Haberler

5G’den En Fazla Kim Faydalanacak?

Artık 5G teknolojisi ufukta, 5G ile ilgili cevabı merak edilen iki soru ise şöyle; bulut bilişimin ipleri eline alması ne kadar sürecek ve bundan en çok kim yararlanacak?

5G hücresel teknolojinin büyümesi, bulut bilişim için daha büyük bir pazar sağlamak ve daha önemlisi hem bağlantıyı hem de güvenliği basitleştirmek için 5G teknolojisinin potansiyel sağlayıcıları başta olmak üzere birçok insanı heyecanlandırdı.

Bu aşamadaki önemli sorulardan biri de şu: En çok kim kazanacak? 5G kullanan işletmeler? Bulut bilişim sağlayıcıları? 5G satan telekomünikasyon şirketleri?

5G, işletmelere bazı önemli sorunların çözümünü sunuyor.

İlk olarak, bağlantıyı stabil hale getiriyor. Dünya nüfusunun çok büyük bir kısmı seyahat ederken, taşınabilir erişim noktalarında, otel, havaalanı, kahve dükkanı Wi-Fi noktalarında vb. Dahil olmak üzere çeşitli bağlantı yöntemleri kullanıyor. Ancak bu yöntemler insanlara nadiren tutarlı ve iyi hızlar sunabiliyor. 5G teknolojisi ise bize, evde, yolda, otelde aynı yöntem ve ağı kullanarak sürekli yüksek hızlar sağlayacağını vaat ediyor.

5G ile internet bağlantımızda gelişeceği söylenen ikinci önemli şey ise güvenlik. Genel ağları kullanmak, güvenlik risklerinin 100 kat artması anlamına geliyor. Ancak 5G’yi tutarlı bir şekilde kullanmak, bilinen bir ağda her zaman aynı güvenlik sistemini kullandığınızı düşünürsek, güvenliği de sürekli olarak yüksek tutacaktır.

Bulut sağlayıcıları için, 5G’nin yatırım getirisinin formülü oldukça basit. Bağlantı ne kadar iyi olursa, o kadar çok para demek. Şu anda, geniş bant dünyanın her yerinde bulunmuyor ve 5G, ev ve mobil kullanımını birbirine yaklaştır, internet hızları sabitlenirse, bulut bilişim kullanımı da 5G’nin benimsenmesine paralel olarak artacaktır.

Daha da önemlisi, bulut bilişim tabanlı uygulamaların (yayın servisleri vs) kullanımı, pazarın henüz sömürülmemiş büyük bir bölümünü oluşturacaktır. Yaygın yüksek hızlı seçeneklerin eksikliği, bu tarz uygulamaların dünyanın her yerindeki kullanıcılara hitap edememesinin sebeplerinden biri.

Son olarak telekomünikasyon dünyası, 5G’nin sağlayacağı yeni pazardan fazlasıyla yararlanacak. Haneler ve işletmeler, tüm bağlantı türleri için tek bir 5G sağlayıcısı seçecek. Kablo ve DSL modemler, bir yıldır kullandığınız ISDN modem ile aynı rafa konulabilir.

Haberin başlığındaki soruyu cevaplandıracak olursak. Bugünün perspektifi ile şöyle üstünkörü bir sıralama yapabiliriz; En çok kazananlar 5G teknolojisini kullanacak olan işletmeler olacak. İşletmeleri, bulut servis sağlayıcıları takip ederken, 5G’yi geliştiren telekomünikasyon firmaları ise listenin alt sıralarında yer alacak gibi görünüyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu