Haberler

Yeni nesil veri merkezleri güç kaynağının etkin yönetimi ile hayata geçiriliyor

Dijital dönüşüm projeleri, yapay zeka (AI), bulut bilişim, büyük veri, analitik, 5G ve Wi-Fi 6 bağlantısı gibi yenilikçi yeni teknolojileri kuruluşların günlük süreçlerine dahil ettikçe veri merkezlerine olan talep arttı.

Bir Research and Market çalışması, veri merkezi destek altyapısının 2025 yılına kadar %9.4’lük bir Bileşik Yıllık Büyüme Oranı ile 38.1 milyar dolar artmasının beklendiğini ortaya koydu. Veri merkezleri gibi genç sayılmayacak bir teknoloji için, bu büyüme oranı inanılmaz.

Tüm bu ileri teknolojilerin büyük bir bilgi işlem gücü gerektirmesi sebebiyle bu tür yatırımlar gereklidir. AI, örneğin, daha fazla veri trafiğini tetikleyen akıllı uygulamaların kullanımı yoluyla bilgi işlem kapasitesini artırır. Ayrıca, AI ve Nesnelerin Interneti (IoT) gibi teknolojiler, veri merkezlerini planlanma, üretilme ve optimize edilmeleri konusunda tam yaşam döngüsü dijitalleşmesine yönlendiriyor. Bu geçişin başarılı olması için veri merkezlerinin daha akıllı olması ve dijital olarak yönetilmesi gerekir. Kısacası, bu teknolojilerin veri merkezlerinin evrimine uyguladığı baskı muazzamdır.

Bu yeni uygulamalar, veri merkezlerinin fiziksel olarak nasıl oluşturulduğu ve kullanıldığı konusunda da bir değişime yol açıyor. Veri merkezleri geleneksel olarak platformları desteklediği yerlerde, artık daha hızlı inşa ediliyor. Kuruluş döngüsü, daha önce bir yıl sürerken artık altı aydan daha kısa bir süreye indi.

Bu kısa zaman çizelgeleri, veri merkezlerinin mimari düzeyde modüller halinde oluşturulduğu modülerleştirme nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu sayede hızlı dağıtım sağlanırken, kuruluşlar esnek kapasite arttırma, basit yönetim ve yüksek enerji verimliliği sağlayarak veri merkezlerini geleceğe hazırlamış olur.

Büyük bir veri merkezinin özellikleri nelerdir?

Bu yeni görünüm ve yeni odakları olan veri merkezlerinin sunduğu fırsatlardan yararlanmak için, işletmelerin veri merkezlerinin daha güvenilir, verimli ve basit olması gerekir. Güvenilir bir güç kaynağı mimarisi de çok önemlidir, çünkü işletmeler artık tüm iş sürecini sekteye uğratabilecek herhangi bir kesinti süresinden kaçınmak için teknolojinin daimi mevcudiyetine güvenmektedir. Research and Markets araştırması, güç kaynağının zaman içinde %8.9’dan fazla büyüyebileceğini gösteriyor – böyle bir büyüme oranı, işletmelerin sürekli değişen bir pazarda güç ihtiyaçlarını aktif olarak farkında olmalarını sağlayacaktır.

Rakamlara bakıldığında, veri merkezi tesislerinin çok daha yoğun ve daha kompakt olacağı ve güç kapasitesinin 2025 yılına kadar rack başına ortalama altı ila sekiz kw’dan 15-20kw’a çıkması bekleniyor.

Güç gereksinimlerindeki artışla başa çıkması gereken tek yapı veri merkezleri de değil. Veri merkezlerinin ayak izlerini en aza indirmelerini sağlamak için basitleştirilmiş bir güç kaynağı mimarisine de ihtiyaç vardır. Bu, enerji tesislerinin değerlendirilmesi ve optimizasyonlarının yanı sıra tesisler, BT, yonga setleri, veriler ve bulut arasındaki tam yığın ile birlikte iyi tasarım yoluyla elde edilebilir. Her aşamada, optimizasyon ve verimlilik için bir fırsat var ve bu sadece çevre dostu bir veri merkezini değil, aynı zamanda güç kaynağını yönetmeyi ve arızaları izlemeyi de kolaylaştırıyor.

Tüm bunlar, kurşun asitli akülere sahip Kesintisiz Güç kaynağı (UPS) ünitelerinin birçok veri merkezinin ortak bir paydası olmaya devam ederken, UPS ünitelerinin yeni nesil veri merkezi tesislerinde gereken performansı sağlayamadığı anlamına gelir.

Bu talebi karşılamak için, kuruluşlar veri merkezlerine yöneltilen yeni taleplerle boğuşuyor ve  boyutları, ayak izleri, şarj döngüleri ve genel yetenekleri için lityum iyon pillere bir çözüm olarak ele almaları gerekecek.

Bu, koordineli bir güç kaynağı modu ile birlikte olmalıdır, böylece elektrik şebekesi kararsız hale gelirse veya yoğun saatlerde gerekli kapasiteyi sağlamak için zorlanırsa, lityum-iyon piller, kesintilerin önlenmesini sağlamak için koordineli bir güç kaynağı olarak kullanılabilir. Bu, veri merkezlerinin-akıllı yönetim süreçleriyle eşleştirildiğinde [BS(1] kuruluşların maliyetlerden tasarruf etmesine yardımcı olacaktır.

SmartLi farkı

Huawei’nin SmartLi UPS çözümü, veri merkezlerinin güç kaynakları ile ilgili değişen taleplerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Çözüm, veri merkezi üzerinden iş akışını kolaylaştıran yüksek güç yoğunluklu modüler UPS ve yüksek enerji yoğunluklu lityum pil çözümünü içerir. Yüksek güç yoğunluğu, geleneksel güç kaynaklarına kıyasla ayak izlerinin %50’sinden tasarruf etmenize yardımcı olur ve akıllı kontrol sayesinde veri merkezi tesisinin her zaman açık olmasını sağlamak için kararlı güç kaynağını korunabilir.

Ek bir avantaj olarak, SmartLi UPS çözümü, kurşun demirden lityum iyon pillere geçiş yapmak isteyen işletmeler için özellikle yararlı olan eski ve yeni sarf malzemelerinin karışık kullanımını destekleyen benzersiz bir aktif akım paylaşım teknolojisi uygular.

Huawei’nin SmartLi UPS çözümüne dahil ettiği teknoloji, rakiplerinin sunduğu birimlere kıyasla daha uzun bir ömre sahip olduğu anlamına geliyor. %50 DOD ile 5.000 kez bir çevrim ömrü kapasitesi ile, bir işletmenin 10 yıl boyunca ünitesini değiştirmesi gerekmeyeceği, Toplam Sahip Olma bedellerini azaltacağı ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin sistemlerine yatırım yaparak finansal avantajlar elde etmesi anlamına gelir.

Analiz şirketi Frost & Sullivan, Küresel Modüler Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Pazar tahmini 2023 raporunda, Huawei’in UPS’e modüler yaklaşımının dünyanın en büyük pazar payına sahip olmasını sağlayacağını belirtti.

Tüm bunlar SmartLi UPS’in yenilikleri sayesindedir.

Daha dazla bilgi için

Veri Merkezi Enerjisi ─ Huawei Ürünleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu