinimlerini karşılamak için bulut mimarisini, yazılımını ve diğer geliştirme araçlarını sunar. Tüm veriler, topluluğun güvenlik ve uyumluluk ihtiyaçlarını yönetmek için topluluğa ait özel bulut depolama alanında depolanır. Topluluk bulut depolama, sıkı uyumluluk ilkelerine sahip sağlık, finans veya yasal şirketler için mükemmel bir seçenektir.

Bulut, veri işleme ve depolamada merkezi bir rol oynasa bile, bulutun ve veri depolamanın geleceği hızla değişiyor. Veri güvenliği, bulut depolamadaki en büyük endişelerden biri ve gelecekte, toplu veri ihlalleri, bulut depolamayı tercih eden işletmeler için güçlü bir endişe kaynağı olacak. Böyle bir senaryoda bulutun modası geçecek mi? Gelecekte karmaşık verileri depolamak için olası alternatifler neler olacak? 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu