Haberler

Facebook, Kişisel Veri Paylaşımı Nedeniyle Ceza Aldı

Sık sık gizlilik sorunlarıyla gündeme gelen Facebook, bu defa Güney Kore’de ceza aldı. Sosyal medya devine 6,1 milyon dolar ceza kesen ajans, verilerin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle inceleme de başlattı.

Güney Kore’nin Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu (PIPC), Facebook’u izinsiz kullanıcı bilgilerini paylaştığı için 6,7 milyar won (yaklaşık 6,1 milyon ABD doları) para cezasına çarptırdı. Kore İletişim Komisyonu, soruşturmayı 2018‘de başlattı. Facebook soruşturması birkaç ay önce PIPC’ye teslim edildi. Yonhap News‘e göre PIPC, sosyal ağın Mayıs 2012’den Haziran 2018’e kadar izinsiz olarak 3,3 milyon Güney Koreli kullanıcının kişisel bilgilerini diğer şirketlerle paylaştığını belirledi.

2017 Facebook Genel Merkez (California)

2019 Yılında Türkiye Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulamıştı.

Dahili gözlemci, Facebook’un oturum açtıklarında insanların adlarını, adreslerini, doğum tarihlerini, iş deneyimlerini, memleketlerini ve diğer şirketlerle ilişki durumlarını paylaştığını söyledi. Ayrıca, Facebook’un bu bilgileri 10.000′e kadar başka şirketle paylaşabileceğini belirtti. Bununla birlikte, Facebook konuyla ilgili alakalı belgeler sağlamadığı için tam olarak ne kadar bilginin paylaşıldığını belirtmedi. PIPC ayrıca sosyal ağı eksik veya sahte belgeler sunmakla suçladı. Facebook suçlamayı reddetti ve Yonhap News’e “soruşturmada bütünüyle işbirliği yaptığını” iddia etti.

Bu, PIPC’nin sosyal ağı ilk kez para cezasına çarptırması, ancak Facebook’un ülkede başını ilk kez belaya sokması değil. 2018’de Kore İletişim Komisyonu, 2016 ve 2017’de kullanıcıların bağlantılarını yavaşlattığı için şirkete 396 milyon won (yaklaşık 396.706 $) para cezası verdi. Facebook komisyona karşı yasal savaşı kazandı ve para cezası nihayetinde iptal edildi. Seul İdare Mahkemesi davanın yer aldığı zamanlarda, şirketin ülkedeki hizmetlerini yavaşlatmaya niyetli olmadığı için para cezasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Facebook Güney Kore sözcülerinden bir kişi, konuya ilişkin açıklama yaptı

Firmanın Güney Kore’deki bir sözcüsü, yaptığı açıklamada “Yapabildiğimiz kadar yüksek oranda inceleme sürecine yardımcı olmaya çalışsak da Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu’nun bir cezai inceleme talep ettiğini açıklamaktan dolayı üzgünüz” dedi.

Aslında Facebook, özellikle de 2018 yılının sonlarından bu yana sık sık sorunlarla karşılaştı. Özellikle Cambridge Analytica gibi skandallar büyük sansasyon yaratmıştı. Daha sonra firmanın kurucusu olan Mark Zuckerberg de mahkemeye ifade vermişti. 

Facebook uzun zamandır eleştirilere konu olsa da şirketin büyümesi durmuyor. Her ne kadar Facebook, internet sitesi olarak kullanıcı sayısı kaybetse de Instagram ve WhatsApp gibi bazı önemli platformları da bünyesinde bulundurmaya devam ediyor. 

Kaynak

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Windows 10 Android Uygulamalarını Doğrudan Çalıştıracak

İngiltere’nin Yeni Siber Saldırı Timi Düşman Devletler Üzerine Odaklanacak

Belden Network Siber Saldırıya Uğradı

Google Yeni Kazanç Uygulaması Task Mate ‘i Duyurdu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu