3. Parti Yazılımlar

Symantec Messaging Gateway Kurulum ve Konfigurasyon – Bölüm 3 – İnce Ayarlar

Hatırlarsanız geçen 2 makalemizde SMG sanal appliance’in tüm kurulumunu tamamladık. Şimdi bizim için önem arzeden ince ayarlardan bir kısmını daha yapalım. Bu ince ayarlar neticesinde hem performans hem spam yakalama başarısı elde etmeyi planlıyoruz. Konu başlıklarını numaralandırarak detaylandırmak oldukça faydalı olacaktır.

 

SMG Active Directory entegrastonu

 

AD authentication ile gelen maillerin kullanıcılarının sizin Active Directory’nizde varolup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

 

image001

 

 

Administrator ikonuna tıklıyoruz. Sağ altta 2nci adımdanki gibi Directory integration diyoruz. 3ncü adımda add diyoruz. Aşağıdaki ekran gelecektir.

 

 

image002

 

 

Yukarıdaki gibi istenilen bilgileri doğru verirseniz en üstteki gibi herşey ok diyecektir. Yukarıda görünmüyor ama next diyoruz aşağıdaki ekranla devam ediyoruz,

 

 

image003

 

 

Burada recipient validation işlemine göre denetleme yapmasını istiyoruz. Yine başarılı ise next diyerek devam ediyoruz ve mutlu son. Summary ekranı karşımızda

 

 

image004

 

 

Mail receipent kontrolü

 

Gelen maillerin içerideki kullanıcı karşılıklarına göre ne yapalım?

 

 

image005

 

 

Protocol başlığı altından invalid recipent seçeneğinde gelen maillere uygulanacak aksiyonu belirliyoruz. Eğer 1nci adımı gerçekleştirmez AD entegrasyonunu yapmazsanız bu seçenek pasif geliyor. Bu opsiyonu kullanmak için AD entegrasyonu yapmak zorundasınız.

 

Black list

 

Aşağıdaki ekranda blacklist uygulamasını görebilirsiniz

 

 

image006

 

 

1nci adım raputation başlığına tıklıyoruz. Buradan 2nci adımla devam ediyoruz, yani Bad Senders’a tıklıyoruz. Burada 3ncü ve 4ncü adımları görüyoruz. 3ncü başlıkta email adresi yada komple domain bloklaması yapabiliriz. 4ncü seçenekle ise ip bazlı yasaklama yapabiliyoruz. Eğer bloklanmayan ama sizi rahatsız eden spam yada gelmesini istemediğiniz mailler varsa buraya ister domain adı, ister email adresi istersenizde ip bazlı yasaklayabilirsiniz.

 

Whitelist

 

image007

 

 

Yine aynı lokasyonda yani Reputation başlığı altından good senders başlığından size gelmesini istediğiniz ama bloklanan adresleri domainleri veya ip adreslerini serbest bırakabilirsiniz. Aynı şekilde 3ncü adımda domain veya email adres bilgileri ile whitelist kullanabilirsiniz. 4ncü adımda ise ip adresine göre whiteliste koyabilirsiniz istediğiniz domainleri.

 

Spam scan setting

 

Çok önemli adımlardan biri. Aşağıdaki alanda sarı renkli Default gelen değer 75’tir. Ama biz bunu 60 yapacağız. Bu şekilde çok daha iyi sonuç alabildiğinizi göreceksiniz.

 

 

image008

 

 

Antivirus signature download zamanlaması

 

Gelen maillerde antivirüs testlerinin yapılması default olarak sağlanan SMG’de bu iş için Symantec’in tüm ürünlerde kullandığı Live update opsiyonu SMG içinde de mecut. Antivirüs güncellemesini Virus başlığı altından live update seçeneğine tıklayarak ulaşabiliyoruz. Antivirüs güncelleme zamanlamasınıda ihmal etmeden gerçekleştirelim.

 

 

image009

 

 

Karantina ayarları

 

Karantinaya takılmış maillerin durumunu görmek için aşağıdaki ekrandaki aksiyonları inceleyebilirsiniz.

 

 

image010

 

 

Spam başlığında email spam linki ile ulaşabilirsiniz. Örnek yazmış olduğum kriterler yada sizin istediğiniz kriterlere göre arama yapabilirsiniz. Eğer maili kullanıcıya ulaştırmak isterseniz display filtered butonuna tıkladığınızda gelen quarantine maillerini göreceksiniz. Yanındaki kutucuğa tıklayarak release seçeneği ile kullanıcıya ulaştırabilirsiniz. Ama release edebilmek için bir işlem daha yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki screenshot’ta işlemleri görebilirsiniz, bu konu çok önemli. Eğer screenshottaki adımları yapmazsanız mailleri release edemezsiniz.

 

 

image011

 

 

Version Update

 

Update işlemi kesinlikle remote ssh bağlantısı ile command-line üzerinden yapmanızı öneririm. Daha başarılı ve kısa sürüyor. Bunun için remote bağlanıp aşağıdaki gibi # update install demeniz yeterli. İlk önce aşağıdaki ekran gelecek ve download işlemi başlayacaktır,

 

 

image012

 

 

Sonra aşağıdaki gibi işlemin başarılı şekilde tamamlandı şeklinde görebileceksiniz,

 

 

image013

 

 

Mutlak Reboot ederek güncellemelerin hayata geçmesini sağlayın.

 

SMTP Ayarları

 

SMTP ayarları üzerinde size özel ayarlar yapmak isterseniz aşağıdaki screenshot’taki adımlardala yapabilirsiniz,

 

 

image014

 

 

Bu tabda istediğiniz tüm ayarları bulabileceksiniz.

 

İlave e-mail domain

 

Eğer kurulum aşamasında ilave etmediğiniz ama sonradan ilave etmek istediğiniz email domainleriniz varsa aşağıdaki screenshot’ta belirtilen şekilde ilave edebilirsiniz.

 

 

image015

 

 

Evet, yukarıda bu adımla işlemleri tamamlamış oluyoruz. Böylece daha önce anlatılan adımlarla Symantec Messaging Gateway’inizi en ince ayarlarına kadar konfigüre etmiş oluyorsunuz.

Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu