Cloud Computing

Azure SQL VM Backup – Bölüm 1

Azure platformu üzerinde birçok iş yüklerimizi konumlandırabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi de Azure SQL VM’lerimiz. Bu tarz kritik sistemleri Azure üzerinde konumlandırdığımızdan backup politikamızın da en iyi şekilde ayarlamamız gerekiyor.

Daha öncesinde Azure üzerinde bulunan SQL VM’lerimizin backup’ını instance bazında alabiliyorduk. Bu makalemizde ise artık Azure VM içerisinde bir SQL varsa database bazında backup alma işlemlerini gerçekleştirebileceğiz. Tabi bu özellik şuan Preview olarak sunuluyor.

 

clip_image002

Resim 01

Azure SQL VM Backup özellikleri:

Azure Recovery Services Vault servisini kullanarak tüm yedekleri merkezi olarak yönetin ve izleyin.

 

Zero-infrastructure backup: Yedekleme altyapısını yönetme veya karmaşık yedekleme komut dosyaları yazmamıza gerek yok.

Restore to any time, up to a specific second: Veri tabanlarını belirli bir saniyeye kadar herhangi bir tarih ve zamana geri yükleyin. Azure Backup, kullanıcıların seçili tarih için kurtarma noktası kullanılabilirliğine ilişkin grafiksel bir genel bakış sunarak, kullanıcıların doğru kurtarma süresini seçmelerine yardımcı olur.

15-minute Recovery Point Objective (RPO): Kuruluşun yedek SLA’larının ihtiyaçlarını karşılamak için her 15 dakikada bir işlem günlüğü yedeklemesini desteklemektedir.

PAYG Service: Ön ödeme gerekmeden sadece her ay kullandığınız tüketime göre maliyetiniz olur.

Native SQL API integration: Azure Backup, SQL yedekleme sıkıştırması, tam yedekleme, farkların yedeklenmesi ve log’ların yedeklemeleri dahil geri yükleme gibi avantajlar elde etmesi için yerel SQL API’lerini kullanır. Müşteriler SSMS kullanarak yedekleme işlerini izleyebilirler.

Support for Always On Availability Group: Azure Backup, bir Availability Group içerisindeki veri tabanlarını korur, böylece veri koruması yük devretme sonrası bile sorunsuz bir şekilde devam eder.

 

Şimdi Azure üzerinde SQL Server kurulu olan bir VM içerisinden Database backup’ın nasıl alınacağına bakalım. Bunun için ilk olarak Azure Recovery Vault servisimizin olması gerekiyor. Daha önceki makalelerde Azure Recovery Vault servisinin nasıl oluşturulacağından bahsetmiştik. Artık direkt olarak Database Backup alma işlemlerine geçebiliriz.

Recovery Vault servisimize geldikten sonra “+Backup” yazan butona tıklıyoruz.

clip_image004

Resim 02

Yedekleyeceğimiz iş yükünün Azure üzerinde olduğunu ve üzerinde SQL Server çalıştırdığını belirtip, “Start Discovery” diyerek Azure aboneliğimiz içerisinde bulunan VM’lerin bulunmasını sağlıyoruz.

clip_image006

Resim 03

VM listesi geldikten sonra ilgili VM’i seçip, “Discover DBs” diyerek sunucu içerisindeki database’lerin bulunma işlemini gerçekleştiriyoruz.

clip_image008

Resim 04

Backup’ını alacağımız Database vea database’leri seçiyoruz.

clip_image010

Resim 05

Ardından “Configure Backup” diyerek Backup politikamızı belirtiyoruz.

clip_image012

Resim 06

Backup politikasında günlük, haftalık, aylık ve yıllık olacak şekilde planlamalarımızı yapıyoruz.

clip_image014

Resim 07

Database log’larının backup’ını alamk istediğimiz “Log Backup” seçeneğini “Enable” yapıp backup’ın hangi sıklıkla alınacağını ve saklama süresini belirtiyoruz.

clip_image016

Resim 08

clip_image018

Resim 09

“Enable Backup” diyerek, Database Backup işlemini belirtilen saat içerisinde yapılması için aktif ediyoruz.

clip_image020

Resim 10

İstersek backup’ı manuel başlatabiliriz. Bunun içi recovery vault içerisinde “Backup Items” menüsüne gelerek, “SQL in Azure VM” seçeneğini seçerek sunucu detaylarına geliyoruz.

clip_image022

Resim 11

 

clip_image024

Resim 12

Ardından “Backup Now” diyerek Backup işlemini manuel olarak başlatıyoruz. Sonrasında ise politika da belirtilen şekilde backup’ların alınması devam edecektir.

clip_image026

Resim 13

clip_image028

Resim 14

clip_image030

Resim 15

Backup detaylarını görmek için ise tekrardan “Backup Items” bölümüne gelerek detaylara baktığımızda backup’a ait detayları görebiliyoruz.

clip_image032

Resim 16

clip_image034

Resim 17

Bu makalemizde Azure üzerinde bulunan SQL VM’lerimizin database backup’ını Azure Recovery Vault servisi ile nasıl alabileceğimizden bahsetmiş olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu