Cloud Computing

Office 365 Üzerinde Public Folder – Web Site Mimarisini Kendi Alan Adımız ile Kullanmak

Office 365’de kurumsal ve kişisel web siteleri oluşturabildiğimiz gibi kişisel blog siteleri de oluşturabiliyoruz. Oluşturduğumuz bu web sitelerine alan adımız üzerinden erişim sağlamak istersek “www” şeklinde tüm alan adımızı Office 365’e eklememiz gerekir. Daha öncemustafad.com alan adı ile üye olmuş ve kullanmaya başlamıştım. Şimdi ise www.mustafad.com alan adını Office 365’e yönlendirerek web sitemi buradan yayınlamayı deneyeceğim.

Office 365 Admin Center’dan Domains’e geliyoruz.

clip_image002

Add a domain tıklayarak alan adımızı www.mustafad.com şeklinde boşluğa yazıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

 

clip_image004

Bu alan adı için kullanıcı eklenip eklenmeyeceği soruluyor. Eğer eklemek istemiyorsanız “I don’t want to add users right now” seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.

 

clip_image006

Alan adına dahil edilecek servisleri işaretliyoruz. Daha önce mustafad.com‘u eklemiş ve Exchange, Lync servislerini dahil etmiştim. Burada amacım websitesini yönlendirmek ve sharepoint üzerinden yayınlamak olduğu için sadece “SharePoint Online” seçeneğini işaretliyorum.

SharePoint Online: I want my Office 365 public website address to be http://www.mustafad.com. 

 

clip_image008

Devam ettiğimizde birinci seçenekte Public (Ortak site) sayfanın kendileri tarafından oluşturulduğunu söylüyor ve ilk olarak Open The Link yazısına tıklayıp Public sayfayı açmamız isteniyor.

İkinci seçenekte ise sayfamız açıldıktan sonra Public Website’a tıklıyoruz.

 

clip_image010

Open The Link’ten sayfayı açıp Public Website’a tıkladığımızda websitemizde nasıl değişiklikler yapabileceğimiz gösteriliyor. Hiçbir işlem yapmadan devam edebiliriz.

 

clip_image012

 

clip_image014

Oluşturduğumuz Public sayfayı nasıl paylaşabileceğimiz anlatılıyor. Ancak ben bunu herkesin görmesini istediğim için bu şekilde bir paylaşım yapmayacağım. Next ile devam ediyoruz.

clip_image016

 

Daha önce sayfanızı açmışsanız yeniden açmanıza gerek yok ancak kapalı ise “Open The Link” e tıklayarak açabilirsiniz.

Sağda görünen “Website Offline” yazısı üzerine gelinirse uyarı mesajı ile karşılaşırsınız. “Web siteniz şuanda çevrimdışı. Site yalnızca oturum açan kullanıcılar tarafından kullanabilir.”

Bu aşamada sitemizi çevrim içi yapmak için “Web Sitesini Çevrimçi yap” (Make Website Online)’ı seçiyoruz. Bu seçeneğ tıklayınca bilgi mesajı çıkaraktır. Onayladıktan sonra siteniz herkes tarafından görülebilir hale gelecektir.

clip_image018

Bu aşamada sayfamızı kapatmayalım ve yeni bir pencerede SharePoint Admin panelimize girelim.

 

clip_image020

Resimde görüldüğü gibi “mustafad-public.sharepoint.com” sitemizi işaretleyelim. ww.mustafad.com adımızı eklemeden önce buraya girmiş olsaydık “Website Domains” in aktif olmadığını görecektik. Şuan ise aktif olduğunu görüyoruz.

 

clip_image022

Website Domains’e tıkladıktan sonra karşımıza “Rename your website” penceresi çıkacaktır. “Select Domain Name”i seçtiğimizde oluşturduğumuz domain isminin geldiğini görebiliriz. Domain adımızı seçtikten sonra Okdiyoruz.

 

clip_image024

Sayfamızın rename aşamasında olduğunu yeşil işlem simgesinden anlayabiliriz.

clip_image026

Işlem sonrasında “Deleted” mesajı görülmektedir.

 

clip_image028

Site Collections’a tıkladığımızda artık sayfamızın “www.mustafad.com” olduğunu görebiliriz.

Bu aşamadan sonra kaldığımız yerden devam etmek için Office 365 Configure Domain sayfamıza geri dönüyoruz ve Next butonuna basıyoruz.

 

clip_image030

Burada bizden istenen Cname kaydımızı alan adı yönetim panelimizden oluşturuyoruz.

clip_image032

Kaydımızı oluşturduktan sonra Office 365 domain sayfamızdan “done, go check” i tıklıyoruz.

 

clip_image034

İşlemimiz tamamlandı. Finish dedikten sonra kontrol edebiliriz. Ancak kayıt güncelleme işlemleri biraz zaman alacağı için bir süre beklemeniz gerekebilir. Benim oluşturduğum cname kaydı yarım saat sonra aktif oldu.

clip_image036

Makalemin sonuna geldim. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu