Exchange Server

Exchange Server 2013 HP Sizer Tool

Bu makalemde sizlere Exchange Server 2013 kurulumu öncesi planlama aşamasında kullanabileceğiniz Exchange 2013 için ihtiyacınız olan sunucu ve storage konfigürasyonu yapısını çıkarmakta sizlere yardımcı olacak HP Sizer Microsoft Exchange Server 2013 yazılımını tanıtmaya çalışacağım.

Yazılımı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

http://h71019.www7.hp.com/ActiveAnswers/cache/70255-0-0-225-121.html

Programı indirdikten sonra Exchange2013_Sizer.exe dosyasını çalıştırarak kurulumu başlatalım.

clip_image001

Next ile ilerleyelim.

clip_image002

Yazılım sözleşmesini kabul edelim.

clip_image003

Organizasyon bilgilerini girelim.

clip_image004

Kurulum lokasyonunu seçelim ilerleyelim.


clip_image005

Install ile yazılım kurulumunu başlatalım.

clip_image006

Kurulumumuz sorunsuz olarak tamamlandı.

clip_image007

Programın iki adet ikon’u oluşturulacaktır. HP Sizer for Microsoft Exchange Server 2013 ve HP Storage Sizing Tool.

clip_image008

HP Sizer for Microsoft Exchange Server 2013 açalım, ilk açılışta bir profil yaratmamızı isteyecektir. Bu akrana bir isim, mail adresi ve bulunduğunuz ülkeyi şeçerek devam edelim.

clip_image009

HP Sizer for Microsoft Exchange Server 2013 Ana sayfası aşağıdaki resimdeki gibidir. Build Your Own Solution altındaki Build butonu ile hesaplama aracını çalıştırabilirsiniz.

clip_image010

Oluşturulan hesaplama aracı penceresi altında Inroduction bölümünde hesaplama aracını yazılımı nasıl kullanabileceğinize dair bilgiler verilecektir.

clip_image011

Next ile bir sonraki pencereye geçtiğinizde Exchange site DAG yapısı bilgilerini girmeniz istenecektir. Bir adet site ve bir adet DAG üyesi sunucu tanımladım ben.

clip_image012

Bir sonraki aşamada size mailbox profillerini eklemeniz istenecektir. En detaylı bölüm burası aslında. New ile ilk profil oluşturma işlemini başlatalım.

clip_image013

Profile oluşturma ekranı aşağıdaki gibidir. Mailbox boyutu, Mail kurtarma seçenekleri, Deleted item recovery, bu tip mailbox  kullanacak Outlook versiyonu ve kullanıcı sayısı yüzdesi, blackberry kullanım oranı, Outlook voice kullanıcı oranı ve arşivlemenin kullanılıp kulanılmayacağı ile ilgili bilgileri doldurup profili kaydedebilirsiniz.

clip_image014

clip_image015

Birden fazla çeşitte kullanıcı profiliniz olacak ise buraya tek tek bu profilleri tanımlayınız. Next ile ilerleyiniz.

clip_image016

Profile Assigment bölümünde oluşturmuş olduğunuz kullanıcı profillerinin hangi sunucuda ne kadar olacağını ve pasif kopya sunucularında kac farklı kopyasının tutulacagını belirleyebilirsiniz.

clip_image017

Database / Mailbox options bölümünde sunucu başına kullanıcı sayısını seçebilirsiniz ve disk kullanımı ile ilgili bölümleri düzenleyebilirsiniz.

clip_image018

Site Role Options bölümünde sunucular üzerindeki rolleri nasıl kullanacağımızı seçebiliriz.

clip_image019

Site Virtualization Options bölümünde ise eğer sanallaştırma platformu kullanacak iseniz kullanacağınız sanallaştırma platformunu seçebiliriz.

clip_image020

Site Mailbox Backup Options bölümünde yedekleme ortamınız hakkında bilgileri ekleyebilirsiniz.

clip_image021

Role Server Options bölümünde her exchange server sunucunuz için kullanmak istediğiniz sunucu tipini, cpu modelini ve tipini kendiniz manuel belirleyebilirsiniz. Yedeklilik için yedekli power suplay Ethernet tipini bu ekranda manuel olarak seçip ilerleyebilirsiniz isterseniz. Ben sadece power supplay ve fan yedekli olsun seçerek devam ettim.

clip_image022

Role storage options bölümünde storage ve disk tiplerini manuel belirleyebilirsiniz isterseniz. Sizer recommendation ile bu seçimi HP sizer’a bırakabilirsiniz. Finish ile eklediğimiz bilgiler ışığında ihtiyacınız olan server ve storage kaynak ihtiyacını görebilirsiniz artık.

clip_image023

Solution Alternatives altında eklemiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda ihtiyacınız olan server ve storage bilgileri ve yaklaşık maliyeti hesaplanacaktır.

clip_image024

Bu aracı ihtiyaç halinde kullanarak kurulum öncesinde ihtiyacınız olacak olan sunucu ve storage bilgilerini çıkartarak, bu çıkan sonuca göre server storage alımı gerçekleştirerek kurulum yaptığınız ortamın istediğiniz performansta çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Faydası olması dileklerimle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu