3. Parti Yazılımlar

PRTG Network Monitor  Workgroup Windows Ortamları İzleme

İlk makalemizde PRTG Network monitör hakkında genel bilgilendirme yapmış ve temel kurulum işlemlerini ele almıştık. Bundan sonraki makale serilerimizde ise farklı platformların PRTG Network Monitor üzerinden izlenmesi işlemlerini ele alacağız. Bu makalemizde Workgroup olarak çalışan Windows ortamlarının izlenmesini ele alıyor olacağız. Domain ortamlarında bu işleri yetkili bir hesap açarak biraz daha kolay şekilde yapabilmemize karşın Workgroup ortamlarda biraz detaylı işlemler yapmamız gerekmekte.

Öncelikle yönetim ara yüzümüzde oturum açalım. Sonrasında izlenecek kaynakların görüntülenmesi, düzenlenmesi ve eklenmesi işlemlerinin yapıldığı Devices ekranını açalım.

Ekranımızda mevcut olarak eklenmiş kaynaklarımız gözükmekte. Bu kaynaklar PRTG Network Monitor kurulumu ile birlikte kendiliğinden otomatik olarak eklenmektedir. Öncelikle bu ekrandaki Local Probe, Probe Device ve PRTG Core Server bileşenlerin ne işe yaradığını açıklayalım.

Local Probe : Bir ortama konumlandırılan PRTG sunucusunu ifade eder. Farklı coğrafyalarda farklı networklere farklı PRTG sunucular kurularak farklı probe kurulumları ile yapı genişletilebilir. Bunların isimleri değiştirilip örnek olarak İstanbul probu, Ankara probu olarak nitelendirilebilir.

Probe Device : Probe altına eklenen cihazları ifade eder.

PRTG Core Server: PRTG’nin kalbi olarak nitelendirilir. PRTG üzerinde aşağıdaki durumları kontrol ederek bunların genel sağlığı hakkında bizi bilgilendirir.

  • Hedef cihazlar için yapılandırma yönetimi (örneğin, sunucular, iş istasyonları, yazıcılar, anahtarlar, yönlendiriciler veya sanal makineler)
  • Bağlı probların yönetimi ve konfigürasyonu
  • Küme yönetimi ,sonuçları izlemek için veri tabanı
  • E-posta teslimi için bir posta sunucusu içeren bildirim yönetimi, rapor oluşturma ve planlama
  • Kullanıcı hesabı yönetimi, veri temizleme (örneğin, 365 günden eski verileri silme)
  • Web sunucusu ve uygulama programlama arayüzü (Api) sunucusu.

Biz yapımıza Workgroup ortamındaki bir Windows Sunucuyu ekleyeceğiz. Diğer bileşenlerden ayırmak için öncelikle bu tarz sunucuları bir başlık altında toplamak için grup tanımlaması yapalım. Bu işlem için Local Probe üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden Add Group… menüsüne tıklayalım.

Açılan ekranımızda Group Name alanından grubumuza bir isim verelim. Bu alanda birden çok özel tanımlama yapmamız için menüler yer almaktadır. Örnek olarak Credentials for Windows System alanından bu alanın altına eklenecek olan tüm sunucular için erişim sağlayacak ortak bir kullanıcı var ise onun tanımını yapıp bu grup altına eklenecek olan her sunucunun otomatik olarak bu tanımdan etkilenmesini sağlayabiliriz. Örnek olarak bu tanımı doldurur ve aynı bilgileri kullanan 10 sunucuyu bu grup altına eklersek bu tanımlar her defasında baştan girmek zorunda kalmayız. OK ile işlemi tamamlayalım.

Local Probe altına Sunucular grubumuz eklendi. Artık bu grup altına Workgroup olan Windows sunucumuzu ekleyebiliriz. İlgili ekrandaki Add Device butonuna tıklayalım.

Öncelikle eklenecek olan sunucumuza Device Name and Address alanından bir isim verelim. Ben gerçek ortamı eklediğim için bazı yerleri karartacağım. Sonrasında ip versiyonunu seçelim, sunucu ip adresi veya hostname bilgisini girelim. Ben Workgroup bir sunucu eklediğim için sunucu ip adresini giriyorum. Sonrasında sunucumuz için bir ikon seçelim.

Ekran aşağı doğru uzadığı için aşağıdaki resim üzerinden ayarlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Eklenecek olan sunucu üzerinde otomatik olarak bir tarama olmaması ve bu işlemi kendim tetikleyeceğim için Device Identification and Auto-Discovery özelliğini No auto-discovery olarak seçiyorum.

Credentials for Windows Systems başlığı altında kullanıcı erişim bilgilerimizi tanımlamamız gerekiyor. Domain or Computer Name alanını Workgroup olan bir sunucu eklediğimiz için Localhost olarak geçiyoruz. Buraya sunucu ismi neyse onu da yazabilirsiniz. User Name ve Password alanına ise sunucumuzda bulunan yetkili hesap ismini yazıyoruz. Ben işlemlerimi Administrator ile yapacağım için buraya Administrator hesap adımı ve parolamı giriyorum.

Burada 10 tane sunucu eklenecek olsaydı mantıklı olması açısından her sunucuya aynı haklara sahip aynı kullanıcı adı ve parola ile bir hesap açık genel grup tanımlarını bu bilgileri girip, her sunucu için ayrı ayar yapmaktan kurtulabilirdik. Ekranda birçok tanımlama unsuru var ancak biz her cihaz eklenişinde sadece gerekli olanları dolduruyoruz. OK ile sonraki adıma ilerleyelim.

Sunucumuz eklendi. Run Auto-Discovery butonuna tıklayarak sunucumuzda izleyebileceğimiz sensörlerin bulunmasını sağlayalım.

Bu işlemler öncesinde sunucu üzerinde ilgili sensörlerin WMI üzerinden bulunabilmesi için Firewall üzerinden Windows Management Instrumentation (WMI) özelliğini açalım.

Auto-Discovery işlemi başladı. Network hızına ve sunucu performansına göre bu işlem birkaç dakika sürebilir.

Tarama sonrasında sadece Ping sensörü bulundu. Birkaç dakika içerisinde sensör aktif olacak ve PRTG tarafından izlenebilir duruma gelecektir.

Şu anda ping sensörümüz aktif oldu. Add Sensor ile elle tekrardan sensör eklemeyi deneyelim. Windows sunucu üzerine eklenebilecek sensör sayısı çok olduğundan bunları elle gerekli olanları seçecek şekilde eklememiz gerekmektedir.

PRTG Network Monitor Ping, SNMP, WMI, Performance Counters, HTTP, SSH, Packet Sniffing, Flow Protocols, PowerShell, Push Message Recive, PRTG Cloud gibi birçok platform ve protokol üzerinden beslenebilmekte. Biz ekleyeceğimiz sensörü kolay şekilde bulabilmek adına bu protokol ve platformlar asında seçimler yaparak kolayca filtreleyebilir, ekleyebilir ve izleyebiliriz. Alt kısma bakarsak bu sunucuya 283 adet sensör eklenmesine izin verilmekte, fazla sensör lisansı tüketmemek ve gerçekten işimize yarayacak olan sensörü eklemek için yapılan bu filtreleme özelliği iyi olmuş diyebiliriz.

Örnek olarak ben CPU durumunu, Windows Sistemler üzerinde, WMI teknolojisi ile izlemek istiyorum. Buna göre resimdeki gibi seçimlerimi yapıyorum. Sonrasında ekleyebileceğim sensörler süzülerek karşıma geliyor. Bende Windows CPU Load sensörünü seçiyorum.

Sensöre bir isim verebilir veya varsayılan ismi ile bırakabilirim. Bu ekranda sensör parametrelerini değiştirebilirim. Firma tarafından gelen değerler uzun yılların ve ürün kullanan ortamların tecrübelerine göre ortaya çıktığı için bu değerlere dokunmadan Create butonuna tıklayarak sunucumuz üzerinde izlemek için bir sensör oluşturuyorum.

Sunucumuza CPU Load sensörü eklendi. Sensörümüz birkaç dakika sonra aktif olacaktır. Bu süre zarfında ben sunucu üzerinde genel olarak izlenmesi mantıklı olan başka sensörleri de aynı yöntemle ekliyorum.

Free Disk Space, Memory, Network Kartları, Kamera yazılımı servisi gibi bileşenleri izlemek istediğim için bu sensörleri ekledim. Görüldüğü gibi donanım ve işletim sistemi üzerindeki servisi bile izleyebiliyoruz. Şimdi örnek olarak ağ kartımızı inceleyelim. Üzerine çift tıklayarak sensörümüzü açalım.

Sensör eklendikten sonra geçmişte izlenecek gün sayısının değeri kadar olan zaman dilimini bu şekilde detaylı olarak Overview ekranındanizleyebiliriz.

Live Data alanından canlı olarak kartımızı monitör edebilir değerleri görebiliriz. Yaşanan bir kesinti, darboğaz, fazla kapasite gibi durumlar varsa bunları buradan gözlemleyebiliriz. Zoom Graphic New Window ikonu ile ayrı bir sekmede daha büyük ekranda ayrıntılara hakim olabiliriz.

Bu ekran üzerinden daha rahat analizler yapabiliriz.

Tüm sensörler yeşil durumdayken Free Disk Space sensörümüz turuncu duruma geçmiş durumda. Belirlenen eşiklerin dışına çıkıldığı için yani olması gereken boş disk alanı miktarı azaldığı için sensörümüz turundu olmuş durumda. Uyarı olan bu sensöre çift tıklayarak detaylara girelim.

Disk doluluk oranının belirlenen sınırı aşarak %90 olduğunu görebiliyoruz.

Sayfanın alt kısmında durumun detaylarını partition seviyelerine kadar görebiliyoruz.

Genel olarak bazı sensörlerin içeriklerine değinmişken bir de servis seviyesinde olan VMS_CORE isimli kamera yazılımının servisi olan sensöre göz atalım.

Servisimizin sağlık durumunu ve çalıştığını Overview başlığı altında görebiliyoruz.

Biz sensörümüzü kısa süre önce eklediğimiz için kısa süreli çalışma grafiğini ve aradaki kesinti durumlarını görebiliyoruz.

Bu makalemizde PRTG Network Monitor üzerine, yetkili bir hesap olan Administrator hesabı ile Workgroup çalışma ortamında bulunan bir Windows Server ekleme işlemini yaptık. Bazı sensörleri ekledikten sonra biraz detayına indik. Bir sonraki makalemizde ise kısıtlı bir hesap ile Workgroup çalışma ortamında bulunan bir Windows Server izleme işlemlerini ele alacağız. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu