Exchange Server

Exchange Server 2013 Üzerinde Public Folder Permissions Detayları

Merhaba; bu yazımda sizler ile Exchange 2013 üzerinde ki Public Folder Permissions ve diğer detayları paylaşacağım. Exchange yapımızda sıklık ile kullandığımız bir yapı olan Public Folder özellikle organizasyonumuzda ki userlara kullanım kolaylığı sağlamakta. Ancak her IT yapısında olduğu gibi security kısmı Public Folder yapısında ‘ da çok önemlidir. Örneklemek gerekirse Departmanlara atanmış Public Folder’ lar yapımızda illa ki vardır. İlk ve en basit taleplerden biride bizim departmanın Public Folder’ ına bizim dışımızda kimse giremesinJ.

İstek böyle olunca tabi ki karşılamak gerekir. Bu ve benzer diğer adımları hemen uygulamalı olarak devreye alalım. Yapım şöyle: msexchangetr.org ve get-exchangeserver.com diye 2 adet Accepted domainim var. Bu domainler altında userlarım var. Public Folder yapımda ise  Exchange Team ve Directory Team diye 2 adet  Public Folder’ im mevcut.

clip_image001

clip_image002

 

[email protected] ve [email protected] PF Mailleri Enable durumda.

Root permissions olarak sadece Administrator Owner olarak bütün haklara sahip.

clip_image003

Outlook yapısına bakarsak Security tarafında sadece Administrator user’ ı Owner olduğu için Micro.Soft kullanıcısı PF’leri görüntüleyemiyor. Ancak; burada önemli bir nokta var. Administrator user’ ı üzerinde Public Folderların Permissions ayarında sadece Administrator olmalı. Default user None olarak bırakılmalı ve Anonymous user silinmelidir. Aksi durumda istediğiniz kadar security ayalarını düzenleyin sonuç alamazsınız J

clip_image004

clip_image005

clip_image006

Şimdi Micro.Soft kullanıcısına Directory Team Public Folder’ a girmesi ve istediği değişikliği yapması için Owner yetkisi verelim.

clip_image007

Micro.Soft kullanıcısının Outlook’ una Directory Team Public Folder yapısı yansıdı. Dikkat ederseniz Exchange Team PF’ ini göremiyor.

clip_image008

Basitçe Public folder Permissions kısmına değindik.

Şimdi ki bölümde PF’ lerin mailleri Enable yani aktif durumda. Bu mail adreslerine mail atacak kişileri belirleyelim.

Otomatik olarak PF Mail Enable edersek, ilgili pf’ in mailine herkes mail atabilir. Ancak, bunu birkaç ufak hareket ile kısıtlayabiliriz.

 

Örnek default yapı:

Message Delivery Restrictions kısmında All Senders seçili, biz buraya diyelim ki sadece administrator Berkcan.Tatlidil user’ı mail atsın. Diğer userlar mail atamasın.

 clip_image009

clip_image010

Micro.Soft kullanıcısı ile [email protected] adresli PF’ e  mail atmayı deneyelim.

Zaten PF mailini to… kısmına ekler, eklemez bize bilgi verdi J

clip_image011

Yine de gönderelim maili.

clip_image012

 

 

Birde Berkcan.Tatlidil user’ ı ile aynı gruba mail atalım. Önemli: Mail atacağınız kullanıcı PF’ in permissions kısmında ekli olması gerekiyor.

clip_image013

 

clip_image014

Mail başarılı bir şekilde geldi.

clip_image015

Faydalı olması dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu