Blog

Microsoft Defender ile Temel Tehdit Analizi

Eskiden Windows Defender olarak bilinen Microsoft Defender, Windows işletim sistemleri için yerleşik bir antivirüs ve tehdit koruma çözümüdür. Tehdit tespiti, önlenmesi ve analizi için çeşitli özellikler sağlar. Bazı özel tehdit analizi araçları kadar zengin özelliklere sahip olmasa da aşağıdaki adımları kullanarak Microsoft Defender ile temel tehdit analizi gerçekleştirebilirsiniz:

Microsoft Defender’ı Etkinleştirin

Microsoft Defender’ın Windows sisteminizde etkin olduğundan ve çalıştığından emin olun. Varsayılan antivirüs ve kötü amaçlı yazılım önleme çözümü olmalıdır. Devre dışıysa veya başka bir virüsten koruma programı kullanıyorsanız onu etkinleştirmeyi düşünmenizde fayda vardır.

Tanımları Güncelle

Microsoft Defender’ın tehdit tanımlarını düzenli olarak güncelleyin. Düzenli olarak yeni tehditler ortaya çıkıyor ve güncellenen tanımlar bunların etkili bir şekilde tespit edilmesine ve engellenmesine yardımcı olmaktadır.

Hızlı veya Tam Tarama Gerçekleştirin

Microsoft Defender, hızlı veya tam sistem taramaları yapmanıza olanak tanır. Hızlı tarama, yaygın olarak etkilenen alanları kontrol ederken, tam tarama, tüm sisteminizi kontrol eder. Bilinen tehditleri belirlemek ve kaldırmak için bu taramaları düzenli olarak çalıştırın.

Tarama Sonuçlarını İnceleyin

Taramanın ardından tarama sonuçlarını inceleyin. Microsoft Defender, tehditleri farklı önem düzeylerine (düşük, orta, yüksek) göre sınıflandırır. Bulunan tehditleri ve sisteminizdeki konumlarını lütfen not etmeyi unutmayınız.

Karantinaya Alın veya Tehditleri Kaldırın

Microsoft Defender tarafından tanımlanan tehditleri karantinaya alın veya kaldırın. Karantinaya alma daha güvenli bir seçenektir çünkü tehditleri silmeden izole eder ve gerekirse daha fazla araştırma yapmanıza olanak tanır.

Eylem Önerilerini Kontrol Edin

Microsoft Defender genellikle belirli tehditlere yönelik eylem önerileri sağlar. Daha fazla tarama, sistem yeniden başlatma veya güncellemeler içerebilecek bu önerileri izleyiniz.

Windows Güvenlik Kontrol Panelini Kullanın

Daha gelişmiş özelliklere erişmek için Windows Güvenliği kontrol panelini açın. Çeşitli güvenlik ayarlarına, güvenlik duvarı kontrollerine ve ek tarama seçeneklerine erişim sağlarsınız.

Tehdit Geçmişini İnceleyin

Windows Güvenliği’ndeki Tehdit geçmişi bölümü, algılanan tüm tehditleri günlüğe kaydeder. Bu, sisteminizdeki tehditlerin geçmişini izlemenize ve yinelenen sorunları belirlemenize yardımcı olur.

Şüpheli Dosyaları Microsoft’a Gönderin

Microsoft Defender’ın işaretlemediği şüpheli bir dosyayla karşılaşırsanız ancak bunun bir tehdit olabileceğini düşünüyorsanız, Bu dosyayı Windows Güvenliği kontrol paneli aracılığıyla analiz için Microsoft’a gönderebilirsiniz.

Bulut Tabanlı Korumayı Etkinleştirin

Microsoft Defender, ortaya çıkan tehditleri hızla tanımlayıp engelleyebilen bulut tabanlı koruma sunar. Gelişmiş güvenlik için bu özelliğin etkinleştirildiğinden emin olunuz.

Haberdar Olun

Siber güvenlik haberleri ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun. Microsoft düzenli aralıklarla güvenlik güncelleştirmeleri ve öneriler yayınlar; bu nedenle sisteminizi ve yazılımınızı güncel tutun.

Ek Güvenlik Önlemlerini Göz Önünde Bulundurun

Microsoft Defender sağlam bir temel koruma aracı olsa da, genel güvenlik duruşunuzu güçlendirmek için güvenlik duvarı, izinsiz giriş tespit sistemi ve düzenli veri yedeklemeleri gibi ek güvenlik önlemleri eklemeyi unutmayınız.

Kendiniz ve Diğer Kullanıcıların Eğitimi

Kendinizi ve sisteminizdeki tüm kullanıcıları, yaygın siber güvenlik tehditleri, güvenli çevrimiçi uygulamalar ve şüpheli bağlantılara tıklamamanın veya bilinmeyen dosyaları indirmemenin önemi konusunda eğitmeniz veri güvenliğiniz açısından hayati önem arz eder.

Microsoft Defender, temel tehdit analizi ve koruması veri güvenliğiniz açısından değerli bir araçtır.

Kaynak : Microsoft

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu