Citrix

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 24 Web Interface Sanal Bilgisayar Yayınlama İşlemi

Citrix FlexCast Teknolojisi Makale serimizin son bölümündeyiz. Makale serisini yazmak benim için gerçekten zor oldu ama bir o kadarda keyifli zamanımı aldı. Bu makaleye kadar kurulum ve yapılandırma işlemlerini tamamlamış olduk. Bu makaleyle seriyi tamamlıyor ve oluşturmuş olduğumuz VDI Sanal makinelerimizi son kullanıcılarımızın hizmetine sunuyoruz.

 

 

image001

 

 

Oluşturmuş olduğumuz VDI sanal makinelerimizi Citrix Web Interface Sunucumuz üzerinden son kullanıcılarımıza yayınlayacağız. Bu işlem için web interface sunucumuza bağlanıyoruz ve Citrix Web Interface Management yönetim konsolunu açıyoruz. Oluşturmuş olduğumuz XenApp Web Sites sitesi üzerinde Server Farms özelliklerine giriyoruz.

 

 

image002

 

 

Server Farm özelliklerine baktığımız zaman uygulamalarımızın yayınlanmış olduğu Farm1’i görüyoruz. Bu farm üzerinde bir değişiklik yapmayacağız. Alt bölümde bulunan add butonuyla yeni bir farm oluşturacağız.

 

 

image003

 

 

Farm ismi olarak Farm2 belirtiyorum. Server olarak yapılandırmış olduğumuz XenDesktop sunucumuzu seçiyorum. Kullanacak olduğu XML port numarası 80’ dir ve HTTP üzerinden iletişim kuracaktır.

 

 

image004

 

 

XenApp Sitemiz yukarıda görüldüğü gibi iki tane Farm yayınlamak üzere yapılandırıldı. Farm1 ile uygulamalarımız Farm2 ile masaüstlerimiz son kullanıcılarımıza hizmet edecektir.

 

 

image005

 

 

Citrix Web Interface Management yönetim konsolundaki değişikliği görebilmekteyiz.Yeni farmımız Farm2 ve bilgileri görülüyor.

 

 

image006

 

 

Web tarayıcımız üzerinden Web ınterface sunucumuza bağlanıyoruz. Web tarayıcımızda Desktops olarak görülen ikinci bir sekme oluştu. Bu sekme altında oluşturmuş olduğumuz Desktop’ ları görebiliyoruz ve desktoplarımız kapalı durumda.

 

Web Tarayıcımız üzerinde iki tane hazırda desktop bulunmasının nedeni Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 23 XenDesktop Studio Sanal Bilgisayar Ekleme ve Kullanıcı Atama İşlemi makalesinde her bir kullanıcı için yani desktop per user ayarında iki masa üstünü seçmemizden kaynaklıdır. Catalog içinde 4 adet VM’ vardı ve bu sayıyı en fazla 4’e kadar çıkartabileceğimizi belirtmiştik. Desktop per user sayısının anlamı bu ekranda daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum.

 

 

image007

 

 

Oluşturmuş olduğumuz sanal makinelerimizin kapalı olduğunu VMM yönetim konsolu üzerinden kontrol ediyoruz.

 

 

image008

 

 

VDI2 isimli Kullanıcımız Web Browseri üzerinden herhangi bir Desktop’a tıkladığı zaman görüldüğü gibi Desktop üzerinde işlemler başlıyor ve Web Interface üzerinde desktop’un açıldığının bilgisi ve beklememiz gerektiğinin bilgisi yansıyor.

 

 

image009

 

 

Kullanıcımız desktop’a tıklayıp, Desktop’u açmasıyla birlikte sistem şu şekilde çalışıyor. Kullanıcımız Web Interface sunucusu üzerinden XenDesktop studioya bağlanıyor . XenDesktop ilgili collection’da kullanıcıya atanan VM’ in bağlı bulunduğu Hostu VMM sunucusundan öğreniyor ve VM’i start ediyor.

 

Start edilen VM’in açıldığını görebilmektesiniz.

 

 

image010

 

 

VM açıldıktan sonra kullanıcımız VM’e otomatik olarak bağlanıyor ve çalışmasına başlıyor. Kullanıcımızın bağlı bulunmuş olduğu VM CTXVDI3 isimli VM’ dir. Kullanıcımızın masaüstüne baktığımız zaman Exel uygulamasının XenApp üzerinden yansıtıldığını görebilmektesiniz.

 

 

image011

 

 

Kullanıcımız çalışmasını bitirdikten sonra ister log off olsun, isterse Restart yapsın arka tarafta sistem ilgili VM’ i yeniden başlatıyor.

 

 

image012

 

 

Kullanıcımız VM’ i log off yaptığı zaman, VMM sunucumuzu kontrol ediyoruz ve kullanıcımızın bağlanmış olduğu CTXVDI3’ ün stopping durumuna geçtiğini görüyoruz. Bunun nedeni hazırlanan vDisk imajının Standart Multi Device modda olmasından kaynaklıdır. Dikkat ederseniz CTXVDI3 sanal bilgisayarı kapatılırken CTXVDI2 sanal bilgisayarının çalışır durumda hazır olduğunu görüyorsunuz.

 

Bunun nedeni kullanıcımız için iki adet desktop atamıştık ve kullanıcımız Web Browseri kapatmadığı sürece iki adet sanal makine sürekli hazır olacaktır.

 

 

image013

 

 

VDI2 isimli kullanıcımız web tarayıcısı üzerinden tekrar bağlanıyor ve bu sefer VDI ortamı içinde bulunan CTXVDI2 sanal bilgisayarı kullanıma hazır duruma geliyor ve kullanıcımız çalışmasını gerçekleştirebiliyor.

 

Buradaki en önemli nokta kullanıcımızın verileri nerede? bu soruya makale serimizin ilk bölümünde cevap vermiş ve kullanıcı verileri asla kullanıcı profili haricinde bir yerde olmamalıdır. Kullanıcımızın profili Active Directory Yardımıyla uygulanan folder Redirection Policy’si ile belirlemiş olduğumuz bir file server üzerinde bulunmaktadır. Folder redirection policysi yardımıyla kullanıcımız hangi sanal bilgisayarda oturum açarsa açsın profili o sanal bilgisayara yansıtıldığından kullanıcımız verilerini kaybetmiyor ve esnek bir şekilde çalışmasını gerçekleştiriyor.

 

 

image014

 

 

Son olarak XenDesktop üzerinde kullanımda olan sanal bilgisayarları kontrol ettiğimiz zaman, hangi kullanıcımızın, hangi sanal bilgisayarı, hangi zaman dilimleri arasında kullandığını, catalog uygunluk durumu gibi birçok raporu anlık ve geçmişe dönük bir şekilde alabilmekteyiz.

 

Makale Serisini okurken yorulduğunuzu ve bir sonraki makalenin yayınlanma sırasını beklerken sabırsızlandığınızı ama bir o kadar keyif aldığınızı umut ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu