Blog

Veeam Health Check ile Yedekleme Zincirlerinizin Veri Bütünlüğünü Sağlayın!

Sağlık Kontrolü ( Health Check ) Nedir?

Sağlık kontrolü, yedekleme zincirinin veri bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olan yedekleme veya yedek kopya işinin içinde yer alan planlanmış bir işlemdir. Veeam Backup & Replication bir sağlık kontrolü başlattığında, meta veri için CRC kontrolü ve VM veri blokları üzerinde hash kontrolü gerçekleştirir.

CRC Kontrol, Döngüsel Artıklık Denetimi anlamına gelir. Verilerin aktarım veya depolama sırasında bozulup bozulmadığını kontrol etmek için kullanılan bir hata tespit algoritmasıdır. Bu algoritma, gönderilen verilerden bir CRC değeri hesaplar ve bu değeri de verilerin sonuna ekler. Alıcı taraf, aldığı verilerden aynı CRC değerini hesaplar ve bunu gönderilen CRC değeriyle karşılaştırır. Eğer iki değer eşleşiyorsa, verilerin bozulmadan aktarıldığı veya depolandığı anlamına gelir.

Sağlık Kontrolleri Neden Önemlidir?

Sağlık kontrolleri, bir felaket durumunda veri tutarlılığını sağlamak için önemlidir. Bilgisayarlar hata yapabilir. Ne kadar çok sistem birbirleriyle etkileşime girerse, hata oluşma olasılığı o kadar artar. Yedekleme yaparken Veeam, Veeam hizmetleri, bir veya daha fazla depolama konumu, hipervisorlar ve ağ altyapısı dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok farklı bileşenle iletişim kurar. Bazen bu iletişim sırasında veya yedekleme zincirini barındıran donanımdaki bir aksaklık nedeniyle veri bozulması meydana gelebilir. Sağlık kontrolleri bunu azaltmak ve geri yükleme zamanı geldiğinde yedekleme zincirinin kullanılabilir olmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Düzenli testlerle birlikte, geri yüklemenin olabilecek en sorunsuz şekilde gerçekleşeceğini bilerek içinizin rahat olması sağlanır.

Sağlık Kontrollerini Ne Sıklıkta Yapmalıyım?

Sağlık kontrolleri etkinleştirildiğinde varsayılan olarak her ayın son Cuma günü gerçekleştirilir. Bu, farklı bir haftaya veya hatta haftanın belirli bir gününe değiştirilebilir. Alternatif olarak, haftalık olarak kontroller gerçekleştirilebilir. Minimum düzeyde aylık olarak sağlık kontrolleri yapılmalıdır, ancak iş kritik öneme sahip iş yükleri için, özellikle de dışarıya aktarılıyorsa haftalık kontroller önerilir.

Veeam Health Check Aktif Edilmesi

  • Öncelikle Health Check’i aktif edeceğiniz Backup Job’a gelinir.
  • Job > Edit > Storage sekmesine gelindikten sonra görselde ki gibi Advanced seçeneği açılır.


  • Gelen ekran üzerinde Maintenance kısmında “Perform backup files health check” aktif edilir.
  • Configure ile de health check için Schedule belirleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu