Blog

Lenovo ThinkSystem SR650 V3 – İşletim Sistemi Kurulumu

Bu makalemizde Lenovo ThinkSystem SR650 V3 sunucumuzun Raid yapılandırmasını Lenovo XClarity Controller 2 üzerinden yapıp daha sonrasında Lenovo XClarity Provisioning Manager (LXPM) kullanarak işletim sistemi kurulumu gerçekteştireceğiz. Bu yazımızda Windows Server 2022 Standart kuracağız.

Lenovo XClarity Controller 2 (XCC2), Lenovo ThinkSystem sunucularında bulunan yeni nesil yönetim kontrol ünitesidir. Geleneksel olarak sunucularda bulunan Baseboard Management Controller (BMC)’ın yerini alır.

Lenovo XClarity Provisioning Manager (LXPM), sunucular için gömülü bir UEFI uygulamasıdır. LXPM, UEFI yapılandırma, RAID yapılandırma ve uygulama ve ürün yazılımı güncelleme vb. işlevlerini bir araya getiren bir arayüz sunar. Ayrıca, desteklenen işletim sistemlerini ve ilgili aygıt sürücülerini kurmanızı, tanılama çalıştırmanızı ve hizmet verilerini toplamanızı sağlar. Sistem açılırken, F1 tuşuna bastığınızda açılan arayüzdür.

Makale Adımları

  • Sisteme Giriş
  • Raid 1 ve Raid 5 Yapılandırması
  • Otomatik kurulacak şekilde Windows Server 2022 Standart tanımlamalarını yapmak.

Adım 1) Sisteme Giriş

Cihazı ilk açtığınızda herhangi bir ayar yapmadı ve management portunu ağa bağladı iseniz dhcp kullanarak otomatik ip alacaktır. Ekranda gözüken ip adresi ile XClarity Controller 2 ye erişebilirsiniz. İlk girişteki kullanıcı adı USERID parola ise PASSW0RD şeklindedir. Bu bilgiler ile giriş yaptıktan sonra yeni bir parola belirleyerek giriş sağlayabilirsiniz.

Adım 2) Raid Yapılandırması

Lenovo XClarity Controller 2 de Raid Setup menümüz altındaki sayfada Enable edit mode diyerek düzenleme moduna geçiyoruz.

İşletim Sistemini Kurmak İçin Raid 1 Disk Yapısı Oluşturmak

Raid 1 yapımıza eklemek istediğimiz diskleri seçiyoruz.

Oluşturulacak virtual diskimize isim ve kendi ihtiyacımıza göre ayar tanımlamalarını yapıyoruz.

Verilerimizi Tutmak İçin Raid 5 Disk Yapısı Oluşturmak

Bu kısımda raid 5 yapım için ilave olarak Hot Spare disk belirledim.

Kendi senaryomuza göre gerekli virtual disk ayarlarımızı yapıyoruz.

Adım 3) Otomatik Kurulacak Şekilde Windows Server 2022 Standart Tanımlamalarını Yapmak.

İşletim sistemi kurulumunu USB Flash Bellek üzerinden yapacağım. Remote Console ile sunucumuza bağlanıyoruz.

Sol kısımdan OS Installation menüsüne geçiyoruz. Burada bazı kurulum yöntemleri bizi karşılayacaktır.

Effortless Install: Bu yöntemde, tüm varsayılan ayarlarla birlikte bir işletim sistemini ve cihaz sürücülerini otomatik olarak algılar, seçer ve kurar.

Guided Install: Bu yöntemde, cihaz adı, ip adresi, saat ayarı, sunucu giriş parolası, lisans key gibi bir çok paramatre tanımlanır ve otomatik kurulum yapması sağlanır. Biz bu yöntem ile ilerleyeceğiz.

Manual Install: Bu yöntemde işletim sistemini ve aygıt sürücülerini manuel olarak yüklenir.

İşletim sistemini kuracağımız diski seçiyoruz. Raid 1 yapıda ayarladığım diski burada seçtim.

Windows Server 2022 Standard kuracağımızı ve bunu USB den yükleyeceğimizi seçiyoruz. İstersek ağ üzerinden de imaj dosyasına ulaşabilecek tanımlama yapabiliriz.

Core Installation herhangi bir GUI arayüzü olmadan Core olarak kurulum yaparken Full Installation GUI arayüzü olarak işletim sisteminin kurulumunu yapar. Widows administrator parolası, time zone varsa lisans key gibi ayarları yapıyoruz.

Kurulum bittikten sonra istersek sunucuyu domaine alma işinide otomatik yaptırabiliriz. Ethernet controller kısmından sunucumuzdaki ilgili ağ kartına ip adresi verebiliriz. Ben otomatik almasını istedim.

Include run-once commands ile işletim sisteminin yükleme işleminin sonunda belirtilen komutları çalıştırmayı sağlayabiliriz.

Import extra drivers for OS installation seçeneği ile işletim sistemine ilave olarak yüklemek istediğimiz sürücüler var ise ekleyebiliriz.

Kendi ihtiyacınıza göre farklı partitionlar oluşturabilirsiniz. Örneğin C ve D diye ayrım yapılabilir. Ben tamamını kullandım.

Kurulum adımlarını gözden geçiriyoruz.

Lisans sözleşmesini okuyup kabul ediyoruz 🙂

Kurulum Başladı

Mutlu Son

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu