Blog

Python Nedir? Nasıl Öğrenilir?

Python, günümüzde en popüler programlama dillerinden biridir ve Python geliştiricileri aşırı talep görür. Python ayrıca yazılım mühendisleri ve teknoloji kuruluşları tarafından tercih edilen esnek bir programlama dilidir. 

Peki Python tam olarak nedir?

Python Nedir?

Python, yaygın olarak kullanılan genel amaçlı, nesne yönelimli, üst düzey bir programlama dilidir. Çok yönlülüğü nedeniyle en popüler kodlama dillerinden biridir. Dil, kod okunabilirliğini vurgulayan ve çoklu programlama paradigmalarını destekleyen bir tasarıma sahiptir.

Web ve mobil uygulama geliştirme dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalar için kullanılır. Açık kaynaklı bir programlama dilidir. Python, C dilinde tasarlanmıştır ve dinamik anlambilim ile birlikte gelir.

Python Uygulamaları: Python İle Neler Yapılabilir?

Python, uygulamalar oluşturmayı daha uygun hale getiren çapraz platform işletim sistemlerini (Mac, Linux, Windows) destekler. Python’un uygulama geliştirmede üstün olduğu alanlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Back-end veya sunucu tarafı (server-side) web
  • Mobil uygulama geliştirme
  • Masaüstü uygulaması/yazılım geliştirme
  • Büyük veri işleme
  • Matematiksel hesaplamalar
  • Sistem komut dosyası yazma

Python Programlama Dilinin Tarihçesi

Python dili 1980’lerin sonlarında tasarlandı. Aralık 1989’da Guido van Rossum, Hollanda’daki Centrum Wiskunde & Informatica – CWI’de (Ulusal Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Araştırma Enstitüsü) Python uygulamasına başladı. Bir hobi projesi olarak başlayan dil, 1991 yılında piyasaya sürüldü.

Python dili, verimliliği ve taşınabilirliği nedeniyle Google’ın bir parçası oldu. NASA, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Walt Disney, IBM, Uber ve Amazon gibi dünyaca ünlü birçok kuruluş, ürün ve hizmetlerini geliştirmek için Python kullanmaya başladı. Python ayrıca 2019 için en iyi programlama dillerinin IEEE Spectrum listesinde 1. sırada yer aldı.

Python’u Neden Öğrenmelisiniz? Python Öğrenmenin Faydaları

Son birkaç yıldır Python en popüler kodlama dilidir. Veri bilimcilerinin %68’inden fazlası Python’u tercih eder. Python; Pinterest, Instagram, Yahoo! ve Nokia gibi birçok büyük şirket tarafından da yaygın olarak kullanılır. Çünkü Python’un aşağıdaki listede sıraladığımız gibi birçok faydası vardır:

 1. Öğrenmesi ve Anlaması Kolaydır

Python, karmaşık görevleri yapmanızı sağlayan üst düzey bir dil olmasına rağmen, öğrenmesi ve anlaması kolaydır. Temiz bir söz dizimine sahiptir ve hem yeni başlayanlar hem de deneyimli programcılar için uygundur. Yeni başlayan biriyseniz, Python ilk başta biraz zor görünebilir. Deneyimsiz üyelere sahip büyük geliştirme ekipleri, daha iyi çıktı için bu dili kullanır.

2. Python Çok Yönlüdür

Web geliştirme, veri madenciliği, veri bilimi, yapay zeka, makine öğrenimi, oyun, ürün geliştirme, hızlı uygulama geliştirme, test, otomasyon ve daha pek çok alanda kullanılır. Python, birçok uygulama için birincil dil olarak popülaritesini artırmaya devam etmektedir.

3. Popülerdir

Python en popüler programlama dillerinden biridir ve popülaritesi sürekli artmaktadır. Artan popülerlik ile yetenekli Python geliştiricilerine olan talep de arttığı için Python öğrenmek, kazançlı kariyer fırsatları dünyasına girmenize yardımcı olabilir.

Python geliştiricileri, özellikle veri bilimi, makine öğrenimi ve web geliştirme alanlarında piyasadaki en yüksek ücretli geliştiriciler arasındadır.

4. Açık Kaynaklıdır

Python açık kaynaklı bir dildir ve topluluk tarafından geliştirilmiştir. Muazzam bir destek tabanına sahiptir.

5. Düzenli Güncellemeler Alır

Diğer tüm programlama dilleri gibi Python da işlevselliğini geliştirmek ve gelişim standartlarını geliştirmek için düzenli iyileştirme ve güncellemeler alır.

6. Düşük Program Yönetimi

Python, yeni başlayanların programlama dilini öğrenmesine ve kullanmasına yardımcı olan mükemmel okunabilirlik ve kullanımı kolay bir sözdizimi sunar. Ayrıca, zengin bir internet kaynak tabanı sağlayan geniş bir kullanıcı tabanına sahiptir. Bu, dilin gelişimini iyileştirir ve düşük program yönetimi sağlar.

7. Kapsamlı Destek Kütüphaneleri

Python programlama dili, çeşitli alanları kapsayan devasa bir standart kütüphaneye sahiptir. Halihazırda komut dosyası oluşturulmuş sık kullanılan görevlerin birçok Python kütüphanesi olduğundan, yazma süresini ve kodun uzunluğunu önemli ölçüde azaltır.

8. Artan Verimlilik

Python’da derleme adımı yoktur, bu nedenle test-hata ayıklama döngüsü inanılmaz derecede hızlıdır. Kötü bir girdi veya hata hiçbir zaman segmentasyon hatasına neden olmaz ve bunun yerine bir istisna oluşturur.

9. Üçüncü Taraf Modüller

Python Paket Dizini, diğer dillerin ve platformların çoğuyla etkileşime girmesini sağlayan çok sayıda üçüncü taraf modüle sahiptir.

Python’u Anlamak Ne Kadar Kolay? Python Örnekleri

Python ve eşit derecede popüler ancak zıt bir dil olan Java’yı karşılaştırarak basit bir örnekle başlayalım.

Diyelim ki “Hello, world” yazmanız gerekiyor. Java dilinde “Hello, world” kodunuz aşağıdaki şekilde olurdu:

class HelloWorld {

public static void main (String args[]){

System.out.println(“hello, world”);

}}

Aynı ifade Python kodları ile aşağıdaki gibi görünür:

print(“hello, world”)

Java’da, daha önce hiç kod görmemiş birinin “class”, “static” ve “void” gibi belirli terimleri anlaması gerekir. Bu, temellerini bilmediğiniz sürece Java kodunun anlaşılmasını zorlaştırır. Aksine, Python oldukça farklıdır. Yalnızca programcıların anlayabileceği belirli kelimeler yoktur. Python’u herkes kolayca anlayabilir ve genellikle kodu diğer dillerden çok daha kısadır.

Anlamanın dışında Python’u öğrenmesi de daha kolaydır. Bu nedenle Python’da diğer programlama dillerine kıyasla giderek daha fazla yeni geliştirici var. Python geliştiricilerinin yaklaşık %22’si bir yıldan az kodlama deneyimine sahiptir.

Python Eğitimi Nedir? Python Programlama Dilini Öğrenmek için Ücretsiz Kaynaklar

1. Google Python Class (Python Sınıfı)

Google’ın Python sınıfı, biraz programlama deneyimi olan kişiler için ücretsiz bir çevrimiçi kaynaktır. Öğrencilerin Python’u daha iyi anlamaları için yazılı materyaller, videolar ve görevler sunar. Bu sınıf, bir “değişken” veya “if ifadesinin” ne olduğu hakkında temel bilgilere sahip olan öğrenciler için tasarlanmıştır. Uzman bir programcı olmanıza gerek yoktur.

 2. Python Eğitimi

www.python.org/, Python geliştiricileri için resmi web sitesidir. Web sitesi Python’un resmi belgeleri olan The Python Tutorial’ı sunar. İster daha önce programlama deneyimi olmayan bir ​​seviyede olun ister deneyimli bir programcı olun, bu eğitim ile Python dilinin temel kavramlarını ve özelliklerini anlayabilirsiniz.

 3. Python Kitapları 

Kitap okumayı seviyorsanız ve İngilizceniz iyiyse, çok sayıda popüler kitap Python derslerini okuyarak öğrenmenize yardımcı olabilir.

  • Fluent Python: Clear, Concise, and Effective Programming by Luciano Ramalho
  • The Python Crash Course: A Hands-On, Project-Based Introduction to Programming by Eric Matthes
  • Learn Python 3 The Hard Way by Zed A. Shaw
  • Python Programming for the Absolute Beginner, 3rd Edition by Michael Dawson

4. Python Podcast

Kitap okumak ya da eğitim videosu izlemek istemiyorsanız, Python programlama dilleri ile ilgili podcast’leri dinleyebilirsiniz. talkpython.fm, Python hakkında bilgi edinmenize yardımcı olmak için Python Podcast’i sunan bir web sitesidir.

5. freeCodeCamp

freeCodeCamp.com etkileşimli bir öğrenme web platformudur. İnsanların projeler oluşturarak kodlamayı öğrenmelerine yardımcı olan çevrimiçi bir topluluktur. İnsanların forum ve sohbet odaları aracılığıyla bağlantı kurmalarını ve bilgi edinmelerini sağlar. Portal, Python öğrenmenize yardımcı olacak çeşitli çevrimiçi eğitimler sunar.

6. Çevrimiçi Python Kursları 

Udemy, Coursera ve edX gibi birçok çevrimiçi portal Python kursları sunar. Çevrimiçi kurslardaki video eğitimleri, kursunuzu hızlandırmanıza yardımcı olur ve size pratik bilgiler ve ipuçları verir. Kendi kendine öğrenen biriyseniz, Python online eğitimlerine ve e-öğrenme kurslarına gidebilirsiniz.

Python Hakkında En Çok Sorulan Sorular

1. Python açık kaynak mı?

Evet, Python’un tüm modern sürümleri açık kaynaktır ve onaylanmış GPL uyumlu bir lisans kapsamındadır. Python logosu ticari bir markadır, ancak özelleştirmeye izin verir.

2. Python kullanan popüler şirketler hangileridir?

Aşağıda Python kullanan bazı şirketlere örnekler bulabilirsiniz:

  • Reddit büyük ölçüde Python’da yazılmıştır ve kaynak kodunu GitHub’da paylaşır.
  • Tüm dünyadaki veri merkezlerinde özel ve genel bulutlara güç sağlayan devasa bulut bilişim projesi OpenStack için kullanılan birincil dildir.
  • Mozilla, Python’da yazılmıştır.
  • Microsoft; IDE, Visual Studio Code ile Python geliştirmeyi destekler.

3. Hangi sektörler Python’a güveniyor?

Web geliştirme, uygulama geliştirme, entegrasyon ve destek, ERP geliştirme ve ürün geliştirme gibi çeşitli Python uygulamaları, Python’un çeşitli endüstrilerde kullanılmasına neden olmuştur. Bankacılık ve finanstan eğitim ve e-öğrenme’ye kadar, dünya genelinde birçok sektörde Python’a büyük bir talep vardır.

  • İnternet ve Teknoloji
  • Lojistik ve Taşımacılık
  • Yayıncılık/Reklamcılık
  • Otomotiv
  • Sağlık Hizmetleri
  • Perakende ve E-Ticaret
  • Seyahat Turizmi
  • Bankacılık ve Finans
  • Eğitim ve E-Öğrenme
  • Medya ve Eğlence

4. Python öğrenmek zor mudur?

Python’un okunabilirliği ve diğer yapısal öğeleri, özellikle İngilizce konuşanlar için anlaşılması kolay olacak şekilde tasarlandığından, öğrenmesi nispeten kolaydır. Bu, yeni başlayanlar için harika bir birinci veya ikinci dildir. Ancak Python, temel kullanımla sınırlı değildir. Dünyanın en karmaşık web sitelerinden ve uygulamalarından bazılarını destekler.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu