3. Parti Yazılımlar

Veeam Backup & Replication v12 ile Fiziksel İş Yüklerinin Yedeklenmesi

Günümüzde verinin önemi ve iş sürekliliği kavramları birçok platformda sıkça anılmaktadır. Altyapılarımızda bulunan kaynakların erişilebilir olması, veriye ulaşabilme gibi unsurlar iş sürekliliğinin sağlanabilmesi noktasında önem arz etmektedir. İş Yüklerimiz, Sanal, Fiziksel ya da Bulut vb. ortamlarda hibrit şekilde olabilir. Veri güvenliği ve iş sürekliliği noktasında bu tür kaynakların merkezi olarak yönetilebilmesi ve ihtiyaç duyulduğu noktada dinamik bir şekilde revize edilebilmesi BT çalışanlarına vakit kazandırmaktadır. Sanallaştırma ve Bulut Teknolojilerinin ön plana çıktığı bu dönemlerde çeşitli nedenlerle sanal / bulut ortamlara taşınamayan kaynakların yedekleme süreçleri kesinlikle göz ardı edilemez. Devam etmekte olan bu ihtiyaca cevap verebilmek adına farklı uygulamalar ve yöntemler kullanılmaktadır, bu makalemizde Veeam Backup & Replication ile fiziksel ortamda bulunan Linux ve Windows cihazların merkezi olarak yedekleme işlemlerini örnek bir senaryo üzerinden gerçekleştireceğiz.

Altyapımızda bulunan İstemci ve Sunucular;

SDLAB-VBR01 | Veeam Sunucusu ( VM )

SDLAB-CLT03 | Linux İstemci

SDLAB-ADC | Additional Domain Controller

Öncelikli olarak Veeam Sunucusu üzerinde Protection Gruplar oluşturacağız, sonrasında ise Fiziksel İş Yüklerimizi bu gruplara dahil edeceğiz ve yedekleme işlemlerini gerçekleştireceğiz.

Protection Group oluşturmak için aşağıdaki adımları takip ediyoruz. 

Oluşturulacak grup için bir isim belirliyoruz.  

Aşağıdaki ekranda 5 farklı seçenek gelmektedir. İhtiyacımız doğrultusunda bir seçeneği belirleyebiliriz, 1 adet Linux cihaz ekleyeceğimiz için IP Adres / Hostname vb. bilgileri elle tanımlayacağız, bu nedenle “ Individual Computers “ ile ilerliyoruz.  

Aşağıdaki ekranda “ Add “ butonuna tıklıyoruz ve cihazımıza ait tanımlamaları gerçekleştiriyoruz.

Linux cihazımız, 192.168.2.230 IP Adresine sahip, bunun yanı sıra deploy işleminde kullanılacak kimlik bilgilerini de belirtiyoruz.

Tanımlama işlemi bittiğinde OK ile değişiklikleri kaydediyoruz.

Tanımlamaları onayladığımızda aşağıdaki ekran gelmektedir.

Bu adımı geçmeden yapılan tanımlamaların doğruluğunu “ Test Now “ ile kontrol edebilirsiniz. Kimlik Bilgilerimiz doğru ise aşağıdaki mesajı alıyoruz.

Bu bölümde, tanımladığımız grup üzerindeki cihazların kontrolü ve agent deploy ile ilgili detaylar görünmektedir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda değişiklikler yapabilir ve uygulamaya alabilirsiniz. Bu adımı varsayılan ayarlar ile geçiyoruz.  

Bu ekranda, Veeam Sunucusu ile yedekleme sürecine dahil olacak İş Yüklerinin iletişim kurmalarını sağlayacak bileşenleri görüyoruz. İlerleyen aşamalarda ilgili bileşenlerin deploy işlemlerini gözlemleyeceğiz. “ Apply “ ile devam ediyoruz.  

Bu aşamanın da sorunsuz bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Özet bölümünde Protection Group tanımlama işleminin gerçekleştiğini görmekteyiz. Varsayılan olarak “ Run discovery when I click Finish ” seçeneği işaretli gelmektedir. Herhangi bir değişiklik yapmadan “ Finish “ ile devam edersek Linux isimli Protection Group içerisinde bulunan cihazlar için discovery işlemi başlayacaktır.   

Linux isimli Protection Group, Inventory altında gelen Physical Infrastructure bölümünde görülmektedir. Ancak SDLAB-CLT03 isimli cihaz henüz listelenmemiştir.  

Bu durum Summary sekmesinde karşımıza gelen “ Run discovery when I click Finish ” seçeneğinin işaretlenmemesi sebebiyle oluşmuştur. Cihazların listelenmesi için grup altında “ Rescan “ yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde Discovery sekmesinde tanımlanmış discovery işlemi beklenmelidir. 

Süreci hızlandırmak adına Rescan işlemini elle başlatıyoruz.

Yapılan tanımlamalara göre discovery işleminin başladığını gözlemliyoruz.

İşlem detaylarını takip etmek için cihazın IP Adresine tıklayabilir, süreci adım adım izleyebiliriz. 

Aşağıdaki ekranda tüm adımların sorunsuz bir şekilde tamamlandığı görülmektedir.

Protection Group’a baktığımızda ise SDLAB-CLT03 isimli cihazın listelendiği görülmektedir. Buradan cihaza dair Hostname, IP Adresi, OS vb. detaylar da görülmektedir. 

Yüklenen bileşenlerin kontrolü için İstemci tarafında aşağıdaki komutları çalıştırabiliriz. Paketlerin sorunsuz bir şekilde yüklenebildiği görülmektedir.  

Ayrıca servislerin durumunu da kontrol edebiliriz. Görüldüğü üzere servis de sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

Konfigürasyon, kurulum ve kontrol aşamaları tamamlandığına göre Backup Job oluşturabilir ve yedekleme işlemini gerçekleştirebiliriz. Home bölümünde şu an için tanımlı bir Backup Job bulunmamaktadır. 

SDLAB-CLT03 isimli Host için bir Backup Job tanımlayacağız.  Direkt Host üzerine sağ tıklıyoruz ve işlemlere başlıyoruz.

Bu ekranda 2 seçenek ile karşılaşmaktayız. Yedekleme süreçlerini merkezi olarak Veeam Sunucusu üzerinden yönetmek istediğimiz için “ Managed by backup server “ seçeneği ile ilerliyoruz. Böylece İstemci tarafında herhangi bir işlem yapmamıza gerek kalmayacak ve tek bir platform üzerinden aksiyon alabileceğiz.   

Job’a bir isim veriyoruz. 

Bu bölümde Host direkt olarak gelmektedir.

Tüm cihazın yedeği alınacağı için “ Entire computer “ ile devam ediyoruz.

Backup repository seçiyoruz.

Bu adımı varsayılan ayarlar ile geçiyoruz. 

Job, 1 saatlik periyotlarda çalışacak şekilde tanımlama yapıyoruz. Bu bölümde ihtiyacınıza göre düzenleme yapabilirsiniz.

Son olarak yaptığımız tüm düzenlemeleri içeren bir ekran ile karşılaşıyoruz. “ Finish “ ile Job oluşturma işlemini tamamlıyoruz.

Oluşturduğumuz Job, çalışmaya hazır durumda beklemektedir. Elle tetikliyor ve çalıştırıyoruz.

Job, sorunsuz bir şekilde çalışmış olup, yedekleme işlemi tamamlanmıştır.

Yedekleme yaptığımız hedefte .vbm ve .vbk uzantılı dosyalarımızı kontrol ediyoruz. 

Böylece tek bir Linux cihaz için Veeam Backup & Replication üzerinden Protection Group oluşturulması, agent deploy edilmesi ve yedekleme süreçlerinin yönetilmesi gibi adımları gerçekleştirmiş oluyoruz.    

Peki Domain yapısına sahip bir altyapıdaki Fiziksel İş Yüklerini ( Windows ) yedeklemek istediğimizde neler yapmalıyız? 

Bu durumda ilgili cihazlar için de ayrı bir Protection Group oluşturuyoruz.

Domain adını tanımlamak için belirtilen alana tıklıyoruz.

DC’ye ait IP Adresi, Kimlik Bilgileri gibi tanımlamaları yapıyoruz.

“ Add “ butonuna tıklıyoruz ve Protection Group’a dahil etmek istediğimiz Sunucu’yu seçiyoruz. 

Varsayılan ayarlar ile devam ediyoruz.

Windows cihazlar için de Protection Group oluşturulduğu görülmektedir. Rescan işlemini elle başlatıyor ve listelenecek cihazları kontrol ediyoruz.

Veeam Sunucusu ile Fiziksel Sunucu arasındaki iletişimi sağlayacak uygulamaların deploy ve kurulum işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Fiziksel Sunucu tarafından da kurulum işlemi tamamlanan uygulamaları kontrol edebiliriz.

Additional Domain Controller rolündeki Fiziksel Sunucumuz listede görünmektedir.

Konfigürasyon, kurulum ve kontrol aşamaları tamamlandığına göre Backup Job oluşturabilir ve yedekleme işlemini gerçekleştirebiliriz. ( Makale’nin ilk bölümünde bu konuya değinildiği için Job oluşturma aşaması direkt geçilmiştir. ) 

Görüldüğü üzere Sunucu’ya ait yedekleme işlemi sorunsuz olarak tamamlanmıştır.

Faydalı olması dileklerimle.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu