Haberler

SpaceX, Rekor Sayıda Uydu Fırlattı

Dünya’dan Uzaya en büyük kapsamlı araç taşımacılığı gerçekleştirildi. Fırlatılan uydular arasında ASELSAN’a ait bir uydu da yer alıyor.

SpaceX, şirketin yeni düşük maliyetli SmallSat Rideshare Programı kapsamında Pazar sabahı Florida’dan uzaya 143 uzay aracını fırlatarak, tek bir fırlatma ile uzaya fırlatılan en fazla uydu rekorunu kırdı.

Transporter-1 görevi, SpaceX için potansiyel olarak kazançlı bir iş kolunu daha devreye aldı. SpaceX, 2019’da SmallSat Rideshare Programını, temelde farklı şekil ve boyutlardaki düzinelerce uydu için bir ortak taşıma olan SmallSat Rideshare Programını tanıtmıştı. Program, ilk 220 kilo için 1 milyon dolardan başlayan fiyatları ile küçük uydu şirketleri için uzaya nispeten ucuz erişim sunuyor.

Daha önce bir şirket uzaya küçük bir uydu göndermek istediğinde çok yüksek bir fiyata tüm bir roket satın almak zorundaydı. Ancak SpaceX’in başlattığı uydular için Uber diyebileceğimiz bu yeni hizmet ile bir çok uydu aynı roket ile uzaya gönderilebiliyor.

SpaceX’in Transporter-1 paylaşımı

SpaceX’in Falcon 9 roketi, kötü hava koşulları nedeniyle normalde Cumartesi günü gerçekleştirilecek fırlatma işlemini ertelemek zorunda kaldı. Koşulların iyileşmesi ile ilk planlanandan 24 saat sonra Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu rampasından saat 10.00 itibariyle fırlatma gerçekleşti. Falcon 9 bu fırlatma ile 525 km yüksekliğe bir ayakkabı kutusu boyundaki CubeSats’dan çok daha büyük mikro uydulara kadar 143 adet uydu gönderdi.

Bu fırlatma, SpaceX’in bu yıl gerçekleştirdiği üçüncü fırlatma oldu. 2017 yılında bir Hintli firma tarafından 104 uydu ile gerçekleştirilen rekoru da bu son fırlatma ile kırmış oldu. SpaceX’in Falcon 9 roketindeki 143 uzay aracı, SuperDoves from Planet olarak adlandırılan 48 Dünya görüntüleme uydusu, Toronto merkezli Kepler için 17 küçük iletişim uydusu ve Berlin, Almanya merkezli Exolaunch tarafından paketlenmiş ABD ve Avrupa için 30 küçük uydu içeriyor.

Fırlatılan rokette insan külleri de bulunuyor

Uçuşta ayrıca, bir uzay uçuşu anma şirketi olan Celestis tarafından hazırlanan insan küllerini içeren küçük kapsüller de bulunuyordu. Bunların yanında 10 Starlink uydusu da firmanın uzaydan internet projesi kapsamında uzaya fırlatıldı.

Pentagon’un Ar-Ge ajansı DARPA, Cape Canaveral’daki fırlatma işlemi sırasında 85 kiloluk iki uydusunun hasar görmesinden sonra bu ayın başlarında roket paylaşım misyonundan çekilmişti.

SpaceX’in Transporter-1 görevinden 4 gün önce gerçekleştirilen başka bir fırlatma ile de uzaya 60 adet yeni Starlink uydusu gönderildi. Uydudan internet kapsamındaki fırlatmaların ve girişimlerin artması, bize bu yıl uzaydan internet yarışının daha da kızıştığı bir sene olacağının ipucunu veriyor.

Harvard astronomu ve uzman uydu takipçisi Jonathan McDowell tarafından derlenen verilere göre SpaceX’in geçtiğimiz 16 günde uzaya fırlattığı uydu sayısı, 2013 senesinden önce bütün Dünya’nın fırlattığı uydu sayısından daha fazla.

Daha büyük roketlerdeki yolculuk paylaşımı misyonları, küçük uydu şirketlerinden uygun fiyatlı fırlatma hizmetlerine yönelik artan talebe cevap niteliğinde. Rocket Lab ve Virgin Orbit gibi firmalar da özel küçük uyduların fırlatma görevleri için daha küçük roketler tasarlayarak bu rekabetin içinde yer alıyor.

Kaynak: theverge.com

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Nokia 2021 Yılında Yeni Telefonlar Tanıtacak
Tanışma Sitesindeki 2.28 Milyon Kullanıcının Verileri Sızdırıldı
İtalya’da TikTok Krizi: 13 Yaş Altı Çocuklar İçin Kısıtlama

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu