Haberler

Microsoft Linux GUI Uygulamalarını Windows’a Getiriyor


Microsoft, GUI uygulama desteği ve GPU donanım hızlandırma ile Linux için Windows Alt Sistemini (WSL) önemli ölçüde geliştireceğinin müjdesini verdi. Yazılım devi, Mayıs sonu itibariyla WSL versiyon ile beraber Windows sistemine gerçek bir Linux Kernel’i ekleyerek Linux GUI uygulamalarının Windows uygulamaları gibi çalıştırılmasını planlıyor. Bu sayede Windows kullanıcıları “SSH X11 Yönlendirme ” yöntemini kullanmadan Linux grafik arayüz uygulamaları doğrudan çalıştırılabilecek. Microsoft’un bu geliştirmelerle asıl ulaşmak istediği hedef kitle ise yazılım geliştiricileri. Geliştiriciler, Linux’un entegre geliştirme ortamlarını (IDE) Windows uygulaması gibi açıp kullanabilecekler.

Linux GUI uygulamalarının bir X sunucu üzerinden çalıştırıldığı durumlarda düşük grafik performansı her zaman yaşanan sorunlardan biriydi. Microsoft bu sorunu da çözmeyi vaat ediyor. Windows 10’a birkaç ay sonra Linux uygulamaları için eklenecek GPU donanım hızlandırma desteği sayesinde grafik arayüz performans sorunlarının da tamamen ortadan kalkması bekleniyor.

Microsoft, Linux ile ilgili bu son yaptığı geliştirmelerle beraber yazılım geliştiricilerin Windows’u daha iyi bir geliştirme ortamı olarak kullanmasını sağlamak istiyor. Microsoft son yıllarda WSL ile beraber Windows komut satırı üzerinden bash komutlarının çalıştırılması gibi Linux ile ilgili dikkat çekici iyileştirmeler yapmaya başladı. Bu iyileştirmeler arasında Windows komut satırı uygulaması olarak “Native SSH Client” uygulamasının getirilmesi, Suse Linux, Fedora, Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının WSL destekli versiyonların Microsoft Store’a eklenmesi, farklı komut satırı araçlarının tek pencereden yönetilmesini sağlayan ve bu hafta 1.0 versiyonunun duyurusu yapılan Windows Terminal uygulaması gibi dikkat çeken uygulamalar bulunuyor.

Windows Terminal v1.0

Hatta bu uygulamalara ilave olarak Windows, Linux dosyalarına doğrudan Windows Dosya Yöneticisi üzerinden erişimi sağlayacak bir geliştirmeyi planlamış durumda.

WSL’nin ilk versiyonu her ne kadar çok iyi bir teknoloji olsa da gerçek bir linux kerneli barındırmadığı için 32-bit uygulamaları çalıştıramamak veya Docker gibi bazı spesifik servislere ihtiyaç duyan Linux uygulamalarını çalıştıramamak gibi kısıtlamaları bulunuyordu. WSL’nin, WSL 2 isimli yeni versiyonu gerçek bir linux kerneliyle beraber geldiği için Microsoft yetkilileri, mevcuttaki uyumluluk sorunlarının bu versiyonla beraber çözüleceğini düşünüyor.

Kaynak    

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu