Virtualization

VMware Workstation Player 16 Kurulumu ve Temel Kullanım

Merhaba bu makalemizde VMware Workstation Player kurulum ve temel kullanım adımlarını ele alıyor olacağız. Makalemize başlamadan önce VMware Workstation Player nedir buna değinelim.

VMware Workstation Player, Windows ve Linux platformlarında kullanılabilen ücretsiz masaüstü uygulamasıdır. Bu uygulama ile sanal makina oluşturabilir, kullanabilir, diğer VMware platformlarında oluşturulmuş sanal makinaları çalıştırabiliriz. Temel olarak aşağıdaki özelliklere sahip bir üründür.

  • VMware Workstation Player kişisel kullanım için tasarlanmış ve ücretsizdir.
  • VMware Workstation Player hızlı ve basitçe sanal makinalar oluşturmanızı ve çalıştırmanıza imkan verir.
  • VMware Workstation Player kullanıcı ara yüzü, kullanıcıların olabildiğince basit şekilde kullanabilmesi için tasarlanmıştır.

Ürünün lisans kodu ile kullanılması durumunda Vmware Workstation Player uygulamasının çok gelişmiş versiyonu olan VMware Workstation Pro versiyonuna geçiş sağlamamız mümkün. Temel giriş aşamasından sonra kurulum adımlarına geçebiliriz. Aşağıdaki adresten VMware Workstation Player 16 ürününü kurulum yapacağımız platforma göre Download butonuna tıklayarak indirelim.

Ben Windows 10 İşletim sistemi üzerine kurulum yapacağım için ilgili dosyayı indiriyorum. Bu işlemler için sanallaştırma yapabilmek adına gerekli sistem kaynaklarına sahip olduğunuzu düşünüyorum. Günümüzde işletim sistemi ve donanımsal olarak neredeyse temel seviye olsa dahi sanallaştırma desteği olmayan bilgisayar çok azdır desek abartmış olmayız.

https://www.vmware.com/products/workstation-player/workstation-player-evaluation.html

İndirdiğimiz kurulum dosyamızı çalıştıralım.

Klasik wizard ekranını Next ile geçelim.

Sözleşme ekranındaki sözleşmemizi kabul ederek Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Uygulamamızın kurulacak olduğu yolu belirleyebilir veya varsayılan konuma kurulum yapılmasını sağlayabiliriz. Ben varsayılan konuma kurulum yapılmasını istediğim için ayar değişimi yapmadan Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Bilgisayarımızın açılışında ürün güncelleme kontrolü ve ürün gelişimine katkı sağlamak için gelen seçenekleri olduğu gibi bırakıyorum Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Program kurulumu sırasında Başlat Menüsü ve Masaüstüne bir kısa yol eklenmesini istiyorsak aşağıdaki ayarlara dokunmadan Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Gerekli basit adımları tamamladık. Install butonuna tıklayarak kuruluma başlayalım.

Kurulum adımları başladı.

Kısa süre içerisinde tamamlanan kurulumu tamamlamak için Finish butonuna tıklayalım.

Programımızı çalıştırdığımızda bizden kullanım için ürün anahtarı istemekte. Ürün anahtarını VMware Workstation Pro için kullanıyoruz. Lisans gerektirmeyen VMware Workstation Player kullanacağımız için ürün anahtarı girmeden Continue butonuna tıklayalım.

Finish ile adımlarımızı tamamlayalım.

Uygulamamız açıldı. Uygulamamız ile temel olarak iki işlem yapabilmekteyiz. Sanal makine oluşturup kullanabilir, farklı bir VMware platformunda oluşturulan sanal makinayı açıp kullanıma tabi tutabiliriz. Biz bu aşamada yeni bir sanal makine oluşturacağımız için “Create a New Virtual Machine” butonuna tıklayalım.

Kurulacak olan işletim sistemi için gerekli kaynak seçimini sonra yapacağımız ve manuel olarak bir sanal makine oluşturacağımız için “I will install the operation System later.” seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Kurulacak olan işletim sistemini seçelim. Ben Microsoft Windows platformunda Windows Server 2019 kuracağım için ilgili seçimi yaparak Next ile ilerliyorum.

Sanal makinamızın kurulacak olduğu dizinleri belirledikten sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Sanal makinamızda kullanılacak olan disk için bir boyut belirleyelim ve Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Finish butonuna tıklayarak sanal makinamızın oluşmasını sağlayalım.

Sanal makinamız Windows Server 2019 işletim sistemine göre bize sadece disk boyutu sorularak oluşturuldu. Sanal makinamızı kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda donanım optimizasyonun tabi tutabiliriz. Sanal makine üzerinde değişiklik yapmak için “Edit Virtual Machine Settings” linkine tıklayalım.

Açılan ekranda sanal makinamızın bileşenleri üzerinde değişiklikler yapmamız söz konusu.

Örnek olması açısından sanal makinama Windows Server 2019 iso dosyası bağlayarak kurulum işlemi başlatacağım. CD/DVD donanımına gelerek gerekli olan ISO dosyasının bağlantısını yapıyoruz. OK ile bu ekranımızı kapatalım.

Play ikonuna tıklayarak sanal makinamızı başlatalım.

Sanal makinamız üzerinde kurulum başladı ve sanal makinamız sorunsuz olarak çalışmakta.

VMware Workstation Player ile yapabileceğimiz diğer bir işlem ise VMware platformunda oluşturulmuş olan sanal bir makinayı çalıştırabilmek. Bu işlem için Open a Virtual Machine butonuna tıklayalım.

Sanal makinamızın “vmx veya ovf” dosyasını gösterelim.

Sanal makinamız açıldı. Play ikonundan sanal makinamızı çalıştıralım.

Sanal makinamız sorunsuzca çalıştı.

Özet: VMware Workstation Player ile VMware firması bizlere Windows Hyper-v, Virtual Box gibi platformlara karşın ücretsiz ve basit bir platform sağlamaktadır.

Umarım yararlı olur. Başka bir makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. selam etka kurulumu yapmak istiyorum, sanal makina kurulumu yapip etka dosyasini sectigimde hata veriyor bu konuda video yayinlarsaniz sevinirim, saygilar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu