Windows Server

Active Directory Integrated DNS Zone Backup – AD DNS yedekleme

Domain ortamında kullandığınız DNS servisi gerek domain için gerekse hizmet verdiği çevresel ürünler için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle DNS zone’ ları hemen hemen tüm domain ortamları için Active Directory veri tabanında saklanır.

Bildiğiniz gibi, eğer workgroup yani domain olmayan bir ortamda server işletim sistemi bir makine ile dns hizmeti vermek isterseniz, dns bilgileri txt bazlı dosyalarda tutulduğu için yedeklemek son derece kolaydır.

C:\Windows\System32\dns klasörü altında zone’ ları görebilirsiniz.

clip_image001

Örneğin yukarıda bir zone vardır ve ismi “cozumpark.com” dur. Bu dosyanın içeriği ise aşağıdaki gibidir;

clip_image002

Aslında dosya bazlı saklamak son derece riskli bir durumdur. Bir kişi txt editör ile bu dosyayı açar ve içeriğini değiştirir, bir sonraki dns servisi Restart işleminden sonra ise artık bu kayıtlar geçerli olmaya başlar.

Daha güvenli ve birden çok replikasyon noktası olması durumunda dns zone’ ları directory veri tabanı içerisinde saklanır.

clip_image003

Directory veri tabanı içerisindeki 4. Bölüm olan Application bölümü DNS gibi uyumlu olan programlar için kullanılmaktadır. Hal böyle olunca, yani aşağıdaki gibi bir zone AD içerisinde ise klasör bazlı görmeniz mümkün değildir.

clip_image004

Bu zone için dns klasöründe herhangi bir kayıt yoktur.

clip_image005

Peki AD integrated bir zone için yedek nasıl alınır? Aslında biz directory için düzenli System state yedeği alıyoruz ve bu yedek dns bilgilerini de içermektedir. Ancak kimi zaman directory yedeğinden sadece dns verileri için dönmek uzmanlığınıza göre başka sorunları tetikleyebilir. Hele bir den çok domain controller olan bir ortam için şartlar biraz daha zorlaşabilir, bu nedenle aslında belirleyeceğiniz PDC veya en sağlıklı DC için elle yada bunu otomatize ettiğiniz bir komut seti ile System state yedeğinden bağımsız DNS yedeği alsak süper olur değil mi? Bunu Windows Server 2003 sistemlerde kolay bir şekilde yapabiliyorduk.

http://www.cozumpark.com/files/folders/yuklemeler/entry2533.aspx

Ancak bu program 2003 sonrası işletim sistemlerinde çalışmıyor. Bende bu makalemde 2008 ve sonrası için kullanabileceğimiz komut setlerini paylaşacağım.

cd \
cd windows\system32\dns\dnsbackup
del *.* /q
dnscmd dc01 /ZoneExport _msdcs.cozumpark.com dnsbackup\_msdcs.cozumpark.com.dns.bkp
dnscmd dc01 /ZoneExport _sipinternaltls._tcp.cozumpark.com.tr dnsbackup\_sipinternaltls._tcp.cozumpark.com.tr.dns.bkp
dnscmd dc01 /ZoneExport cozumpark.com dnsbackup\cozumpark.com.dns.bkp

 

Bu komut setini bir bat yapıp zamanlanmış görevlere atayabilirsiniz.

Not: dnsbackup klasörünü önceden oluşturmanız gerekmektedir.

clip_image006

Yedek işlemini tamamladık. Şimdi sıra geldi geri dönüşe. Bunun için önce zone’ u siliyorum ( lütfen siz gerekmedikçe böyle bir deneyi prod ortamlarda yapmayın ).

clip_image007

clip_image008

Silme işleminden sonra, geri dönüş için öncelikle yedek dosyasının dns ana dizinine alıp isim değiştiriyorum.

clip_image009

Sonundaki bkp uzantısını silip dns klasörüne aldım yedek dosyamı. Şimdi yeni bir zone açıyorum.

clip_image010

Zone tipi olarak “Primary Zone” seçiyorum, ancak alt bölümdeki Store AD kutucuğunu temizliyorum.

clip_image011

Silinen veya yedekten geri dönmek istediğim zone ismini yazıyorum.

clip_image012

Var olan dosyayı kullan diyip, yedek klasöründen aldığımız dosya ismini yazıyoruz.

clip_image013

Herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum ve işlemi tamamlıyorum.

clip_image014

Yukarıda da gördüğünüz gibi zone içeriği aynen geri geldi. Ancak işimiz henüz bitmedi. İlk olarak bu zone için tekrar AD veri tabanında saklanması ve güncelleme ayarlarını aşağıda gösterdiğimiz gibi değiştiriyoruz.

clip_image015

Önce AD içerisine alıyoruz. Sonra dinamik güncellemeyi secure only ye çekiyoruz.

clip_image016

Evet artık tam anlamı ile zone’ un eksiksiz dönmüş ve ayarlarını da yapmış olduk. Kolay bir uygulama olduğunu düşünüyorum, umarım faydalı olur.

Bir sonraki makalemde görüşmek üzere esen kalın.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu