Windows Server

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)

Network yönetimi sistem yöneticileri için en önemli konuların başında gelmektedir. Hatasız konfigürasyon, merkezi yönetim ve hızlı yapılandırabilme gibi temel unsurlar her zaman olduğu gibi önemli yer tutmaktadır. Sistem yöneticileri için ağda bulunan her bilgisayarın IP yapılandırmasını el ile ayarlamak hem hata yapma oranını arttıracak, hem zamandan kaybettirecek, hem de son kullanıcı için çekilmez bir durum haline dönüşebilecektir. Bu makalemizde Network yöneticilerinin olmazsa olmaz standartlarından olan DHCP kurulumundan, çalışma mantığından, IP dağıtımının nasıl olduğundan, Sniffer ile Capture edilebilmesinden ve DHCP nin getirdiği kolaylıklardan bahsetmeye çalışacağım.

Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP), IP adreslerini ve ağınızda kullanılan ilgili diğer yapılandırma ayrıntılarını merkezi olarak yönetmek üzere bir sunucu bilgisayar kullanarak adres yapılandırmalarını yönetme zorluklarını azaltmak için tasarlanmış bir IP standardıdır. Microsoft Windows Server 2003 ailesi, sunucu bilgisayarın bir DHCP sunucusu olarak çalışmasına ve ağınızdaki DHCP etkin bilgisayarları yapılandırmasına olanak veren DHCP hizmetini sağlar. DHCP hizmeti Windows 2000 Server Ailesi ve 2003 Server Ailesi işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir.

DHCP kullanmanın getirdiği yararlar

DHCP, TCP/IP tabanlı ağınızın yönetiminde aşağıdaki yararları sağlar:

Güvenli ve sorunsuz yapılandırma

DHCP, değerlerin her bilgisayarda el ile girilmesi gereksinimi sonucunda ortaya çıkabilecek yapılandırma hatalarını engeller. Ayrıca, DHCP, önceden atanmış bir IP adresinin ağdaki yeni bir bilgisayarın yapılandırılmasında yeniden kullanılmasından kaynaklanacak adres çakışmalarının önlenmesine yardımcı olur.

 

Yapılandırma yönetimini kolaylaştırır.

DHCP sunucularının kullanılması, ağınızdaki bilgisayarların yapılandırılması ve yeniden yapılandırılması için harcanan zamanı büyük ölçüde azaltabilir. Sunucular, adres kiraları atanırken geniş kapsamlı ek yapılandırma değerleri sağlayacak şekilde yapılandırılabilir. Bu değerler, DHCP seçenekleri kullanılarak atanır.

Ayrıca, DHCP kira yenileme işlemi, sık güncelleştirilmesi gereken istemci yapılandırmaları olduğunda (örneğin, gezici veya hareketli bilgisayarları olan ve sık yer değiştiren kullanıcılar), bu değişikliklerin, istemcilerin doğrudan DHCP sunucularıyla iletişim kurarak etkin şekilde ve otomatik olarak yapılmasına yardımcı olur.

DHCP Server Kurulumu

 Makalenin bundan sonraki bölümü çok eski olduğu için aşağıdaki güncel makaleleri okumanızı tavsiye ederiz;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu