Haberler

Türk Kadın Profesörden Çığır Açacak Buluş

MIT (Massachusetts Institute of Technology)‘de görev yapan bilim insanları ve Türk profesör Canan Dağdeviren, kişinin hayati metriklerini izlemek için kumaşa işlenebilen sensör geliştirdi. Uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları bu teknoloji, henüz seri üretim aşamasında olmamasına rağmen birçok sektör için çığır açacak nitelikte olduğu değerlendiriliyor.

Canan Dağdeviren, kumaşa entegre edilebilen sensör geliştirdi

Kumaşa Gömülü Sensörler

Son yılların en çok ağırlık verilen teknolojisi sensörler. Robotlar, akıllı saatler, ev aygıtları ve otonom araçlar. Neslimizin, ileri teknolojik cihazları sensörler sayesinde kullanılıyor. Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz, deri altına işlenen çipler henüz olmamışsa da Canan hoca ve ekibi sayesinde önce kumaşlara inşlendiğini söyleyebiliriz.

Sensörler, kumaşlara yapıştırılarak, kumaşların insan vücuduyla yakın teması sayesinde, vücut sıcaklığı, solunum ve kalp atış hızı gibi hayati belirtilerini izlemek için kullanılabilecek. Ayrıca bu giysiler, makinede yıkanabilir, temizlenebilir ve dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde üretildiğini belirtelim.

Canan Dağdeviren seminer konuşmasında

Hastalar uzaktan takip edilecek

Bilim insanları,  algılamadaki verilerin, evde veya hastanede hasta olan  hastaları, sporcuları veya önemli konumdaki insanları incelemek için kullanılabileceğini belirtiyor. Bu uygulama, daha önceki buluşları olan kapl pilinde mevcut. Akıllı telefon sayesinde kalp ritmik değerleri ilgili doktora iletilebiliyor.

Canan Dağdeviren açıklamasında, “Her gün giydiğimiz tekstil ürünlerinin içine piyasada bulunan herhangi bir elektronik parçayı veya özel laboratuvar yapımı elektronikleri ekleyerek kendimize uygun giysilere sahip olabiliriz. Bunlar özelleştirilebilir, bu nedenle vücutlarından sıcaklık, solunum hızı ve benzeri gibi bazı fiziksel verilere ihtiyaç duyan herkes için giysiler yapabiliriz” dedi.

Canan Dağdeviren kimdir?

1985 İstanbul doğumlu bilim insanı Canan Dağdeviren, Kocaeli’nde ilk orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fizik Müh. bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği’nde yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı.Aynı yıl doktora  sürecinde esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik üzerine çalışmalar yaptı. Harvard Üniversitesi‘nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk olan Dağdeviren, başarılarıyla Forbes’un “30 Yaş Altı Bilim İnsanı” listesine girmeyi başardı Ayrıca MIT’nin yayını Technology Review’ın her yıl açıkladığı ‘35 yaş altı Mucitler Listesi‘ne de ismini yazdırmayı başardı.

Yaşar YILMAZER

İnterneti, okumayı, üretmeyi, rakamları seven. Sistem uzmanı ve mali müşavir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu