Blog

ControlUP ile kullanıcı sorunlarına detaylı bakış

IT departmanının genel olarak günlük rutin yaptığı sorun tespit et, önle ve çözüm yolu bul gibi süreçler zamanının büyük çoğunluğunu alır. Burada sizlere son kullanıcı tarafında Dijital Kullanıcı deneyimindeki sorunları çözen bir ürün olan ControlUP DEX den bahsedeceğim.

Dijital Kullanıcı Deneyimi nedir ondan başlayalım. Kullanıcılar yeni bir bilgisayar aldıklarında, kurum performansı yüksek cihazlar dağıttığında ilk başlarda kullanıcının bilgisayar için deneyimi iyidir. Yeni bir bilgisayar geldi , kokusu bile insanı cezbeder. Fakat OS updateleri, yeni uygulamaların yüklenmesi, bilgisayar başlarken eklenen ve açılmasını yavaşlatan uygulamalar vb. bilgisayarın performansını etkilemeye ve kullanıcının kullanım deneyimini düşürmeye başlar. Biz burada bu deneyime Dijital kullanıcı deneyimi demekteyiz.

Dijital kullanıcı deneyimini basitçe anlatmaya çalıştım, işte bu noktada IT departmanının önceliklerinden biri bu deneyimi yükseltmek ve yüksek bir seviyede tutmayı hedeflemektir. Çünkü er ya da geç kullanıcı “bilgisayarım yavaş çalışıyor”, “çalışamıyorum.”,” yeni bilgisayar istiyorum” gibi serzenişler ile kapımızı çalıyor olacak ve bizde eğer elimizde yeterli veri, rapor, bu serzenişin nedenini ölçebilecek bir aracımız yok ise en kısa zamanda donanım güncellemesi yapmak zorunda kalabiliriz. Gerekli veya gereksiz bir donanım alımı / güncellemesi yapılmış olunabilir fakat performans ölçme / dijital kullanıcı deneyimini ölçüp raporlayabilecek bir aracımız yok ise burası bizim için karanlık bir noktadır.

Avusturyalı yazar Peter Drucker “Ölçemezseniz, geliştiremezsiniz.” demiş. Aslında bizim sektörümüze uyarladığımızda, sistemimizde ölçemediğimiz, gözlemleyemediğimiz alanlar bizim için karanlık ve karar verilmesi ve bu kararların doğru sonuca gitmesi şansa bağlıdır.

İşletim Sistemleri built-in bir çok troubleshooting araç barındırmaktadır ve bunlar tespit ve çözüm tarafında birçok işlev sunar fakat kaçımız bunları sorunların derin analizi için kullanmakta veya sorunları bulmak için teker teker kullanıcı bilgisayarlarına bağlanıp bunları incelemek ne kadar anlamlı olacaktır.

Yüzlerce bilgisayarı yöneten IT Profesyonellerinin kullanıcı (kendi networkünde veya uzaktan çalışan) bilgisayarlarının performans metricleri inceleyebilmesi, bunları raporlayabilmesi, yeni geçilen bir patch sonrasındaki komplikasyonlar veya uygulamaların süreç içerisindeki inişli çıkışlı performanslarının nedenlerini bilmek, bandwidth kullanan uygulamalar, memory, CPU canavarı uygulamalar, oturum hızını düşüren başlangıçta açılan programlar vb. bilinmesi bazı durumlarda sorunların nokta atışlı bulunmasında kritiktir.

Aşağıdaki ekranlardan görüntülendiği üzere ControlUP Edge DX ana dashboardlarında,

  • Son kullanıcının lokasyonu (istenilse disable edilebilir)
  • Genel Donanımsal bilgiler (Donanım envanteri)
  • İşletim sistemi bilgileri
  • Dijital Kullanıcı Deneyim skoru
  • CPU, RAM, Disk kullanımları
  • Network Kullanımları

Tüm grafikler için ayrıntılar

  • Memory’i en çok kullanan uygulamalar
  • CPU’u o an en çok kullanan uygulamalar
  • Network’ü en çok kullanan uygulamalar

Vb.

Network detaylarında belirli bir IP adresi veya web sitesine giderken kullanıcın geçtiği tüm hoplar ve hoplar arasında ne kadar zaman kaybettiği gibi ayrıntılı bilgilere ulaşılabilir.

Bu raporlar ve dashboardlar tarihsel olarak veri sağlanabilir. Bu bize bir kullanıcının “geçen hafta şu tarih, şu saatte bir yavaşlık yaşadım.” serzenişi ile geldiğinde bunun neden kaynaklandığını adreslememize yardımcı olacak bir rapora erişebiliriz.

Ya da “Benim bilgisayarım son 1 haftadır yavaş çalışıyor.” dediğinde bu bilgisayar gerçekten yavaş mı yoksa bu yavaşlığa neden olan kullanıcının evdeki Wİ-Fİ sinden uzakta çalışmasından dolayı (çekim alanından) bir sorun mu vb. ayrıntılara erişebileceğimiz raporlar ile bize çözüm yolları sunan bir üründür, ControlUP. Trial ortamınızı https://app.controlup.com adresinden açabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu