Haberler

Python Java’yı Geçerek En Popüler İkinci Programlama Dili Oldu

Kasım 2020’de TIOBE index verilerine göre Python, Java’yı geride bırakarak en popüler programlama dilleri arasında ikinci sıraya yerleşti.

C’nin ilk sıradaki yerini koruduğu listede 20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti ve Java ikinci sıradaki yerini kaybederek üçüncü sıraya geriledi.

TIOBE Software’in CEO’su Paul Jansen yaptığı açıklamada TIOBE’nin 20 yıldır yayımladığı listede şimdiye kadar C ve Java’nın ilk iki sırayı hiçbir programlama diline kaptırmadığını fakat bu yıl Python’un bunu değiştirdiğini belirtti. Jansen açıklamasında Python’un yükselişinde veri bilimi, yapay zeka gibi popüler alanlarda en çok tercih edilen dil olması temel sebep gibi görünse de kendisine göre asıl sebebin Python’un yazılım uzmanlarının yanında genele hitap eden ve kolay öğrenebilen programa dili olmasından kaynaklı olduğunu belirtti.

TIOBE(The Importance of Being Earnest) programlama dilleri ile ilgili en bilinen rating indeksi olarak biliniyor. Programa Dilleri ile ilgili ratingler dünya genelindeki yazılım uzmanları, kurslar ve yazılı firmaları ile beraber Google, Bing, Yahoo gibi bilinen arama motorları tarafından toplanan veriler üzerinden hesaplanıyor.

Kasım 2020 TIOBE Index sonuçlarına göre en popüler programlama dilleri sıralaması ise aşağıdaki gibi oluştu.

  1. C
  2. Python
  3. Java
  4. C++
  5. C#
  6. Visual Basic
  7. JavaScript
  8. PHP
  9. R
  10. SQL

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu