Exchange Server

Exchange Server 2007 uzerinde OWA Redirect İşlemleri

OWA: Outlook Web Access, Microsoft Exchange Server ın bizlere sunduğu bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde istemciler maillerine internet üzerinden ( bir browser yardımı ile şirket içinden veya dışından ) görüntülenmesini sağlamaktadır. Exchange Server 2000 den beri kullanmakta olduğumuz OWA her Exchange kurulumu ile beraber bizlere hazır olarak sunulmaktadır ancak OWA üzerinde kullanıcıların kullanım tecrübelerini arttırmak için bir takım değişiklikler yapmamız gerekebilir. Bu değişikliklerin başında FBA kimlik doğrulaması gelmektedir. Ancak Exchange Server 2007 üzerinde bu kimlik doğrulama Microsoft tarafından bizlere standart olarak sunulmaktadır. ( Exchange Server ın kendi imzaladığı bir sertifika kullanılmaktadır. Ancak bu standart sertifika kurulum sonrasında geçerli bir kök sertifika dağıtıcısından alınan bir sertifika ile değiştirilmesini Microsoft önermektedir.)

Bizler de FBA desteğinin ardından yapmamız gereken bir diğer konfigürasyondan bahsedeceğiz. Bu değişiklik adres çubuğuna OWA açılması için yazdığımız son ek ile ilgili olacaktır. ( Exchange Server 2003 için /Exchange iken Exchange Server 2007 için /owa dır. )

Bu işleme OWA Redirect denir ve bunu iki yöntem ile yapacağız.

Exchange 2007 ile Default OWA ayarlarını kullanarak maillerini kontrol etmek için “Exchange Virtual Directory” belirtilmek zorundadır. URL olarak browser’ınıza https://srvname.yourdomain.com/OWA  yazmalısınız,Exchange 2003 de /OWA yerine /Exchange yazılıyor idi,Simdi basit bir ayar ile “Redirect” işlemi yaparak   https://srvname.yourdomain.com seklinde kimlik doğrulama sağlayacağız,Bu makalemizde Exchange 2007 üzerinden bunun nasıl yapıldığını beraber inceleyeceğiz.

clip_image001

 Sekil -1 de Exchange 2007 Default OWA davranışı

clip_image002

Sekil -2 de Redirect etmemiz gereken kısım gösterilmektedir

Default’da /iisstart.htm ola yeri /exchweb/bin/auth/owalogon.asp olarak değiştirmekteyiz.

clip_image003

 Sekil -3 de Redirect edilecek sayfa belirtilmektedir.

clip_image004

 Sekil –4 de https://FQDN yazılarak Redirect işlemi gerçekleşmektedir.

Exchange 2007 Owa Üzerinde Redirect İşlemi -2

Bir önceki yazıda /iisstart üzerinden 3-4 adımla yapılan bu işlemi şimdi tek adımda nasıl yapılacağına değineceğiz, Yine Eski Sürüme Dönmek gerekirse Exchange 2003 de /Exchange diye değiştirilen bu anahtar yerini Exchange 2007 de /OWA değerine bırakmaktadır.

clip_image005

Önceki makalede’ de belirttiğim gibi Exchange 2007 OWA Default davranışı https://srvname.domainname.com/OWA seklinde idi ilk Çözümümüzde /iisstart.htm dosyası özelliklerinden Redirect işlemini yaptık ve OWA davranışını https://FQDN olarak değiştirdik,şimdi ise https://srvname olarak daha da kolaylaştıracağız .

clip_image006

Yukarı da gösterildiği gibi artik kullanıcılar OWA’ ya erişim için adres çubuğuna https://srvname yazmaları yeterli olacaktır.Bir başka Çözümde Görüşmek Ümidiyle>>>>

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu