Blog

Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? Hosting Seçimi

Bir işletme sahibiyseniz ya da bir blog yazarıysanız, dijitalleşen dünyadan mutlaka bir web sitesine ihtiyacınız vardır. Evet, web sitesi yapmak artık oldukça kolaydır. Pek çok sürükle – bırak web sitesi oluşturucu ile kodlamaya gerek kalmadan dakikalar içinde bir web sitesi kurabilirsiniz. Fakat ne yazık ki, bir web sitesi, web hosting olmadan hiçbir işe yaramaz. 

Peki nedir bu hosting?

Hosting Nedir?

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, nasıl barınmak için bir eve ihtiyaç duyuyorsanız, web sitenizin de barınacak bir yere ihtiyacı vardır. 

Web sitenizi oluşturan tüm dosyalar, resimler ve kod satırları yer kaplar ve insanların internet üzerinden sitenize erişebilmeleri için güvenli bir şekilde saklanmaları gerekir. Bir web hosting sağlayıcısından yer kiraladığınızda, tüm web sitesi dosyalarınız özel bir bilgisayar sunucusunda veya bir dizi sunucuda depolanır. Ayrıca, web sitesi dosyalarınızı, bir web tarayıcısına web sitesi adresinizi (alan adı) yazan herkesin kullanımına sunmaktan da sorumludur Tercih ettiğiniz özelliklere ve seçeneklere bağlı olarak web hosting hizmetleri için ayda 5 ila 25 dolar arasında bir ödeme yapmayı bekleyebilirsiniz.

Alan Adı Nedir ve Hosting ile Nasıl İlişkilidir?

Çoğu web hosting şirketi, hosting hizmeti sunmadan önce web siteniz için bir alan adına yani domain’e sahip olmanızı ister. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir alan adı web sitenizin adresidir ve insanlar, web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı çubuğuna alan adınızı yazarlar. Bir alan adı, web hosting için önemlidir. Çünkü hosting, bu web adresini benzersiz bir şekilde tanımlamak ve sitenizi arayan kişilerin sitenize erişmesini sağlamak için alan adını sitenize bağlar.

Web Hosting Nasıl Çalışır?

Web siteleri, sayfaları aynı anda binlerce veya milyonlarca kişiye dağıtabilen sunucu adı verilen bilgisayarlarda barındırılır.

Diyelim ki bir hosting şirketinden bir hosting planı satın aldınız. Birisi web sitenizi ziyaret etmek istediğinde, bilgisayarı web sitenizin dosyalarının depolandığı hosting şirketinin sunucusuna bağlanır.

Şirketin sunucusu daha sonra web sitesi dosyalarını kullanıcıya teslim eder ve web sitesi onun bilgisayarında açılır.

Hosting Türleri Nelerdir?

Bir hosting satın almaya karar vermeden önce, aşağıdaki hosting kavramlarını anlamanız gerekir:

1. Dedicated Server

Dedicated server, kurulumunuzu ve kaynaklarınızı optimize etmek için nihai seçimdir. DWS ile fiziksel bir sunucu tek bir web sitesini barındırır. Bir DWS, bir VPS’den çok daha pahalıdır. Bir DWS ile; yamaları, kesintileri, saldırıları ve sunucuda devam eden her şeyi denetleyebilir ve bunlara yanıt verebilirsiniz.

Yüzlerce dosyaya sahip büyük bir şirket değilseniz, web siteniz için özel bir web sunucusuna ihtiyacınız yoktur.

2. Sanal Özel Sunucu (Virtual Private Server – VPS)

Bir VPS, her biri kendi sanal makinesinde birden çok web sitesini barındırır. Bir VPS’de dosyalarınız, depolama alanınız ve kaynaklarınız sunucudaki diğer tüm web sitelerinden bağımsızdır. Kaynaklar arasındaki bu bağımsızlık, web sitenize daha fazla güvenlik, istikrar ve güç sunar.

Sanal özel sunucular, orta ve ileri düzey girişimciler için idealdir. Ayrıca, artan veya yüksek düzeyde web sitesi trafiğine sahip site sahipleri için akıllı bir seçimdir. Donanım depolamasına güvenmedikleri için zahmetsizce ölçeklenebilirler.

Sanal özel sunucular özelleştirilebilirdir. Bu nedenle, VPS’lerin kullanımı daha gelişmiştir ve paylaşımlı bir hosting’den daha maliyetlidir.

3. Shared Hosting (Paylaşımlı Barındırma)

Shared hosting; girişimciler, kısıtlı bütçeli web sitesi sahipleri ve minimum trafiğe sahip siteler için uygun bir hosting planıdır. Paylaşımlı hosting, tek bir sunucuda yüzlerce başka web sitesini barındırdığı için oldukça ekonomiktir.

Paylaşılan bir web barındırıcı birçok web sitesini kiraladığından, sunucunun herhangi bir yapılandırma esnekliği yoktur; barındırılan tüm web siteleri aynı sunucu yapılandırmalarına sahiptir (ör. işletim sistemi, kullanıcılar, ağlar, güvenlik, güncellemeler vb.).

Paylaşımlı hosting, kaynak sınırlamaları ile birlikte gelir; paylaşılan bir sunucu, RAM ve CPU gücü gibi kaynaklarını kiracıları arasında bölüştürür. Bu genellikle yeni girişimciler için bir sorun değildir çünkü siteleri çok fazla sunucu kaynağına ihtiyaç duymaz. Ancak, sunucunuz çok fazla istek tarafından kısıtlanırsa, web siteniz yavaş sayfa yüklemelerinden veya çökmelerden zarar görebilir.

4. Yönetilen Hosting (Managed Hosting)

Yönetilen hosting, web sitesi sahibinin yönetici sunucu erişimine sahip olmaması dışında bir DWS gibidir. Bir DWS’den farklı olarak, bir web sitesi sahibi sunucunun yapılandırmalarında değişiklik yapamaz. Bunun yerine, hosting şirketi sunucunun kurulumunu, kalitesini ve sağlığını korur.

Yönetilen web hosting, WordPress (WP) sistemleri ve web siteleri için popülerdir. Yönetilen web barındırıcıları daha pahalı bir alternatif olsa da, hizmetleri her büyüklükteki işletme için mükemmeldir. Bu ana bilgisayarlar, site sahiplerine özelleştirme için çok yer sağlar, ancak teknik konuları ele alarak işleri basit tutar.

Bir WordPress sitesine sahip ciddi bir işletme sahibiyseniz, yönetilen WP hosting seçmemeniz için hiçbir neden yoktur

5. Bulut Hosting (Cloud Hosting)

Bir bulut hosting, web sitenizi bir sanal sunucular ağında depolar. Bulut sunucuları, paylaşılan ve VPS modelleri gibidir. Bir web sitesi, diğer birçok web sitesiyle sanal sunucu alanını paylaşır. Ayrıca, paylaşılan ve VPS için benzer fiyatlandırma modellerine sahiptir.

Fiziksel sunucu barındırma yerine bir bulut ana bilgisayarı seçmenin avantajı, sınırsız kaynak tahsisi ve ölçeklenebilirliktir. Bulut barındırma ile bir web sitesi, optimum site performansını sağlamak için kaynak ihtiyaçlarını dengelemek için sunucu ağından kaynakları çeker. Sınırsız kaynaklarla bir web sitesi büyüyebilir ve birçok dosyayı depolayabilir.

Bulut barındırma, her türlü girişimci ve web sitesi için güvenli bir seçimdir.

6. Colocation Hosting 

Tipik olarak en pahalı seçenek olan colocation hosting, yerinde kullandığınız belirli donanımların satın alınmasının yanı sıra, bir veri merkezindeki fiziksel sunucuların kiralanmasını gerektirir.

Şirketiniz İçin Ne Tür Bir Hosting Yeterli Olur?

Bir işletme, küçük mağaza veya blog için bir web sitesi barındırmak istiyorsanız, paylaşımlı hosting, bakım maliyetlerini olabildiğince düşük tutarken sitenizi kolayca kurmanıza ve yönetmenize olanak tanır.

Orta ölçekli mağaza, büyük bir web sitesi, portal veya karmaşık bir kurumsal site iseniz, işinizin potansiyelini geliştirmenizi sağlayacak bir VPS sunucusuna yatırım yapmaya değer.

Büyük mağaza ve e-ticaret operasyonlarının yürütülmesi veya karmaşık web platformlarının oluşturulması gibi en zorlu uygulamalar için, özel bir fiziksel sunucuya yatırım yapmanızda fayda vardır.

Hosting Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler Nelerdir?

En iyi hosting’i bulmanıza yardımcı olmak için hosting satın alırken aramanız gereken 5 özelliği aşağıda sizin için listeledik:

1. Optimum bant genişliği ve depolama

Yeni bir çevrimiçi işletmeciyseniz, bir web hosting çözümü seçmeden önce anlamanız gereken tüm teknik terimler ve özellikler sizi bunaltabilir. Yeni başlayanlar için depolama ve bant genişliği, bir hosting çözümünün yeteneklerinin ve maliyetlerinin temel özellikleridir.

Depolama alanı, hosting hizmetleri çözümünüz tarafından web sitenize verilen tüm alan miktarını ifade eder. Tüm depolama ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılaması gereken sanal bir dosya dolabıdır. 

En iyi web hosting şirketi yalnızca yeterli depolama alanı sunmakla kalmaz, aynı zamanda ihtiyaçlarınız değiştikçe depolama boyutunuzu düşürmenize veya yükseltmenize de olanak tanır.

Eşit derecede önemli bir web hosting özelliği olan bant genişliği, çevrimiçi ziyaretçileriniz ve web siteniz arasında gerçekleşen veri aktarımının miktarını ve hızını ifade eder. Kullanıcıların bir seferde ihtiyaç duyduğu verinin popülaritesi ve miktarı, bant genişliği miktarını belirleyecektir. Dolayısıyla ödemeniz gereken miktarı da…

Bant genişliği yalnızca sayfa yükleme hızlarını değil, aynı zamanda web sitesi yedekleme, e-posta erişimi ve gönderme hızlarını da etkiler. Bant genişliği için ödeme yaparken yalnızca mevcut ihtiyaçlarınızı değil, aynı zamanda gelecekteki kapasite ihtiyaçlarınızı da tahmin etmeniz gerekir.

2. %99,9 çalışma süresi ve güvenilirlik

Web hosting size %99,9 kesintisiz çalışma garantisi verdiğinde, bu, web sitenizin her ay 45 dakikadan fazla çevrimdışı kalmasına izin vermeyeceği anlamına gelir.

Çoğu zaman açık olan bir web sitesinin müşterilerini memnun etme, daha fazla gelir elde etme ve arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alma şansı daha yüksektir. Güvenilir bir barındırma sağlayıcısı seçerseniz, %99,9 çalışma süresi oranlarına sahip olmanız mümkündür.

3. Ölçekleme yeteneği

Çevrimiçi pazarlama çabalarınız sonunda meyvesini verecek ve daha fazla web sitesi kullanıcınız olacak. 

Peki hosting paketiniz, trafik üretimindeki artışı karşılamak için ölçeklenebilir mi? 

Tam da bu noktada, hosting özelliklerini uygun fiyata yükseltmeye istekli bir çözüm sağlayıcı seçin. Sizi müşterisi yapmak için belirsiz “sınırsız kaynak” vaatlerinde bulunan şirketlerden kaçının.

4. Şeffaf fiyatlandırma planları

Sitenizin tasarımı, içeriği ve programlama ihtiyaçları, web hosting paketinizin maliyetlerini belirler. Bununla birlikte, sağlayıcınızın tüm masrafları üstlendiğinden emin olmalısınız. Yanıltıcı fiyatlara, gizli ücretlere sahip olan veya paket yükseltme veya düşürme gibi hizmetlere pahalı maliyetler ekleyen işletmelerden kaçının.

Örneğin, bir web hosting hizmeti, görünüşte ayda 5 dolar gibi düşük bir ücret alabilir, ancak ödeme sırasında 5 dolar tutarında zorunlu bir ücret talep edebilir. Bu yüzden sitenin ana fiyatlandırma sayfasında belirtilen fiyattan çalışmasına izin veren ve gizli ücretleri içermeyen sağlayıcıları seçin.

5. Alan yönetimi araçları

Web siteniz çalışır durumdayken, onu en iyi durumda tutmak için çeşitli alan yönetimi araçlarına ihtiyacınız olacak. Alan adı yönetim araçları, örneğin, barındırma şirketinizi değiştirmeniz gerektiğinde ad sunucularınızı kolayca değiştirmenize veya düzenlemenize yardımcı olacaktır. Google Apps gibi alt alan adlarının veya üçüncü taraf hizmetlerin kurulumuna izin vermek için sitenizin DNS kayıtlarına da erişmeniz gerekir.

MX kayıtları gibi alan yönetimi araçları, e-posta barındırma kurulumunda hayati önem taşırken, alan adı WHOIS gizliliği spam göndericileri engelleyebilir. En iyi hosting hizmetleri, içerik dağıtım ağı, 2 adımlı kimlik doğrulama, e-ticaret yazılımı, otomatik yedeklemeler ve tek tıklamayla test geliştirme ortamları gibi faydalı özellikler ve araçlar sunmalıdır.

Peki en iyi hosting şirketini bulmak mümkündür?

Web hosting hizmetleri sağlayıcınızın güvenilirliği, çevrimiçi başarınız için hayati önem taşır. Bu yüzden seçim yaparken sadece fiyata göre karar vermeyin. Size kesintisiz değer ve yatırımınızdan büyük bir geri dönüş sağlayacak güvenilir bir web hosting almak için yukarıdaki ipuçlarını kullanın.

Hosting İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Hosting yönetimi için teknik bilgi gerekli mi?

Evet, temel düzeyde teknik bilgi gereklidir. Ancak cPanel gibi bir sunucu yönetim yazılımı, hosting yönetme sürecini basitleştirir.

2. Hosting Sağlayıcıları Başka Hangi Hizmetleri Sunar?

Çoğu web hosting servis sağlayıcı hosting paketleri dışında kullanıcılarına; domain kayıt, kurumsal e-posta, hazır site, SSL, sunucu ve marka tescili gibi hizmetler de sunar.

3. Hosting vs. Server Arasındaki Farklar?

Server yani sunucu, web sitenizi çalıştıran bir bilgisayardır. Hosting ise, bu web sitelerini kullanıcı için erişilebilir kılar.

Sunucu, hizmetleri internetteki diğer cihazlara sağlar. Hosting ise, kuruluşların ve işletmelerin web sitelerini çevrimiçi olarak çalıştırmalarına izin verir.

Sunucularının ana işlevleri, web sayfalarını depolamak, işlemek ve sunmaktır. Oysa bir web hosting’in temel amaçları, web sitesini barındırmak, kurulum ve teknik problemlerle ilgilenmek ve tüm siteyi sunucularında tutmaktır.

4. Hosting Web Sitesi Hızına Etki Eder mi?

“Evet” etkiler. Seçtiğiniz web hosting sağlayıcısının yanı sıra kaydolduğunuz plan türü de, web sitenizin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Fakat ne tür bir plana sahip olursanız olun, hosting sağlayıcınız belirli bir performans düzeyini garanti edebilmelidir.

5. Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?

Her türlü siber saldırıyı engellemek mümkün olmasa da, güncellenen güvenlik yazılımları ve işletim sistemleri ile birçoğunu durdurabilirsiniz.

6. Domain vs. Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, domain yani alan adı web sitenizin adresidir ve insanlar, web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı çubuğuna alan adınızı yazarlar. Bir alan adı, web hosting için önemlidir. Çünkü hosting, bu web adresini benzersiz bir şekilde tanımlamak ve sitenizi arayan kişilerin sitenize erişmesini sağlamak için alan adını sitenize bağlar.

7. Hosting Ücretleri Ortalama Ne Kadardır?

Web hosting hizmetleri için ayda 5 ila 25 dolar arasında bir ödeme yapmayı bekleyebilirsiniz.

8. CDN ve Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hosting, web sitenizi bir sunucuda barındırmak ve kullanıcıların internet üzerinden erişmesine izin vermek için kullanılır. Bir içerik dağıtım ağı yani CDN ise, web sitenizin varlıklarının bu kullanıcılara erişimini/teslimini hızlandırmakla ilgilidir.

Geleneksel web hosting, içeriğinizin %100’ünü kullanıcıya teslim eder. Web siteniz dünya çapındaki tüm kullanıcılara hitap ediyorsa, kullanıcıların web sunucunuzun bulunduğu yerden verilerin alınmasını beklemesi gerekir. Bir CDN, statik ve dinamik içeriğinizin çoğunu alır ve dünyanın her yerindeki insanlara sunar ve indirme sürelerini azaltır. Çoğu zaman, CDN sunucusu web ziyaretçisine ne kadar yakınsa, varlıklar onlar için o kadar hızlı yüklenir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu