3. Parti Yazılımlar

Kendi NAS Sunucunuzu Oluşturmak İster misiniz?

Merhaba iş yerinizde veyahut evinizde bir NAS kullanmak istiyorsunuz (Network Attach Storage, Türkçe meali Ağ üzerinde veri depolama). Qnap, Synology gibi NAS cihazlarına para vermek istemiyorsanız ve evinizde yada iş yerinizde kullanmadığınız bir bilgisayarınız (mini bilgisayarınız varsa daha güzel olur) var ve bunu NAS olarak kullanmak istiyorsunuz. Yapmış olduğunuz araştırmalarda FreeNAS yada NAS4Free gibi yazılımlarla karşılaşmışsınızdır. Bunların kurulumu uzun aşamalar ve kullanımı uğraştırıcı yazılımlar. Ben size başka bir sistemden bahsedeceğim. XPEnoboot kurulumu ve kullanımı kolay olan bu sistemin sıfırdan kurulumunu ve yapılanmasından bahsedeceğiz.

 

İlk önce NAS sunucusu olarak kullanacağımız bilisayarı hazırlayalım. Eğer bir kaç HDD birleştirmek istiyorsanız RAiD kart kullanmanız verim açısından daha iyi olacaktır. Disklere ayrı ayrı da paylaşım verebilirsiniz.

NAS sunucusu için bilgisayar özellikleri

Bir adet HDD (VM VirtualBOX dan iki adet hdd oluşturdum)

Ağ bağlantısını sağlamak için bir adet ethernet kartı.

Kullanım yoğunluğuna göre 2 yada 4 gb rem.

Geçici olarak bir adet monitör. Sunucunun ip adresini öğrenmek için. DHCP den de öğrenebilirsiniz. Ağ oramında ip dağıtımı yapan bir adet DHCP (Modem yada DHCP server ben VM VirtualBoxa Windows NT 4,0 kurup DHCP olarak kullandım Windows NT 4,0 artık ücretsiz dağıtılan bir işletim sistemi)

Bilgisayarımız hazır ise kuruluma geçelim.

clip_image002

https://download.xpenology.xyz/ adresinden DS3615xs 5,2-5967.1 64 bit sürümünün PAT ve İso dosyalarını indirelim. IMG flash disk imajı ve VMDK VMare dosyalarıdır. Bu indireceğimiz imaj 12 HDD kadar kullanım imkanı veriyor. İster flash disk imajı isterseniz iso dosyasını cd çekerek NAS suncumuzu çalıştıralım. Flash disk yada hafıza kartından kurulum gerçekleştirmek istiyorsanız Win 32 Disk Imager programını kullanabilirsiniz. Program açık kaynak olup https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ bu adresten indirebilirsiniz.

clip_image004

Install/Upgrade seçeneğini seçelim.

clip_image006

Kurulum işlemleri bittikten sonra bize bir ip adresi verecek. Örneğin bana 10.0.0.7 numaralı ip adresini verdi. Ağa bağlı herhangi bir bilgisayarın web tarayıcısını açıp ip adresini yazmak suretiyle sunucumuzun kurulum sayfasına erişiyoruz. Eğer NAS sunucunuza bir monitör bağlamadıysanız

clip_image007

DHCP sunucunuzdan yada modemden hangi ip adresini aldığına bakabilirsiniz. (Biraz nostaljik olsun)

clip_image009

Hoşgeldiniz sayfası karşıladı bizi. Kuruluma başlamak için Ayarla butonuna tıklayarak PAT dosyamızı yükleyeceğimiz sayfaya gelelim.

clip_image011

Gözat dedikten sonra PAT dosyamızı bulalım.

clip_image013

PAT dosyamızı seçip AÇ diyelim.

clip_image015

Şimdi Yükle butonuna tıklayınız.

clip_image017

Sabit diskimizdeki tüm veriler silinecek. Eğer önemli bilgileriniz varsa diskinizde yedekleyiniz. Tamam butonuna tıklayınız.

clip_image019

Dosya sunucumuza yükleniyor. Yükleme işlemi bittikten sonra otomatik kurulum aşamasına geçecektir.

clip_image021

Kurulum aşaması bittikten sonra sunucumuzu yeniden başlatacaktır.

clip_image023

Sunucumuz yeniden başladıktan sonra Hoş geldiniz yazısı bizi karşılayacak. İleri butonuna tıklayınız.

clip_image025

Gerekli bilgileri girdikten sonra İleri butonuna tıklayınız. (Kullanıcı adı olarak admiın yazmışım istediğiniz bir kullanıcı adı belirleyebilirsiniz. Oluşturacağınız kullanıcı yönetici konumunda olacaktır. Kullanıcı adı ve şifrenizi unutursanız kullanıcı ekleme, silme ve paylaşım gibi işlemleri gerçekleştiremezsiniz)NAS sunucunuza internet üzerinden de erişmek istiyorsanız seçeneği seçebilirsiniz. Ben istemediğim için seçmedim.

clip_image027

Gerek gördüğünüz seçeneği seçip İleri butonuna tıklayınız.

clip_image029

Synology den hesap açtıysanız bilgileri giriniz. Yoksa Bu adımı atla seçeneğini seçiniz.

clip_image031

Çıkan uyarıya Evet butonu ile cevap veriniz.

clip_image033

Git butonuna tıklayınız.
clip_image035

Sistemin yüklenmesini bekleyelim.

clip_image037

Kurulum bitti güzel ve sade bir yönetim sayfası karşılıyor bizi. Hemen yapmamız gereken ayarları yapalım. Paket Merkezi ile istediğiniz uygulamaları sunucunuza kurarak web arayüzü ile kolay bir kullanım elde edersiniz. Denetim Masası ile kullanıcı ekleme, paylaşım oluşturma, grup açma, ip yapılanması ve benzeri bir çok düzenlemeleri yapabilirsiniz. File Station ile paylaşımı yapılan disklere veri transferi okuma yazma ve izin gibi düzenlemeler yapabilirsiniz. DSM Yardımda da işlemleri nasıl yapacağınıza yardımcı olacak yardım sayfası. İlk önce disk yapımızı oluşturalım.

clip_image039

En üst köşedeki ana menüye tıklayınız açılan menüden  Depolama Yöneticisini açalım.

clip_image041

Birim sekmesinden Oluştur butonuna tıklayınız.

clip_image043

Eğer RAID (Diskleri birleştirmek istiyorsanız) Özel direk tek hdd oluşturacaksanız Hızlı seçeneğini seçiniz ve İleri butonuna tıklayınız. Ben hızlı kurulum yapacağım.

clip_image045

20 GB hdd seçip ileri diyorum.

clip_image047

Tamam butonuna tıklıyorum.

clip_image049

Uygula diyerek diskimizi oluşturuyoruz.

clip_image051

Diskimiz oluşturuluyor.

clip_image053

Diskimiz hazır. Kurulum aşamasında diskimize biraz bilgler kopyalandı ve şu anda 15 GB kullanıma hazır durumda. Şimdi diskimizi paylaşıma açalım.

clip_image055

Denetim masasını açınız.

clip_image057

Paylaşım Klasör’ünü seçip Oluştur butonuna tıklayınız.

clip_image059

Gerekli bilgileri girdikten sonra Tamam butonuna tıklayınız.

clip_image061

İzinleri düzenleyelim. Tamam butonuna tıklayalım ardından. Yerel kullanıcılara okuma yazma izni verdim. Yani dosya kopyalayıp açabilsinler. Şimdi de erişebilmeleri için kullanıcı oluşturalım.

clip_image063

Kullanıcılara gelip Oluştur butonuna tıklayınız.

clip_image065

Kullanıcı bilgilerini girdikten sonra ek seneçeneklerden istediğinizi işaretleyebilirsiniz ardından İleri butona tıklayınız.

clip_image067

Hangi guruba dahil etmek istiyorsanız seçtikten sonra İleri butonuna tıklayınız. Yönetici yapmak istiyorsanız adminstrators gurubuna eklemeniz yeterli olacaktır. Biz normal kullanıcı olmasını istiyoruz.

clip_image069

Oluşturduğumuz ortak paylaşıma okuma yazma izni verelim ve İleri butonuna tıklayınız

clip_image071

Kullanabileceği alanı belirleyebilirsiniz. 0 yazarsanız sınırsız yani diskin kapasitesi kadar kullanabilir örneğin 5 gb kullanmasını istiyorsanız 5 yazmanız yeterli.

clip_image073

Erişim türlerini seçiniz.

clip_image075

Adil kota kullandırmak istiyorsanız insafınıza kalmış bir durum :).  0 yazarsanız  sınırsız  limit vermiş olursunuz. Seçim yaptıktan sonra İleri butonuna tıklayınız.

clip_image077

Uygula diyerek kullanıcıyı oluşturalım.

clip_image079

İki adet kullanıcımız etkin. Biri Admiın ilk kurulum yaparken ki oluşturduğumuz kullanıcı ikincisi zmehmet diğeri pasif onları etkinleştirmek için pasif kullanıcılara çift tıklayıp Bu Hesabı Devre Dışı bırak seçeneğini kaldırmanız yeterli olacaktır.

clip_image081

DHCP acizliğine uğramamak için ip adresimizi sabitleyelim. Ağ seçeneğinden Ağ Arabirimine girerek LAN ağımızı seçip Düzenle diyelim.

clip_image083

Manuel yapılandırma kullan seçeneğinden NAS sunucumuza istediğimiz bir ip verip ip yapılanmamızı tamaladıktan sonra Tamam butonu ile değişiklikleri kaydedelim.

clip_image085

İşlemlerimiz bitti. Şimdi çıkış yapıp zmehmet kullanıcısı ile oturum açalım.

clip_image087

Kullanıcı adı ve şifremizi yazdıktan sonra Oturum aç butonuna tıklayınız.

clip_image089

Sade bir arayüz karşıladı bizi user gurubunda olduğumuz için ayar yapamıyoruz sadece dosya yükleyebilir ve dosyaları okuyabiliriz. File Station girip dosya yükleyelim.

clip_image091

Dosya sürükleyerek yükleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

clip_image093

Çıkan uyarıya üstüne yaz yada atla seçeneğini seçiniz.

clip_image095

Dosyamızı aktardık. Bir diğer iletişim yöntemi ise Ağ üzerinden erişmek.

clip_image097

Ağdaki bilgisayarlara baktığımızda DEPO Bilgisayar ve diğer aygıtlarda da DEPO göreceksiniz. Diğer aygıtlardakine tıkladığınızda varsayılan web tarayıcınızı açacaktır. Biz DEPO bilgisayara girelim. Yada direk ip adresini \\10.0.0.7 yazarak da erişebilirsiniz.

clip_image099

Depo bilgisayarına girmeye çalıştığımızda bizden Kullancı adı ve şifre isteyecek. Oluşturduğumuz zmehmet user bilgilerini girelimTamam butonuna tıklayalım.

clip_image100

Bağlantıyı sağladık. Ortak Alan dizinine girdiğimizde az önce kopyaladığımız softether dosyasını göreceksiniz.

clip_image102

Yüklü olan dosyalara web arayüzünden sağ tıklayarak ek seçeneklere bakabilirsiniz. Web arayüzünden dosyaları açabiliyoruz.

clip_image104

Web browser üzerinden videomuzu oynatabiliyoruz. Birde fotoğraflara bakalım.

clip_image106

Fotoğrafımızı da açtık.  Şimdi şöyle bir senaryo oluşturalım. Belirlediğimiz kullanıcı sadece izinli klasöre erişebilsin. Denemek amaçlı user_deneme adlı bir kullanıcı açalım.

clip_image108

Bilgileri girdikten sonra İleri butonuna tıklayınız.

clip_image110

Normal bir user grubuna alalım.

clip_image112

Paylaşıma okuma yazma izni verelim.

clip_image114

İleri butonuna tıklayınız.

clip_image116

Seçimi yapıp ileri butonuna tıklayınız.

clip_image118

İleri butonuna tıklayınız.

clip_image120

Onaylamak için Uygula diyelim ve kullanıcımızı oluşturalım.

clip_image122

Ana menüde bulunan Flie Station’u açalım ve yeni bir klasör oluşturalım.

clip_image123

Herhangi bir isim belirledikten sonra Tamam butonuna basınız

clip_image125

Klasöre sağ tıklayınz ve Özellikleri tıklayınız.

clip_image127

İzinler bölümüne gelelim.

clip_image128

İzin vereceğimiz user_deneme kullanıcısına tüm izinleri verelim ve erişmesini istemediğimiz kullanıcılara izinleri kapatalım. Tamam diyerek değişiklikleri kaydedelim ve admin kullanıcısından çıkış yapıp user_deneme kullanıcısı ile giriş yapalım.

clip_image130

Denem kullanıcımız olan user_deneme adlı kullanıcı erişim sağladı. Şimdi de oturumu kapatıp zmehmet ile deneyelim.

clip_image132

Maalesef erişim iznimizin olmadığından dolayı hata aldık. Daha bir çok senaryo gerçekleştirebilirsiniz.

clip_image134

Paket Merkezinden NAS sunucunuza uygulama yükleyerek daha çok kullanışlı hale getirebilirsiniz. Ufak bir iş yeriniz var ve boşta da kullanmadığınız mini bir pcnizde varsa elinizde tam size göre bir NAS sunucusu oluşturdunuz demek. Kurulum bittikten sonra cd veyahut flash disk kullanıyorsanız sunucuyu açmak için takmak zorundasınız. Boot ortamınız olmadan nas sunucunuzu başlatamazsınız. Küçük sandisk flash diskler yada hafıza kartı da kullanabilirsiniz. Önemli olan bilgisayarınıza boot ortamı olarak tanıtabilmeniz. Boot ortamını hangi ortam sürücüsü ile oluşturmanızın bir önemi yok?

Kurulum bitti ama neticede bu yazılım Synology firması için yazılmış bir yazılım yasal bir sorumluluğumuz olur mu diye Synology firması ile iletişime geçtim. Kullanmam konusunda herhangi bir yasal sorunun olmadığını fakat teknik bir sorunla karşılaştığımızda destek sağlamadıkları ile ilgili geri dönüş yaptıkları için böyle bir makale yazmaya karar verdim bende. Zaten şu anda ücretsiz yazılım olarak kullanılan FreeNAS gibi sistemler de bir teknik sorun yaşadığımız zaman bize destek vermemektedir.

Mail Yazışmaları:

clip_image136

clip_image138

Kolay gelsin.

 

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba.
    Sistemi kurup web arayüzüne ulaştıktan sonra, henüz disk oluşturmadan önce güncelleme uyarısı vardı. En son sürüme güncelleme yaptım ama sistem bir daha kendine gelemedi. Sürekli yeniden başlatmalar, kurtarmaya çalışmalar, 9 dakikadan gereiye saymalar beni bunalttı. Yeniden sıfırlamak istiyorum, kurtarma istemiyorum ama inatla kurtarma seçeneği çıkıyor, başka birşey seçtirmiyor. Başlangıçta mavi ekranda; XPEnology DSM 5.2-5967 Install / Upgrade yazan seçenekle yeniden kurulum yapmak istesem de sistem ısrarla kurtarmaya geçiyor… Bunu nasıl aşabilirim? Bir de XPEnology DSM 5.2-5967 Install / Upgrade işlemi sonrası en son satırda kullanıcı girişi yapmamı istiyor, buraya hangi hesapla giriş yapacağım?

  2. Başka bir kaynakta update işlemini hiç bir zaman şeklinde seçmişti youtube da videosu var yabancı bi video, ordan da yardım alabilirsin, ordaki kullandığı sürümde farklı bende deneyecem ordaki videoya göre.

  3. Mehmet bey bilgilendirmeleriniz için teşekürler uzun süredir çok disk destekleyen yazılım aramaktayım nas için. ancak nas işletim sistemleri raid dizileri uluşturmkta ısrarcı anladığım kadarıyla ülkemizde hardisk fiyatları malum raid dizeleri oluşturmadan sadece arşiv için sürekli çalışmayacak nas işletim sistemi varmıdır freenas veya unraid de böyle bir seçenek varmı tüm hardiskler kendi kapasitelerinde ve kendi datalarını yazan bir dosya sistemi kanaklar ve anlatılanlar ingilizce olduğu için ben freenas ve unraidden bişe anlamadım teşekürler .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu