Haberler

Windows 10’dan Windows 11’e Geçişte Kaybedecekleriniz

Windows 11 yolda ve beraberinde yeni bir görünüş, yeni renkler ve yeni özelliklerle geliyor. Fakat bazı eski özellikler Windows 10’dan yapılacak yükseltmeden canlı çıkamayacak.

Internet Explorer

Çoktan öldürüldüğü düşünülen IE Windows 10 altında hala mevcut durumda. Windows 11 ile kendisinden geriye hiç bir kalıntı bırakılmayacak. Edge IE’un yerine geçecek. IE ile ulaşmak zorunda kalınan aşırı eski uygulamalar ve sitelere ise Edge’in IE modu sayesinde ulaşılabilecek.

Zaman Çizelgesi (Timeline)

Zaman çizelgesini hiç kullanmamış olabilirsiniz. Windows 11 ile ortadan kaldırılacak olmasının bir sebebi de bu olabilir. Bu özellik birden fazla Windows bilgisayar arasındaki 30 günlük aktivitenizi senkronize etmenizi ve aynı Microsoft hesabı ile giriş yapılmış farklı cihazlar arasında kolay geçiş yapabilmenizi sağlıyor.

Canlı Döşemeler (Live Tiles)

Geliştiriciler Widnows 10’un başlat menüsündeki canlı döşemeler özelliğini hiç bir zaman göğüsleyemedi. Canlı döşemeler ile birden fazla bilgi kutucuklarda gösteriliyor ve bu bilgiler gerçek zamanlı güncellenebiliyordu.

Başlangıç Menüsü Grupları

Başlangıç menüsünde bazı döşemeleri gruplandırabilip isimlendirebiliyorduk. Yeni başlangıç menüsü aynı zamanda boyutlandırılamaz olacak.

Hızlı Durum (Quick Status)

Windows 10 kilit ekranında bazı uygulamalara ait minik bilgi kutucukları gösterebiliyordu. Bunlar email’ler, takvim etkinlikleri gibi bilgiler içerebiliyorlardı. Bu özellik Windows 11’in çıkışında olmayacak ama geri getirilmesi planlanan Widget’ların bu görevi üstlenmesi muhtemel.

Görev Çubuğu

Windows 11’de görev çubuğu ekranın sadece alt tarafında bulunacak. Bir çok kullanıcı farketmemiş olabilir ama normalde Windows 10’da görev çubuğu ekranın soluna, sağına ya da tepesine sabitlenebiliyor.

Tablet Modu

Windows 10 aslında Surface Pro gibi tabletlerde gayet iyi iş çıkarıyordu. Ama Windows 11 ile tabletlere özel bir mod bulunmayacak.

Cortana

Microsoft’un dijital asistanı Windows 11’den tamamen çıkarılmıyor ama kurulum aşamasından çıkarılıyor. Microsoft’un Cortana için planları henüz belirsiz ama gelecekte bir iş aracına dönüştürülme ihtimali var.

Skype

Skype Windows 11’de yine bulunacak fakat Windows 10’da olduğu gibi işletim sistemine gömülü olmayacak. Bunun sebebi Microsoft’un bütün iletişim ihtiyaçlarınız için Teams’e odaklanıyor olması.

Kaynak: gizmodo.com

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Görev çubuğu dışındakiler çok da önemli değil aslında. Ama görev çubuğu için niye böyle bir zorunluluk getirmişler, anlayamadım ?

    1. Kimsenin anlayamadığı bir sebepten Microsoft kişiselleştirme özelliklerini birer birer kaldırıyor. Belki de Apple gibi kapalı bi ekosistem yapmak istiyorlar, bilmiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu