SQL Server

Workgroup Ortamında Sql Server 2008R2 ile Log Shipping

 Sql server yedekleme işlemi çoğu kez tüm IT personeline gerekli olmuştur. Sql yedekleme replikasyon,mirroring,  log shipping, failover gibi yöntemler karşınıza çıkabilir.

clip_image002

Sitemimizde bulunan bir databaseimizin kopyasını paylaşıma açılan klasörlerde belli aralıklarla transfer edilen transaction log yardımıyla diğer server üzerinde yedek database olarak tutar. Felakete uğrayan database in bir an önce data kaybı olmadan yada minimum data kaybıyla tekrar hizmet vermesini sağlamaktadır. Yukarıdaki resme bakında kısaca çalışma mantığını görebilmekteyiz.

Kısaca yapılandıracağım ortamdan bahsetmek gerekirse:

Primary Server: SQL1,  Secondary Server: SQL2.  İşletim sistemi olarak Windows Server 2008R2 ve üzerinde Sql Server 2008R2 şeklinde yapılandırıldı.

Önemli bir noktaya işlemlere başlamadan önce aktarmak istiyorum!  Workgroup ortamında işlemlerimizi yapacağımız için, Administrator şifrelerini aynı yapmamız gerektiği bilgisini belirtmek istiyorum. Akabinde Sql Server  sa şifrelerini de aynı yapmamız gerekmektedir. Domain ortamına kurulan ve domaine member sql serverlar için bu işlemlere gerek duyulmamaktadır.

İşleme primary serverım olan SQL1’den başlayacağım. Sql Server Configuration Manager penceresini açıyoruz.

clip_image004

Burada SQL1 server için, sql server ve sql server agent servislerini Administrator hesabı ile çalışacak şekilde konfigüre ediyoruz.

clip_image006

Sql Server Configuration Manager kısmından servislerin çalışacağı hesapları ve şifreleri ayarlayabiliyoruz.

clip_image008

SQL2 server için de, aynı şekilde sql server ve sql server agent servislerini Administrator hesabı ile çalışacak şekilde konfigüre ediyoruz.

SQL1 sunucumda E: diskte Backup isimli bir klasör oluşturup paylaşıma açıyoruz.

clip_image010

Everyone read/write yetki veriyorum. Bu noktada güvenlik aklınıza gelebilir. Yetki kısımlarını kendiniz detaylı olarak inceleyip verebilirsiniz. Ya da farklı vlan yapabilirsiniz.

clip_image012

Aynı şekilde SQL2 sunucumuz için E diskte Restore isimli bir klasör oluşturup paylaşıma açıyoruz. Transaction loglar bunlar üzerinden taşınacaklar.

Transaction loglar için paylaşıma açılan klasörlerin ardından sql server tarafındaki ayarlarımızı görelim.

clip_image014

Makalemizin başında sa şifreleri ile ilgili bilgi vermiştim. SQL1 sunucumuzu sa şifresi ile açıyoruz.

clip_image016

Buradaki databaseimizi ve içerisindeki tablomuzu görmekteyiz.

clip_image018

Log shipping ayarlarını yapacağımız databaseimize sağ tuş ile tıklayıp Tasks / Ship Transaction Logs kısmına tıklıyoruz.

clip_image020

Açılan pencerede Enable this as a primary database in a log shipping configuration seçeneğini işaretliyoruz. Akabinde Backup Settings’i tıklıyoruz.

clip_image022

Açılan pencerede SQL1 sunucusunda bulunan databasein log shipping teknolojisi için transaction logları bu sunucu üzerinde nereye koyacağını local ve network yolunu belirtiyoruz. Ayrıca kaç günden sonra önceki logların silineceğini seçebiliyorsunuz. Default olarak 3 gündür. Scedule kısmında ise günlük, haftalık, aylık, saatlik vb. gibi ayarlar yapabiliyoruz. Bununda defaultu günlük 15 dakikada bir şeklindedir. Burada ayarlarımızı yaptıktan sonra OK tuşuna basarak yaptığımız işlemi kaydetmiş oluyoruz.

Yine önceki ekrana dönmüş oluyoruz.

clip_image024

Bu kısımda da secondary database için yani SQL2 sunucusu üzerine alacağımız yedek ayarlarını yapacağımız yerdir. Add butonuna tıklıyoruz.

clip_image026

Karşımıza gelen pencerede secondary database bağlanmak için Connect kısmını tıklıyoruz.

clip_image028

Instance name kısmına SQL2 sunucumuzun bilgilerini ve sa şifresini giriyoruz.

clip_image030

Restore Options’a tıklayrak gelen ekranda, transaction loglar için restore edilecek bilgileri giriyoruz. SQL2 sunucusu için local yolu giriyoruz.

clip_image032

Copy files sekmesine ise network pathini yazıyoruz.

clip_image034

Restore Transaction Log tabında ise standby modu işaretliyoruz. Yine yukarıda bahsettiğim gibi schedule kısmını istediğiniz doğrultusunda ayarlayabilir ya da defaultta bırakabilirsiniz. OK ile devam ediyoruz.

clip_image036

Son olarak OK ile işlemleri onayladığınızda işlemlerin sağlıklı bir biçimde gerçekleştiğini anlayabilmemiz için Success ekranını görmemiz gerekmektedir.

Artık bu aşamadan sonra schedule kısmındaki belirlediğinizi zaman aralığında (default 15 dakika ) loglar transfer olacak ve secondary serverda secondary database olarak yedeğiniz oluşmuş olacaktır. Kontrol amaçlı eventlogları takip etmenizi öneririm.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu