Blog

VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur?

İnternet, hayatımıza girdiğinden beri günlük yaşantımıza birçok kolaylıklar getirdi. Bunun yanında başlarda internet ortamında o kadar büyük özgürlükler vardı ki, yasalarda bulunan boşluklar nedeniyle bu özgür ortam başkalarının haklarına etki etmeye başladı. Böylece birtakım düzenlemeler yapılması gerekliliği doğdu ve internet ile ilgili düzenleme ve kısıtlamalar getirilmeye başladı. 

Devletler veya hükümetler, bazen güvenlik bazen de siyasi nedenlerle bazı web sitelerine veya platformlara erişim engeli getirmeye başladılar. Böyle durumlar oluşunca insanlar bu erişim engelini bir şekilde aşma ihtiyacıyla veya kişisel güvenlik kaygıları nedeniyle VPN (Virtual Private Network) gibi yöntemler geliştirdiler. Tabi ki bu kadar kısıtlama olması nedeniyle internete hiçbir kayıt ve engelleme olmadan anonim ve şifreli bir şekilde giriş yapma arzusu insanları cezbeden bir durum. İsterseniz buna imkan sağlayan “VPN Nedir ve Ne işe Yarar?” konusunu daha detaylı inceleyelim.

VPN Nedir?

VPN açılımı Virtual Private Network şeklindedir ve Türkçe “Sanal Özel Ağ” olarak adlandırılmaktadır. Kısaca açıklamak gerekirse VPN, kullanıcıların internet bağlantısını IP adresi değişikliği ve birtakım kriptoloji (şifreleme) metodları ile şifreli bir şekilde bir tünel üzerinden gerçekleştiren özel bir internet teknolojisidir. Örneğin Point to point (noktadan noktaya) olarak şifrelenmiş bir internet bağlantısı gerçekleştiren VPN yardımıyla şirketler şubeleri arasında gizlilik şartlarının belirlenebildiği anonim iletişim sağlayabiliyorlar. Kullanıcılar VPN üzerinden internete bağlanarak kendini güven içinde hissediyor ancak durum acaba gerçekten böyle midir? Bunu anlamak için bazı tanımlamaları yapmamız gerekiyor.

VPN Ne İşe Yarar?

VPN bağlantınızı şifreleyerek güvenliğinizi, IP adresinizi değiştirerek anonim olmanızı sağlamaya yardımcı olur. Oldukça kullanışlı ve amaca yönelik olan bu uygulamaları sürekli kullanmak çeşitli sebepler nedeniyle uygun değildir. VPN uygulamalarının çalışma mantığını ise aşağıdaki görsel ile kabaca anlatabiliriz.

Bunun yanında şifreleme için oluşturulan tünel haricinde IP adresi değişikliği yapması nedeniyle VPN serverlerının kullandığı IP adresleri sıklıkla deşifre oluyor. Bu nedenle VPN şirketleri sık sık yeni IP adresleri alarak yollarına devam ediyorlar. VPN ile DNS sistemi arasında bir bağ vardır bunun için DNS ile ilgili kısaca bilgiler verelim.

DNS Nedir? Nasıl Çalışır?

DNS (Domain Name System) Alan Adı Sistemi, internet sitelerine ait alan adlarının yönetimini sağlayan sistemin kendisidir. Normal şartlarda bilgisayarlar birbirleriyle IP adresi adı verilen uzun rakamlar dizisi (Örn. 77.245.159.2 ) yoluyla iletişim kuruyor. Ancak bizim bu kadar çok rakamı ezberleyip aklımızda tutmamız mümkün olmadığı için Alan Adı Sistemi (DNS) oluşturulmuştur. 

DNS, alan adlarına ait IP adreslerini bulur ve bağlantı için istemciye iletir. DNS olmasaydı bir internet sitesine girebilmek için her defasında tarayıcımıza web sitesine ait IP adresini girmemiz gerekirdi. 

Ancak mevcut sistemde Dünyanın neresinden olursa olsun alan adını tarayıcıya yazdığımızda DNS sunucuları devreye giriyor ve çok hızlı bir şekilde sizin IP adresinizi alıp bağlanmak istediğiniz internet sitesinin yayınlandığı sunucuyu buluyor ve o sunucunun IP adresini istemciye vererek ikisi arasında bağlantı kurulmasına yardımcı oluyor. 

Dünya üzerinde birçok noktada bulunan DNS sunucuları bu IP adreslerinin alan adlarıyla bağlantısını oluşturabilmek için 7/24 aktif olarak çalışmaktadır. Dünya belirli bölgelere ayrılarak 13 adet ROOT (Kök) DNS sunucusu tarafından sürekli takip ediliyor. Bu kök DNS sunucularına bağlanan ve bölgesel olarak çalışan, lokal vaziyette binlerce alt DNS sunucuları da bu sistemin çalışmasına yardımcı oluyor. Son olarak DNS sistemini tüm web sitelerinin ve sunucuların IP adresleri ile alan adlarının kaydının tutulduğu telefon rehberlerine benzetebiliriz. 

VPN DNS İlişkisi

İnternet bağlantısı her zaman IP adresleri üzerinden ve DNS sistemi yardımıyla yapılır demiştik. VPN uygulaması ile yapılan bağlantılarda IP adresiniz maskelenir ve bağlantıda alınıp verilen data/veri paketleri şifrelenerek iletilir. Bunun yanında bağlantı VPN server’ı tarafından gerçekleştiği için sizin IP adresiniz DNS sistemine tanımlanmaz. Bu sayede IP adresiniz gizlendiği için ziyaretleriniz takip edilemez. 

Ancak bunun da birtakım riskleri olabilir. VPN uygulamaları yapılan ziyaretlerin kayıtlarını tutabiliyor. Bu kayıtları kesinlikle paylaşmadıklarını ifade etseler de bu durumda kayıtları elde eden kişilerce ziyaret bilgileriniz görülme ihtimali vardır. 

VPN Kullanım Amaçları

VPN kullanmanın 3 önemli amacı vardır;

  • Gizlilik
  • Erişim engeli kaldırmak
  • Güvenlik

Gizlilik

Herkese açık Wi-fi bağlantı noktaları üzerinden internet ziyaretleri gerçekleştirmek güvenlik açısından sıkıntı yaratabilir. Aynı ağa bağlı kişiler kullandıkları “Sniffing” yani dinleme yapan özel programlar vasıtasıyla bağlantı yaptığınız adresler, gönderdiğiniz ve aldığınız veriler kolaylıkla görülebilmektedir. 

Genel internet paylaşımı yapılan noktalardan internet ziyareti gerçekleştiriyorsanız önemli bilgilerinizi içeren örneğin bankacılık gibi resmi işlemleri yapmayın. 

Böyle durumlarda cihazınıza kuracağınız bir VPN uygulaması ile bağlantınızı anonim hale getirebilirsiniz ancak bunun da güvenilirliği tartışmalıdır. VPN, veri paketlerini şifrelediği için Sniffing programları (Örneğin Wireshark) internet üzerinden alışverişi yapılan bu veri paketlerine erişemez.

Gizlilik ihtiyacı, kişiden kişiye göre değişen sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. İnsanlar hangi web sitesini gezdiğini, hangi alışverişi yaptığını ve hangi haber kaynağını takip ettiğinin başkalarınca görülmesini istemeyebilir. Ancak her şeyin kayıt altına alındığı böyle bir internet sistemi içinde bu iş biraz zordur, böyle durumlarda insanlar VPN kullanıyor. Yine örneğin şirketler iş ortamında sağlamış oldukları internet erişimini çalışanların sadece iş amaçlı kullanmalarını isterler. Bunun bir sebebi sadece iş gücü kaybı değildir, bunun en önemli sebebi ağ üzerinden yapılacak ziyaretlerin işverene yasal yükümlülükler de getirmesidir. Bu nedenle şirketler de sağladıkları internet ağı üzerinde birtakım kısıtlamalara gidebilir. Bu ve bunun gibi kısıtlayıcı uygulamaların yapıldığı durumlarda kişiler hangi sitelere girdiklerinin görülmesini istemeyebilirler. VPN programları bağlantınızı anonim hale getirmek için oldukça kullanışlıdır.

Erişim Engelini Kaldırmak 

Erişim engeli ise ülkeden ülkeye değişen şekillerde olabiliyor. Bazı devletler politikalarında sorun yaşamamak için internet erişiminde çeşitli kısıtlamalara yol açabiliyor. Örneğin Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayan bir kişi VPN uygulaması olmadan Google arama motorunu bile kullanamıyor. İnternetin sunduğu özgürlük, kontrol ağırlıklı yönetim sistemlerinin pek işine gelmiyor.

Ülkemizde de çeşitli mahkeme kararları neticesinde birçok internet sitesine ve platforma erişim yasağı getirilmiş durumda. Daha önceden belirttiğimiz gibi IP adresi ve DNS sistemi sayesinde hangi internet sitesine bağlantı yaptığınız kolayca tespit ediliyor. Bu sebeple kendi bölgenizde yasaklı bir siteye istekte bulunduğunuz anda bağlanmak istediğiniz alan adına ait IP adresi engellenerek bunun yerine mahkemeye kararının gösterildiği bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bu durumu aşmanın yolu da yine VPN’den geçiyor.

VPN programları sizin lokalizasyonunuzu sanal olarak değiştirir, mevcut IP adresiniz yerine farklı bir ülkeye ait IP adresi tanımlar, bölgenizi değiştiren bu uygulama neticesinde o bölgeye ait DNS sunucusu üzerinden bağlantı yapıldığı için yayınına devam eden bu web sitesine kolayca ulaşabilirsiniz.

Güvenlik

Bir de güvenlik amacıyla VPN kullanımı yapılabiliyor. Örneğin bir şirkete ait çalışanlar şirketin veritabanına VPN programı tarafından oluşturulmuş noktadan noktaya bağlantı yardımıyla güvenle ulaşabiliyor. Ayrıca veri paketleri şifrelendiği için dışarıdan müdahale konusunda da güvenlik sağlanmış oluyor. Mail sunucuları, cloud veri sistemleri FTP sunucuları da bu şekilde güvenlik altına alınabiliyor. Ayrıca ülkeler arası uygulamalar farklılık gösterdiği için global ölçekte faaliyet gösteren firmaların kendi içlerinde iletişim kurması ve diğer işlemleri yapabilmesi de yine VPN sayesinde olabiliyor. 

Özetlemek istersek herkes kişisel gizlilik hakkına sahiptir ve bu amaçla internete bağlanırken, sansür ve diğer bağlantı engellerini aşmak adına VPN programları kullanabilir.

VPN Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

VPN hizmeti seçerken dikkatli olmakta fayda var ancak “VPN seçiminde nelere dikkat etmelidir?” diye sorarsanız cevaplar aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Sunucu Sayısı: VPN Hizmeti veren kuruluşun kaç tane sunucuya sahip olduğu önem arz eden bir konudur. Sunucu sayısının çokluğu ifşa olan sunucuların yerine alternatifler üzerinden hizmet vermeye olanak tanır. VPN sunucu sayısının benzer hizmeti verenlerden fazla olması o VPN’in benzerlerinden daha oturmuş ve gelişmiş bir sisteme sahip olduğu anlamına gelir.
  • Ücret Konusu: Herhangi bir şekilde ücretsiz hizmet almak sadece kamu yararına iş yapan kuruluşlarca gerçekleştirilir. Ancak VPN gibi bir hizmetin kamu yararı gözetilecek bir konu olmadığı açıktır. Ücretsiz VPN hizmeti almak kendi içinde risk barındırır. Eğer bu kuruluş hizmeti ücretsiz veriyorsa sizin veya sürecin üzerinden gelir elde etme isteği olduğu anlamına gelir. Kendinizi kullandırmak istemiyorsanız ve gizliliğiniz sizin için önemliyse bu konuya dikkat etmekte fayda vardır.
  • Konuma Bağlı Erişim Engeli : Erişim engeli ülkeden ülkeye farklı şekillerde oluyor, eğer bulunduğunuz ülkede erişim engeli olan bir siteye girecekseniz sizi yönlendirecek VPN sunucusunun bağlı bulunduğu ülkede benzer şekilde engelleme olmadığına emin olun. Wikipedia engeli günümüzde kalktı ancak örneğin Fransa’da da Wikipedia engeli varsa Fransa üzerinden gelen VPN hizmetini kullanmanız bir anlam ifade etmeyecektir. Aynı şekilde bazı bilgisayar oyunları sadece belirli konumlarda oynanabiliyor, bu sebeple konumlar ve VPN sunucularına bağlı size atanan IP adresleri önemlidir.
  • Kişisel Verilerin Kaydı Konusu: VPN hizmeti veren şirket veya programlar kişisel verileriniz ve ziyaret verilerinizi kayıt altında tutuyor olabilir. Bunları reklam, ticari gelir veya farklı amaçlarla kullanıyor olabilir. Özetle VPN hizmeti alırken “Yağmurdan kaçarken doluya tutulma” durumunu yaşamayın. Kişisel verilerinizin kaydedilmediğine emin olduğunuz bir VPN hizmeti almaya dikkat edin. Ayrıca anonim olduğunuzu düşünürken dava konusu olduğunda kişisel verilerinizin ilgili mercilere sunulacağını dikkate alın. VPN kullanmak tek başına sizi yasal yükümlülüklerden korumaz.
  • Veri Aktarım Hızı: VPN üzerinden yaptığınız ziyaretlerde veri aktarım hızının düşmesi gayet doğaldır. Şifreleme ve IP adresi değişikliği ve yönlendirme gibi işlemler bağlantı hızınızı azlatacatır. Ancak işlem hızı VPN sağlayıcının teknolojik altyapısına göre değişiklik gösterecektir. VPN üzerinden bağlantılarınızı çevirmeli ağ bağlantısı hızında gerçekleştirmek istemiyorsanız veri aktarım hızı konusuna dikkat etmelisiniz.
  • Ücretler: Ücretsiz uygulamalar yerine ücretli olanları tercih etmek tabi ki daha mantıklı olacaktır ancak bunlar içinde uygun fiyatlı olanları seçmek isteyebilirsiniz. Sunucu sayısı, veri aktarım hızı, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi konulara göre değişik ücretlendirmeler olacaktır. Kendi ihtiyacınıza uygun, optimum seçimi bu kriterleri göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz.
  • VPN Protokolü: VPN protokolü hem işlem güvenliği hem de sağladığı alternatif avantajlar nedeniyle dikkat edilmesi gereken diğer önemli konudur. “VPN Türleri Nelerdir?” başlığında bu konuyla ilgili daha fazla detay ulaşabilirsiniz.
  • Şifreleme Yöntemi: VPN sağlayıcınızın şifreleme yöntemi de önemi büyük olan bir konudur. AES-256 şifreleme standartını kullanan VPN sağlayıcı kuruluş sizi daha fazla koruyor anlamına gelecektir.

VPN Kullanımı Ne Zaman Tercih Edilmelidir?

VPN, en ufak sorunda ilk başvurmanız gereken yardımcı yazılım olmamalıdır. Kişisel verileriniz ve diğer güvenlik risklerini içinde barındıran bu hizmet anlık olarak işinizi görse de sonrasında yaşayacağınız bazı potansiyel sorunları de içinde barındırıyor. Erişim engeli, sansür veya diğer uygulamalar için VPN kullanıyorsanız buna değeceğine emin olmalısınız. Unutmayın hiçbir VPN hizmeti sizi %100 olarak invisible (görünmez) hale getiremez. Şirketinizin güvenliği ve işlemlerin devamlılığı için VPN kullanmak bu kategorinin dışındadır, ancak kullanılan yöntem ve ödenecek ücretler sizi anonim hale getirme konusunda önem arz eder.

VPN Türleri Nelerdir?

İhtiyaçlar, kullanılan protokoller ve yöntemler ve araçların değişik olması nedeniyle çeşitli VPN uygulamaları değişkenlik gösteriyor. Yazılım ve web tabanlı olanlar kolayca kurulabilirken modem şeklinde donanım destekli kullanılan VPN türleri özel kurulum gerektiriyor. Şimdi isterseniz bu değişken VPN türleri hakkında bilgi verelim.

PPTP VPN 

PPTP (Point to Point Tunnelling Protocol) iki yerel arasında güvenli bir bağlantı oluşturmak için kullanılır ve Noktadan Noktaya Tünel Protokolü olarak ifade edilir. En çok kullanılan VPN türlerinden biridir. PPTP VPN ile iki nokta arasında bir tünel oluşturulur ve bağlantı bu tünel üzerinden gerçekleştirilir. Windows MacOS ve Linux sistemleri ile uyumlu çalışan bir yöntemdir. Kişisel ve genel kullanım için özellikle uzaktan bağlantı işlemleri için uygundur ve kullanıcı adı ve parola yardımıyla kolayca kullanılmaya başlanabilir. Bunun yanında birçok kaynakta bu protokol için güvenlik sorunu olduğu hakkında bilgiler var. Hem güvenlik ve gizlilik amacıyla bir program kullanıp hem de güvenlik sorunu yaşayacaksanız ortada büyük bir ikilem var demektir. 

IPSec

IPSec Internet Protocol Security iki aşamalı bir güvenlik kontrolü uygulayan VPN protokolüdür. Birinci aşamada authentication/doğrulama, ikinci aşamada ise encryption/şifreleme yapılır. Bu protokol sayesinde iki IP arasında öncelikle bir kimlik doğrulaması sağlanır sonrasında ise aradaki veri alışverişi şifrelenerek gizliliği sağlanır. IPSec yönteminde iki taraf arasında paylaşılmış bir şifreleme anahtarı bulunur. Bu anahtar iki tarafın bağlantı oluşturmasına yardımcı olur. IPSec verilerinizin başkaları tarafından okunmasını engelleyerek güvenliğini sağlar, bunun yanında verilerin bütünlüğünün bozulmasına da engel olur yani gönderilen veri parçalanamaz, değiştirilemez ve olduğu gibi karşı tarafa iletilir. Bir diğer katkısı ise verilerin kaynağının güvenlik altına alınmasıdır. Araya üçüncü kişilerin girmesi engellenerek aldığınız bilginin orijini garanti altına alınır.

TCP/IP internet sistemi, çeşitli katmanları ve protokolleri olan, amaç ve türüne göre tüm internet bağlantıları ve veri akışlarının paketler halinde iletilmesini sağlayan protokoller bütünüdür. 

Gönderilen verinin türüne göre katman ve bağlantı portları değişiklik gösterir. Ancak TCP/IP sistemi, temel olarak güvenlik sorunlarını da içinde barındırıyor. Bu sebeple IPsec gibi protokoller vasıtasıyla ilave güvenlik ihtiyaçları karşılanır hale geldi. Bu yöntemin dezavantajı yok mu derseniz bağlantı da zaman kaybı yaşanması örnek gösterilebilir. 

L2TP VPN

Microsoft ve Cisco tarafından geliştirilen bir VPN türüdür. Daha güvenli bir bağlantı oluşturmak için ilave güvenlik protokolleri kullanır. Temel yapı olarak PPTP VPN’e benzeseler de daha gelişmiş ve daha güvenilir bir VPN türü olarak karşımıza çıkıyor.

Site To Site VPN

Site to Site VPN, hem donanım, hem de yazılım tabanlı çalışabilen VPN türüdür. Siteden siteye VPN olarak da bilinen ve genelde çok uluslu şirketlerin tercih ettiği bir yöntemdir. Farklı ülkelerde bulunan birimler ile genel merkez arasında oluşturulan sanal köprüler vasıtası ile ortak ağa bağlantı sağlanır. Extranet tabanlı VPN olarak da sınıflandırılabilir. 

SSL ve TLS

SSL (Secure Socket Layer) Güvenli Soket Katmanı ve TLS (Transport Layer Security) Taşıma Tabakası Güvenliği gibi protokoller de VPN teknolojisinde kullanılıyor. Bu 2 protokol ile de güvenli bağlantı gerçekleştirmek mümkün. En önemli örneğini internetten kredi kartı ile alışveriş yaparken yaşarız. Kredi kartı bilgilerini gireceğimiz zaman banka tarafından oluşturulan özel güvenli katman açılır ve bilgilerimizi bu katmanda oluşturulmuş forma gireriz. Bu yöntem internet tarayıcıları ile oldukça uyumlu bir şekilde çalışır. 

MPLS VPN

MPLS VPN (MultiProtocol Label Switching), siteden siteye bağlantı amaçlı kullanılan VPN türlerindendir. İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS) ayarlı VPN olarak bilinen bu yöntem için iki taraf da aynı ISS’i kullanmalıdır. Birden çok protokol kullanarak VPN oluşturması nedeniyle de oldukça güvenilirdir ancak ayarları ve modifikasyonlarının zor olduğu söylenir. MPLS VPN servisi İnternet servis sağlayıcıları tarafından aylık olarak ve bant genişliğine göre değişik ölçülerde fiyatlandırılıyor.

Hybrid VPN

Adı üzerinde hibrid yani birkaç farklı VPN teknolojisinin bir arada kullanıldığı türe Hybrid VPN deniyor. Bu ikili yöntemde IPSec VPN’e ilaveten MPLS VPN kullanılır. IPSec daha çok donanım bazlı çalışan bir yöntemdir ve verilerin şifrelenerek VPN tunelinden geçirilmesi mantığıyla çalışır. MPLS VPN de taşıyıcı ağ üzerinde çalışarak extra güvenlik sağlar. Hybrid VPN oldukça pahalı ancak büyük avantajlar sunan VPN türüdür.

VPN Kullanmanın Avantajları

VPN en temel olarak gizlilik amacıyla kullanılıyor. Genel internet kullanıcıları ise çoğunlukla erişim engeli kaldırmak amaçlı tercih ediyor. VPN ile anonim bir şekilde internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede takip edilme sorunu yaşamazsınız. Temel işlevi en büyük avantajı olarak değerlendirilebilir.

VPN Kullanmanın Dezavantajları

VPN kullanmak güvenli gibi görünse de kullandığınız hizmete göre değişiklikler gösterir. Genelde tarayıcı tabanlı olarak sunulan ücretli veya ücretsiz uygulamalar gizliliğinizi koruduğunu söylese de kendilerinden kaynaklanan güvenlik açıkları nedeniyle riskler taşır. VPN uygulamaları gizliliğinizi korurken kendi veritabanında kayıtlar oluşturur.

Her ne kadar bu kayıtları paylaşmasalar da bu kayıtlara ulaşabilen kişiler sizin bilgilerinize de erişebilir. Bunun yanında DNS Leak (DNS Sızdırma) riski nedeniyle konumunuz yine tespit edilebilir.Özellikle ücretsiz VPN uygulamalarına güvenilirlik açısından şüphe ile yaklaşmakta fayda vardır. Kullanacağınız uygulamayı buna göre seçmek akıllıca olacaktır.

VPN uygulamalarının en büyük dezavantajı bağlantı hızında yaşanan sorunlardır. Güvenlik amaçlı yapılan işlemler internet bağlantınızı yavaşlatır. Ne diyelim her güzelin bir kusuru vardır derler.

VPN Nasıl Kurulur?

Akıllı Telefon

Android ve IOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda ve tabletlerde VPN kullanmak oldukça kolaydır. Google Play Store ve App Store üzerinden ulaşabileceğiniz ücretli veya ücretsiz birçok VPN programı mevcut. Bunlardan birini hızlıca seçip internet bağlantınızı anonim hale getirebilirsiniz. Program arka planda çalışırken bağlantınızı şifreleyerek tünel üzerinden gerçekleştirir. Surfshark, ExpressVPN, Hotspot Shield, Hide.me gibi popüler olanlarını siz de deneyebilirsiniz.

Windows ve MacOS

Windows ve MacOs işletim sistemi üzerinde kullanılabilen bütün internet tarayıcılarına VPN uygulaması eklenti olarak yüklenebilir. Tarayıcınıza eklenti olarak kurulan VPN programları bir tıklama sayesinde çalışmaya başlar. Herhangi bir ayar yapmanıza gerek yoktur. Yine yukarıda ismini verdiğimiz markalara ait tarayıcı eklentisi şeklinde kullanılan VPN programları var. Bunun en büyük avantajı ise kendi tarayıcınıza tanımladığınız için kullanıcı adı ve şifre ile girdiğiniz her bilgisayarda otomatik olarak kullanabiliyor olmasıdır.

Linux

Linux gibi terminal üzerinden kullanılan işletim sistemlerinde VPN kullanmak biraz daha zorluk taşıyor. Öncelikle VPN hizmeti veren VPN Book gibi platformlara gidip orada sunulan bazı dosyaları indirmeniz gerek. Bu dosyaları indirdikten sonra terminal üzerinden girilen birkaç komut “openvpn” ve kullanıcı adı şifre bilgileri girilerek VPN bağlantısı oluşturuluyor. Yani birkaç tıklama yerine bir konfigurasyon gerçekleştirilerek VPN kullanabiliyorsunuz. VPN kurulan terminal penceresi kapatıldığı zaman da VPN bağlantısı kesilir.

Diğer VPN türleri 

Daha önceden belirttiğimiz üzere tarayıcı tabanlı veya program şeklinde kullanılan VPN yöntemleri kolayca kullanılabiliyor. Ancak donanım üzerinden çalışan VPN uygulamaları özel konfigürasyonlar gerektiriyor. Hybrid VPN ve MPLS VPN kurulumu ise profesyonel yardım gerektirir. Örneğin MPLS VPN internet servis sağlayıcınızın size özel oluşturduğu ayarlar vasıtasıyla kullanılabilir. 

Özetle tüm VPN türleri anonimlik sağladığını ifade etse de internet gibi kayıt tutmanın oldukça kolay olduğu ortamlarda VPN kullanırken kendinizi o kadar güvende hissetmeyin. Yasal olmayan işlemler yapıyorsanız VPN kullanmak da pek fayda etmeyecektir. Böyle durumlardan kurtulmanın en kolay yolu ise yasadışı işlemlere bulaşmamaktır. Sevgiler…

İlgili Makaleler

5 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu