Donanım

Sistem Odası Isı Sıvı ve Nem İzleme Sistemi

Bu makalemizde yazılımsal ürün haricinde sistem odalarının olmazsa olmazı bir üründen bahsediyor olacağım. Sistem Odası Kurulumu ve Network Dizaynına Dair Saha Gözlemler isimli makalemde genel olarak sistem odasının kurgulanmasından bahsetmiştim. Makalemizde ise kurgulanan sistem odasındaki ısı ve nem takip durumunu ele alıyor olacağız.

Yukarıdaki makaledeki gibi bir odaya sahibiz. Isı ve nem takibi için aşağıdaki cihazı kullanmaktayız. Ürün aşağıda görüldüğü gibidir. Aşağıdaki ürün bizim ihtiyaçlarımızı karşılayan bir model. Büyük yapılar için cihazın versiyonları mevcut. Cihazı üreten Türk bir firma demek isterdim ancak bu iyi bir temenniden ileri gitmez. Cihaz Amerikan menşeli yaklaşık 1984 yılından bu güne elektronik ve network üzerine cihazlar üreten NTI firmasının bir ürünü.

clip_image001

Ürünün genel özellikleri aşağıdaki gibidir.

·         2 adet sıcaklık & nem sensörü girişi ( RJ 45 )

·         5 adet kuru kontak sensör bağlantı girişi ve 1 adet röle çıkışı

·         E-MAIL, SNMP, SMS ile uyarı gönderme

·         16 adet cihaza ping atma ve cihazlara ulaşılamadığında uyarı verme özelliği

·         USB girişi üzerinden logları USB bellek vasıtası ile kaydetme özelliği

·         IP Kamera ile görüntü gösterme özelliği

·         HTTP/HTTPS, SNMP V1/V2c/V3, SMTP, TCP/IP, Syslog, SNTP, DHCP, SSHv2, SSLv3, LDAPv3, AES 256-bit, 3DES, Blowfish, RSA, EDH-RSA, Arcfour, IPV6, WAP 2.0,, TELNET desteği

 

Ayrıca cihaza sahip olmadan test amaçlı olarak online testi aşağıdaki link üzerinden yapabilirsiniz.
http://www.networktechinc.com/environment-monitoring-demo.html

 

Ben cihazın sistem odamdaki yapısından ve ara yüz ayarlarından bahsedeceğim. Normalde cihaz geldiğinde bir ip adresi var. Bu adres ile ara yüze girip kendi networkünüz üzerinde bir ip adresine sabitleyip cihaza erişim sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki özelliklerin en son maddesinde görüldüğü gibi cihaza birçok protokol ile erişmek mümkün ancak biz en efektif olan https protokolünü kullanacağız.

 

Ben cihazı odamda yer alan ve orta alanda yer alan bir kabin içerisinde yerleştirdim. Cihazın aparatları olup kabine sorunsuz monte edilebilmektedir. Cihazın ısı sıvı ve nem sensörünü ise yine aşağıda gördüğünüz gibi sabitledim.

 

Sensörlerin iyi hesaplanarak monte edilmesi çok önemli. Örnek olarak sıvı sensörünü su basmalarına karşın alarm amaçlı olarak yerleştirirken zeminden yükseğe koymamız yanlış olacaktır. Su basmasında örnek olarak zeminden 15 santim yukarıda olan bir sensör odayı 10 cm su basmadı gibi durumda alarm üretmeyecektir. Cihazın üzerindeki kontaklar ile yangın sisteminizle entegre etmeniz, farklı otomasyonel sistemlere kontak verdirmeniz mümkün durumda.

 

Benim Isı nem ve sıvı sensör cihazımın odadaki yerleşimi aşağıdaki gibi.

 

clip_image003

 

clip_image005

 

clip_image007

 

Yukarıdaki yapıda iki husus önemli. Sıvı sensörü kesinlikle su basması nedeniyle sisteme entegre edildiğinden, zemine temas etmesi önemlidir. Isı ve Nem sensörünü ise odanın ortak sıcaklık noktasına yerleştireniz gerekmektedir. Örnek olarak klima aldı bir ortamla odanın kenarı aynı ısı ve nem düzeyinde olmayacaktır.

 

Fiziksel bilgilerden sonra artık yapıyı birazda cihaz üzerinden görelim ve yapılması gereken ayarlara genel olarak değinelim. Cihazın modellerine göre network üzerinde otomatik ip aldıktan sonra tarayan bir yazılım ile gelen modeli veya default ip ile gelen modelleri mevcuttur.

 

Ben kendi networküm üzerinden bir ip verdim ve cihaza Https üzerinden erişebilir durumdayım. Durum aşağıdaki gibi. Cihazın default erişim bilgileri yine üzerinde gelen kitapçıkta bulunmaktadır.

 

clip_image009

 

Cihazın ana ekranı aşağıdaki gibidir. Üzerinde bulunan sensör ve dijital inputları kontrol etmek için bu girişlere ait linkler yer almaktadır. Ben Sıcaklık ve Sıvı isminde iki sensörü kullanmaktayım. Çok sade bir ara yüz görünümü menüler altında alt menüler yer almaktadır.

clip_image011

 

Şimdi sensör ayarlarımıza genel olarak göz atalım. Sicaklik_Sensoru isimli ısı ölçer sensör ayarıma giriş yapıyorum.

 

clip_image013

Bu sensörümüzde varsayılan tanımlamalar zaten gelmektedir. Sensor Setting başlığı altında sıcaklık alt ve üst limitlerini belirlememiz gerekmektedir. Ben minimum ve maksimum değerlerimi 16 ile 24 derece arasında belirliyorum. 23 derece olması ile birlikte ve 16 derecenin altına düşmesi ile birlikte sistem bana otomatik mail ve sms yollayacak.

clip_image015

 

Non Critical Alert Settings ekranında kritik seviye öncesi belirlediğimiz eşik değerinde alınacak olan aksiyonlar seçilmektedir. Örnek olarak ben yukarıda maksimum sıcaklığım 24 derece olsun ancak bana 23 derecede uyarı verme başla şeklinde ayarlama yapmıştım. İşte bu başlık altında kritik değer öncesi belirlediğim eşiklere geldiğinde sms yollayacak, mail atacak ve syslog cihazıma log olarak kayıt yapacaktır.

 

Digital Input girişleri ile birlikte bir çıktısı alabilir, syslog cihazının yeteneklerine bağlı olarak bir kuralla farklı aksiyonlar aldırabilirsiniz.

 

Cihazın bu konuda yetenekleri mevcut. İş birazda sizin cihazdan ne beklediğinize bağlı.

clip_image017

 

Critical Alert Setting ekranı üstteki ekranla aynı olup artık belirlenen gerçek eşiklere ulaşıldığında buradaki uyarı aksiyonları devreye girecektir.

 

clip_image019

Administrator menüsü alında yer alan Enterprise Configuration alanında cihazın tanımlamalarını yapabilir ve sms yollaması için kullanılan hattın sinyal durumu ve çalışıp çalışmadığı bilgisini buradan görebiliriz. Sms yollayacak olan hatta pin kodu olmamalıdır.

 

clip_image021

 

Administrator menüsü alında yer alan Network alanında smtp sunucu ayarları yapılarak mail sistemi test edilebilir.

 

clip_image023

 

Administrator User menüsü alında yer alan başlıklarda Contact Setting alanında ise syslog sunucu ayarı ve mail yollayacak olan mail adres ismi ile birlikte sms yollanacak olan telefon numarasını belirleyebilirsiniz.

 

clip_image025

 

Log menüsü alında yer alanmenülerden cihazın hafızasının yettiği kadar detaylı log izlemesi yapabilirsiniz.

clip_image027

 

 

Umarım yararlı olmuştur. Başka bir makalede görüşmek dileğiyle.

 

 

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Turan Bey, bizim ürün satışlı yapmıyoruz, online gönüllü bir topluluğuz, ticari bir faliyetimiz bulunmamaktadır. Ürün ismini google’ a yazarsanız muhtemel satıcıların bilgisine ulaşabilirsiniz.

  2. ÇözümPark olarak bir migration projesi yaptık ve community server alt yapısından wordpress’ e geçtik, bu sırada makaleleri taşıdık ancak yorumlar kaldı. Bende denk geldikçe örnek birisi bu makaleye yorum yapmış o zaman dikkatimi çekti, emeğe saygı, fırsat buldukça eski yeni fark etmez yorumsuz bir makale görünce yorum yapıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu