Windows Client

Vista’da Administrator Hesabı ile Logon Olabilmek

Hepimizin bildiği gibi Administrator hesabları veya Local Administrators grubuna üye olan hesapların tamamı, o makina üzerinde full yetkiye sahiptir.Yani,uygulama kurabilir,silebilir,yüklü olan programlar üzerinde değişiklik yapabilir ve pc üzerinde ki network ayarlarını değiştirebilir.

 

Şirket networklerinde ki kullanıcılarımızın tamamı Standart bir Domain user olduğundan dolayı yönetimsel işlemleri yerine getiremezler.Aynı zaman da bu bir güvenlik politikasıdır.Şirkette biz adminlerin daha rahat hareket edebilmesi için mutlaka standart olarak iş yapan personellerin Domain Users olarak oluşturulması gerekmektedir.

 

Varsayılan olarak Vista üzerinde oluşturulan Local kullanıcı hesapları Administrator hesabının yapabilmiş olduğu her türlü işlevi yapabilir.Ancak, kendi profili dışında başka kullanıcıların da etkileneceği bir işlem, örneğin, herhangi bir yazılımın kurulması ya da güvenlik ayarlarının değiştirilmek istenmesi gibi durumlar,yönetimsel bir işlem olduğundan dolayı Administrator hesabının şifresini bilmemiz gerekmektedir.

 

Vista kurduktan sonra karşımıza gelen Logon sayfasında sadece bir opsiyon yer almaktadır.O da ilk oluşturmuş olduğumuz kullanıcı hesabıdır.Yine varsayılan olarak o kullanıcı hesabından başka bir hesap ile oturum açamayız.Aynen Aşağıdaki gibi:

 

image001

Administrator hesabı ile oturum açabilmemiz için önce Default Administrator hesabını aktif etmemiz gerekmektedir.Vista kurulumu sırasında Administrator hesabı ile alakalı bir şifre belirleme ekranı ile karşılaşmadığımızdan dolayı bu hesap kapalıdır.Aynen Guest hesabında olmuş olduğu gibi.Windows Xp işletim sisteminde kurulum sırasında kullanıcılar Local Administrator şifrelerini boş bırakıp geçerek kuruluma devam ettiklerinden dolayı o makina her türlü güvenlik tehditine açık olacaktır.Çünkü Administrator hesabının şifresi olmadığından dolayı ve aktif olduğundan dolayı standart bir kullanıcı administrator hesabı ile oturum açıp yönetimsel işlevleri yerine getirebilir.Belirlenecek her şifre senaryosunda yapacagımız tavsiye en az 8 karakter ve complex bir şifre tercih etmemizdir.

 

Vista’da Xp’den farklı olarak,Aktif etmiş olduğumuz kullanıcı otomatik olarak Welcome Screen’de gözükür.Bir diğer farklılık ise Xp işletim sisteminde logon sayfasına gidebilmek için kullanmış oldugumuz iki kere arka arkaya CTRL+ALT+DELETE Vista üzerinde yapılamaz.

 

Vista’da Local Administrator Sifresinin belirlenmesi

 

Method I

 

1)İlk method olarak bu işlemi Computer Management’dan yapabilmekteyiz. 

 

image002

 

2)Karşımıza gelen ekranda Local Users and Groups bölümüne girip oradan Users seçeneğini açıyoruz.Burada bizi 3 adet kullanıcı hesabı karşılıyor.İlki Vista kurduktan sonra oluşturmuş olduğumuz hesap(Serhad),Administrator ve Guest’dir.

image003

 

3)Administrator’a sağ klik set password diyoruz.

 

image004

4)Karşımıza gelen uyarı pencersinde, EFS ile ilgili uyarı bulunmaktadır. Vista’da aynen Xp’de olmuş olduğu gibi, her kullanıcı hesabının şifresi o kullanıcıya ait Private ve Public key anahtar çifti ile orantılıdır.Yani bu şifreleme için kullanılan keyler kullanıcının şifresinden üretilir. Örneğin, Private key,EFS’in şifrelemesi için kullanılabilen bir anahtardır.Ve kullanıcının şifresinden üretilir.Eğer ortamda EFS kullanan bir kullanıcı varsa ve şifresi resetlenirse,Private key’i değişir.Bu sebepden dolayı da daha önceki private key’i ile şifrelemiş olduğu dosya ve klasörlere erişim sağlıyamaz.Bu aşamada eğer administrator hesabı ile bir şifreleme yapılmamışşa,şifre belirleme adımlarına devam edebiliriz.

 

image005

 

5)Password’umuzu giriyoruz. 

image006

 

6)Teyid mesajınada Ok diyebiliriz.

 

image007 

 

Method II 

1)ikinci method ilkinden daha hızlı ve kolaydır.İlk olarak komut satırına giriyoruz.Ancak komut satırından böyle bir yönetimsel işlemin yapılabilmesi için administrative haklarla açılması gerekmektedir.Start menüsünde kısayol olmadığından dolayı System32 altında cmd.exe’yi sağ klik Run as Administrator olarak çalıştırıyorum. 

image008

 

•Bu aşamada eğer UAC(User Account Control) açıksa karşımıza gelen uyarı pencersini ok diyerek gecebiliriz. 

2)Komut satırından Local Administrator hesabı için şifremizi belirliyoruz. 

image009 

3)Son olarak da administrator hesabının aktifleşitirilmesi için aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekmektedir. 

image010

4)Artık geldik test aşamısına.Makinamızda Logoff oluyoruz.Karşımıza Administrator hesabı geliyorsa yaptığımız işlemler başarılı demektir.Logon olabiliriz. 

image011

 

5)Administrator hesabı ile logon olduktan sonra Control Panel’den User Accounts bolümüne girerek bütün kullanıcı hesaplarını görüntülüyebiliriz. 

image012

 

Evet Arkadaslar,bu makalemde sizlere Windows Vista işletim sistemi üzerinden Local Administrator hesabına nasıl şifre verebileceğimizi ve nasıl aktifleştirebileceğimizi anlattım.Bir başka makalede görüşmek üzere… 

Hoşçakalın..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu