Haberler

Windows 10: Ayrılmış disk alanını komut satırından yönetin

Birkaç hafta içerisinde Windows, 2020 güncellemesini hem kurumsal hem de bireysel müşterileri için yayınlamış olacak.

Ayrılmış disk alanı, Mayıs 2019 güncellemesi ile gelen ve Windows cihazınızın başarılı bir şekilde güncellenmesini ve en iyi biçimde çalışmasını sağlamak için cihazınızda bulunan depolama alanının bir kısmının geçici dosyalar, önbellekler ve diğer dosyalar tarafından kullanılmak üzere rezerve edilmesini sağlayan bir özelliktir.

Bu ayrılmış disk alanı mevcut Windows bilgisayarlar için 7 GB ile başlayıp ihtiyaç durumuna göre arttırılabilen bir alan olsa da OEM’ler ve yeni PC’ler için Microsoft, 32 GB’lık alanın gerekli olacağını belirtti.

Mayıs 2019 güncellemesinden sonra gelen özelliklerden sonra Windows’un mevcut rezerve edilmiş disk alanını görebilmek için Settings > System > Storage menüsünden “Show more categories” linkine tıklanır.

Daha sonra gelen ekranda aşağıdaki gibi ayrılmış disk alanı bilgisi görüntülenecektir.

Bu özelliği kullanmak istemeyen kullanıcılar kayıt defteri (Registry Editor) üzerinden bu özelliği pasif duruma getirebilse de bu işlem riskli bir işlem olduğu için yapılması tavsiye edilmiyor.

Mayıs 2020 güncellemesi ile birlikte Microsoft ayrılmış disk alanı özelliklerini komut satırı üzerinden de oynanabilecek hale getiriyor.

Ayrılmış disk alanının komut satırından yönetilmesi

Ayrılmış disk alanı DISM aracına eklenen komutlarla yönetilebilir hale gelecek.

DISM uzun ismiyle Deployment Image Servicing and Managment Tool, temel olarak servis ve farklı Windows imajları oluşturmak üzere kullanılan bir komut satırı aracıdır.

Windows 10 2004 güncellemesi veya diğer adıyla Mayıs 2020 güncellemesi ile beraber DISM aracına ayrılmış disk alanını yönetmek için ilave komutlar eklendi.

Windows komut satırı uygulamasını çalıştırdıktan sonra DISM aracı üzerinden aşağıdaki komutlarla ayrılmış disk alanını yönetebilirsiniz.

Ayrılmış disk alanını özelliğinin aktif olup olmadığını kontrol etmek için:

DISM /Online /Get-ReservedStorageState

Ayrılmış disk alanı özelliğini aktifleştirmek için aşağıdaki komut çalıştırılır:

DISM /Online /Set-ReservedStorageState /State:Enabled

Ayrılmış disk alanı özelliğini pasif duruma getirmek için aşağıdaki komut çalıştırılır:

Dism /Online /Set-ReservedStorageState /State:Disabled

Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesinin (Versiyon 2004) yayınlanması önümüzdeki aya planlanmış durumda. Eğer Windos Insider programı ile sürüm önizleme apına kayıtlıysanız bugün bu özelliği yayınlanamadan önce indirip deneyebilirsiniz.

Kaynak   

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu