Blog

HPE Synergy Üzerinde VMware vSAN Streched Cluster – 1

3 Bölümden oluşacak yazımızda HPE Compossable mimari platformu olan Synergy üzerinde VMware Software Defined Storage ürünü vSAN’ın lokasyon yedekliliği özelliği olan Streched Cluster kurulumu için bazı dizayn ve konfigürasyon önerilerini paylaşacağım.

Başlıklarımız şu şekilde olacak,

1.Bölüm

  • Host Donanım Konfigürasyon Önerileri
  • Network Donanım Konfigurasyon Önerileri

2. Bölüm

  • HPE Synergy Konfigürasyon adımları
  • Vmware vSAN aktif etme ve Streched cluster konfigürasyon adımları

3.Bölüm

  • Devreye alma testleri ve sonuçları
  • Performans testleri ve sonuçları

Host Donanım Konfigürasyon

vSAN 8 ESA (Express Storage Architecture) ile birlikte artık cashe disk kullanımı ortadan kalksa da vSAN 7 de olduğu gibi vSAN 8 OSA ile alışkın olduğumuz cache ve capacity disk kullanımına devam edebileceğiz. Biz konfigürasyonu vSAN 7 ve ESA’ya göre yapacağız.

HCI ortamlarında sanal sunucularımızı barındırdığımız veri depolama alanı olarak hostlarımızın üzerindeki lokal disklerin oluşturduğu alanı kullanırız.

vSAN hostları üzerinde bu yapı oluştururken datanın yazılacağı kapasite disklerine cache görevi yapmak üzere SSD/NVME diskler seçilir. Cache ve kapasite disklerinden oluşan bu gruba Disk Group denir.

Her host üzerinde maksimum 5 tane disk group ve her disk group içerisinde 7 tane kapasite diski olabilir.

Synergy Host blade form factor’de olduğu için üzerine 2 tane disk alabiliyor. Ek backplane ile en fazla bu sayı 4 olabiliyor. Daha fazla disk ihtiyacımız olduğunda Synergy Frame üzerine D3940 Storage modüle ekleyebiliyoruz. Bu aşamada vSAN ortamı için bir konfigürasyon yaparken her host üzerinde en az 2 tane disk group oluşturulması ve bu disk grouplarını Frame üzerine ekledeğimiz 2 tane Storage Module üzerinde konumlandırılması yedeklilik için faydalı olacaktır.

Bunun ile birlikte Synergy Hostun Storage Module ile iletişimini sağlayacak Raid Controller VMware Compatibility Guide da yer almasına dikkat edilmelidir.

Network Donanım Konfigürasyon

Konumuz Streched Cluster olduğu için bir Synergy Frame içerisinde çalışırılan klasik vSAN Cluster’dan farklı olarak, Storage trafiğinin çalıştığı vSAN networkün Frame dışına çıkarılması gerekecek bu aşamada Vmware tarafında bazı öneriler var.

  • Switch olmayan Switchleri Kullanmayın – Bir switch üzerinden trafiği geçirmeden paket gönderimi yapamayan Fabric Expander cihazlarının kullanıması önerilmiyor.
  • Tüm 10G Switchler Aynı Değildir – vSAN trafiğinin geçeceği switchin en az 10G olması gerekiyor. Hatta artık vSAN 8 ESA ile bu ister 25G olarak güncellendi. Bu aşamada her 10G switchin aynı özelliklerde olmadığını switch seçimi yaparken mutlaka switch üzerindeki ASIC’i incelemenizi ve mutlaka güncel ASIC kullanılan bir switch seçmenizi öneriyorum. StrataXGS® Switch Solutions (broadcom.com) Switchler üzerine kullanılan Broadcom ASIC’leri linkten inceleyebilirsiniz.
  • Switch Port Buffer bilgisine dikkat edin – Bir switchin 10G olması yük altında iyi performans göstereceği anlamına gelmiyor. Switchlerin buffer size değerleri vardır. vSAN Cluster’ın 1GB+ buffer ihtiyacı olmasa da 4MB buffer size olan bir switch ile 32MB buffer size olan bir switch aynı değildir. Network dünyasında yüksek buffer sahip olan switchler için “Deep Buffer” tanımlaması kullanılır. 6 Node üzerindeki vSAN Cluster için kullanılan switchin 16MB üzerinde buffer size olması öneriliyor.
  • vSAN Switch izole olmasına dikkat edin – Bunun yanında switch buffer size 32MB olabilir ancak bu genellikle portları arasında paylaştırılır. Bir switch üzerinden hem sanal sunucu trafiği hemde vSAN trafiği geçiriliyor ise sanal sunucu trafiğinde oluşabilecek bir saturasyon vSAN tarafına dolayısı ile disk erişimine etki edecektir. Buradaki benim savunmam klasik Storage bağlantımızda hostun üzerine ayrı bir Host Bus Adapter ve Storage ile arasında ayrı bir SAN Switch konumlandırıyorsak neden HCI yapıda storage trafiği için ayrı bir switch konumlandırılmasın.

Buffer size ne kadar önemli olduğunu ilettik ama tabiki buffer hiç bir zaman yüksek hızın yerini almaz, buffer size yüksek olması yoğun trafik sırasındaki oluşabilecek bir saturasyonun yönetilmesi için faydası olacaktır. Artık 10G ile 25G arasında maliyet anlamında da çok fark olmadığı için şu anda ihtiyacınız olmasa bile varsayılan olarak 25G konfigürasyon yapılması gelecekteki ihtiyaçlarınız için hazır olmanızı sağlayacaktır.

Bir sonraki bölümde HPE Synergy ve Vmware tarafındaki konfigürasyon adımlarından bahsedeceğiz.

Umarım Faydalı Olmuştur.

Makalemin bir sonraki serisi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu