Exchange Server

Exchange 2007 – Supporting Outlook 2003 Clients

Exchange 2007 – Supporting Outlook 2003 Clients

 

Exchange Server 2007 ile beraber gelen yeni teknolojilere gün geçtikçe daha da alışıyoruz. Fakat bunlar bazen geriye doğru uyumluluk adına bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Örneğin yeni nesil Offline Address Book sayesinde Outlook 2007 clientllarımız bu hizmeti daha verimli alırken , eski sürüm clientlarda bu hizmeti kullanamıyoruz. Bu yazıda Exchange 2007 kurulumun da , eski sürüm Outlook istemcilerine destek verip vermeyeceğinize dair soruya olumsuz yanıt verdiğimizi varsayarak , Exchange organizasyonumuza bu desteği kazandırmak için yapmamız gerekenleri adım adım anlatacağım.

Önce problemin kaynağını belirtelim. Exchange 2007 ile gelen yenilikleri saymakla bitiremiyoruz. Bunlardan bir tanesi de yeni Outlook 2007 clientları için sağladığı avantajlar. Geleneksel MAPI clientlarında alışık olduğumuz yöntem Exchange Server ile Outlook clientları arasında kurulan iletişimde bazı özellikler için Public Folder’ların kullanılmasıydı. Exchange 2003 , Outlook 2003 ve öncesiyle aşağıdaki işlemleri Public Folder’lar aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

·         Offline Address Book dağıtımı

·         Free/Busy bilgisinin paylaşılması

·         Organizasyon formlarının paylaşılması

·         Outlook Security ayarları

Yeni nesil Exchange sunucular MAPI clientlar ile iletişiminde Public Folder bağımlılığını tamamen kaldırmıştır. Outlook 2007 clientlar yukarıda saydığımız hizmetleri almak için farklı yöntemler kullanırlar.

·         Offline Address Book dağıtımı BITS protokolü ile web üzerinden gerçekleşir. Dağıtımı Client Access Server yapar.

·         Free/Busy bilgisi bir web servisi olarak yayın yapar.

·         Organizasyon formları kaldırılmıştır. Bunun yerine Windows Sharepoint Services üzerinden Infopath formlarını kullanabiliriz.

·         Outlook Security ayarları için ise Group Policy kullanılır.

Hal böyle iken şirketimizde kullandığımız outlook istemcilerinin sürümünü 2007 olarak upgrade etmek faydalı olacaktır fakat , gerek yeni office sürümünün upgrade bedeli gerekse donanım gereksinimleri bizi bu yükseltmeyi ertelemeye zoryalabilir. Bu durumda varolan Exchange organizasyonumuza bu desteği kazandırmamız gerekmektedir. Exchange sunucunun kurulumu sırasında eski sürüm clientlara destek vermek isteyip istemediğimizle ilgili bir soru sorulur. Buna olumu yanıt verdiysek zaten bu ayarlar yapılmış demektir. Olumsuz yanıt verdiysek aşağıdaki ayarları yapmamız gerekmektedir.

İşe sunucumuz üzerinde bir Public Folder ekleyerek başlıyoruz.

clip_image001

 

Exchange Management Console’da Server Configuration > Mailbox > Actions altında New Public Folder Database linkine tıklayarak alttaki sihirbazı başlatıyoruz.

 

clip_image002

Oluşturacağımız Public Folder’a bir isim verip Next’e tıklıyoruz.

clip_image003

 

Public Folder hazır. Şimdi Outlook 2003 clientlarının mailboxlarının bulunduğu Mailbox Database’inin özeliilklerini açıyoruz.

clip_image005

Bu ekranda Client Settings tabına geçiyoruz. Default public folder bölümünde yeni oluşturduğumuz Public Folder’ın geliş olduğunu görüyoruz. Alttaki OAB bölümüne ise clientlara dağıtmak istediğimiz Offline Address Book’u seçiyoruz. Başka eklemediysek tüm adresleri içeren Default olanı ekleyebiliiz. İki alanı da aşağıdaki şekilde ayarlıyoruz.

clip_image007

 

Bu bölümde işimiz bitti. Şimdi Exchange sunucumuzun eski nesil clientlara destek vermesi ve Offline Address Book’u Public Folder üzerinden yayınlaması için gerekli konfigürasyonu yapmalıyız. Bunun için Organization Configuration > Mailbox altında Offline Address Book’a geliyoruz ve önceki işlemde atadığımız OAB’un (ben Default Offline Address Book’u atamıştım) özelliklerine geliyoruz.

clip_image008

Karşımıza gelen pencerede Distribution tabında yapmamız gereken ayarlar var. Standart ayarlarla sadece Web-Based Distribution açık gelir. Alttaki checkbox’ı işaretleyerek Public Folder Distribution özelliğini de aktif hale getiriyoruz. Birde yukarıdan versiyon 3 yayına izin vermemiz gerekir. Aksi taktirde SP2 öncesi Outlook 2003 istemcileri OAB’u download edemezler. Versiyon 3 client desteği Outlook 98 SP2 ile Outlook 2003 SP1 arası istemcileri kapsar. Bundan önceki sürümlere de destek verebiliriz. Fakat daha öncesinin Active Directory servisini doğrudan sorgulayamadığını ve DSProxy servisine ihtyaç duyduğunu hatırlatmak isterim.

clip_image009

Bu işlemi de yaptıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi gelebiilir.

clip_image010

Burada henüz generate edilmemiş bir Offline Address Book’u download etmeye çalışan kullanıcıların hata ile karşılaşacağı belirtilmektedir. Offline Address Book’ gece 05:00 da generate edilmek üzere zamanlanmıştır. Bu işlemi hemen yapmak için aşağıdaki işlemi yapmalıyız.

clip_image011

İlgili OAB üzerine sağ tıklayıp Update dememiz yeterli. Update işlemi vakit alabilir. Artık eski sürüm Outlook istemcilerimiz Exchange sunucumuzdan faydalanabilirler.

Başka bir Exchange 2007 makalesinde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu