Haberler

Firefox’tan Parola Güvenliği Güncellemesi

Kullandığınız browser ne kadar güvenli? İnternetten alışveriş yaparken, sosyal medya hesaplarınızı kontrol ederken veya çeşitli platformlara giriş yaparken kullandığınız parolalar sizi ne kadar koruyor? Sürekli olarak şifrelerimizin çalındığı, hareketlerimizin izlendiği, keyloggerların cirit attığı çevrimiçi ortamda bir şeylerin her zaman güvende olması mümkün mü? Elbette kendi inisiyatifinizle aldığınız kişisel önlemler olsa da risk faktörü her zaman var. Mozilla’nın Firefox 76 browserı, işte tam bu konuda imdadınıza yetişiyor.

Daha önceden parola yönetim aygıtı Firefox Lockwise sayesinde, kullandığınız parolanın ifşa olup olmadığı hakkında bilgi alabiliyordunuz. Bunun için giriş yaptığınız sitenin hacklenme durumunu ve veri ihlâline uğrayıp uğramadığını kontrol eden Lockwise, salı günü gelen güncellemeyle daha da gelişiyor. Bu güncelleme, daha önceden kullandığınız bir parolayı başka bir web sitesinde de kullanırsanız sizi uyarıyor ve değiştirmenizi tavsiye ediyor.

Aynı parolayı kullanmak tabii ki akılda kalıcı olduğu için bizlere cazip geliyor. Lakin aynı anda muazzam bir güvenlik sorunu yaratıyor. Sitelerden veri ihlaliyle bilgilerinizi çalan hackerlar, buldukları parolaları bütün internette denemeye başlıyorlar. Credential stuffing (kimlik bilgisi doldurma) denilen bu saldırı tipi, çok hızlı bir şekilde onlarca farklı hesabınızın çalınmasına neden oluyor. 2 aşamalı güvenlik önlemleri bu tehlikeyi azaltsa da %100 bir çözüm sunmuyor.

Lockwise aynı zamanda yeni parolaların üretilmesi ve hatırlanması konusunda da kolaylık sağlıyor. Ayrıca LastPass, 1Password ve BitWarden gibi uygulamaların standart özellikleriyle de uyuşuyor. Eğer her siteye girdiğiniz şifreyi hatırlamakta güçlük çekiyorsanız parola yönetim programları ve uzantılarını siz de deneyebilirsiniz. Özellikle bu aralar Apple’ın iCloud Keychain aygıtı çok ilgi görüyor.

Bu hizmetlerin belirli kısıtlamaları var tabii. Örnek olarak Android kullanıcıları Chrome’un parola senkronizasyon sistemini kullanabilirken Firefox’tan böyle bir hizmet alamıyorlar. Apple’ın hizmeti de Windows ve Android’de çalışmıyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu