Cloud Computing

Backup QNAP NAS data to Microsoft Azure storage

Bilişim çalışanlarının her zaman gündem maddelerinden bir tanesi yedekleme olmuştur. Her ne kadar geleneksel teknolojiler ve ihtiyaçlar söz konusu olsa da gelişen ve değişen iş ihtiyaçları, teknolojiler sayesinde yıllar içerisinde de evrimleşmiştir. Temel olarak yedekleme teknolojilerine yön veren üretici firmaların bizlere sundukları imkanların yanında bulut bilişim ile beraber gelen esnek bir yapının yedekleme sistemleri ile bütünleşik çalışması sonucunda biz sistem yöneticilerine çok daha geniş imkanların yedekleme iş ihtiyaçlarında sunulduğunu görüyoruz.

Bende bu makalemde aslında hepimizin yakından tanıdığı QNAP markasının üretmiş olduğu disk kutularının sadece bir disk kutusu olmadığı pek çok iş ihtiyacını karşılayacak servisler sunduğunu göstermek amacı ile bu servislerden birisi olan yedeklerimizin direkt olarak Azure storage üzerine nasıl alınacağını anlatacağım.

Öncelikle hızlı bir şekilde Azure storage tiplerinden bahsetmek istiyorum.

Temel olarak 4 çeşit azure storage tipi olup bunlar aşağıdaki gibidir;

Blob

Table

Queue

File

Bu makalemizde kullanacağımız storage tipi Blob olup temel olarak blob storage, http veya https gibi endüstri standardı protokoller ile film, müzik, sıkıştırılmış dosya ya da resim gibi binary dosyaların erişilebilmesini sağlayan veri saklama alt yapısıdır.

Amacımız sahip olduğumuz QNAP disk ünitesi ve Azure hesabı ile yedeklerimizi azure storage üzerine almak olacaktır.

Şimdi ilk olarak Azure hesabı oluşturuyoruz. Bu adımlar pek çok makalede yer aldığı için açtığınız hesap üzerinden hızlı bir şekilde storage account oluşturma adımlarına geçiyorum;

Azure yönetim paneline aşağıdaki adresten giriyoruz

https://portal.azure.com

Daha sonra sol üst köşedeki artı butonuna basıyoruz ve arama menüsüne “storage” yazıyoruz

clip_image002

Storage account linkine tıklıyoruz. Link’ e tıkladıktan sonra sağ bölümde yeni bir pencere açılacaktır.

clip_image003

Bu pencerenin en altında “Create” butonu vardır, ona tıklıyoruz.

clip_image004

İlk olarak storage hesabımız için benzersiz bir dns ismi belirlemeliyiz. Daha sonra dağıtım yöntemi olarak yeni nesil kaynak kullanım gruplama modelini seçiyoruz. Account Kind bölümünde ise genel kullanım olarak seçiyoruz. Genel kullanım seçmemiz halinde blobs, tables, files veya queues storage tiplerinden birini seçebiliriz. Ama amacımız özel olarak blob kullanımı olacak ise burada seçim olarak “Blob Storage” seçebilirsiniz.

Bir diğer önemli seçenek ise performans, biz yedek alacağımız için performans önemli bir değişken değildir, bu nedenle daha uygun fiyatlar için Standart seçeneğini seçiyoruz.

Replikasyon seçeneği ise verimizin kaç kopyasının ve yerel mi yoksa farklı veri merkezlerinde mi saklanacağını seçtiğimiz bölümdür. Buda yine şirketlerin iş ihtiyaçlarına göre değişir. Ben yine uygun fiyatlı olması için LRS seçtim ama eğer verinizin coğrafi olarak farklı Microsoft Azure veri merkezlerinde olmasını istiyorsanız GRS seçebilirsiniz.

Veri güvenliği noktasında yine şirketinizin iş ihtiyaçları doğrultusunda verilerin Azure storage üzerinde şifreli olarak saklamasını isteyebilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise birden çok hesabınız var ise bu storage account’ un hangi üyelik hesabına bağlanacağını seçiyoruz.

Resource Group dağıtımını seçtiğimiz için yeni bir resources group açabilir veya mevcut bir RG kaydını kullanabiliriz.

Son olarak biz Türkiye de olduğumuz için bize en yakın Azure veri merkezinden biri olan West-Europe’ u seçiyoruz ve azure storage hesabımızı oluşturuyoruz.

clip_image005

Hesabın oluşması için kısa bir süre bekliyoruz.

clip_image007

Hesabımız açıldıktan sonra yukarıdaki gibi bir ekran karşılıyor bizleri. Eğer storage hesabınız için performans izlemesi yapılacak ise “The subscription is not registered with Microsoft.Insights provider. Click here to register the subscription.” linkine tıklayın.

clip_image009

Hızlıca arama bölümüne insight yazabilir ve çıkan sonuçlardan “Microsoft.insights” linki için sağ taraftan Register linkine tıklıyoruz.

Bunu yaptıktan sonra ana ekranda Blobs bölümüne tıklıyoruz

clip_image010

Blobs bölümüne tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor bizi;

clip_image011

Burada hiçbir Container yok, biz ilk container’ ı oluşturmak için “+” tuşuna basıyoruz.

Not: QNAP içerisinde oluşturulacak her farklı job için ayrı bir konteynır oluşturulması gerek. Yada ayrı folder oluşturmanız durumunda tek bir konteynır kullanabilirsiniz.

clip_image012

Ben ilk olarak sql yedeklerimi alacağım için isim olarak “sqlbackup” verdim, sağ tarafta ise yedeklerin kimse tarafından erişilmemesi için “Private” olarak seçtim.

Şimdi QNAP tarafına geçmeden önce son gereksinimimiz erişim anahtarlarını not almak olacaktır. Bunun için storage hesabımız üzerinde sol bölümde Settings altında Access Key linkine tıklıyoruz

clip_image014

Bu anahtarları kopyalayın.

Şimdi QNAP NAS cihazının yönetim paneli için ilgili ip adresinizi yazınız. Bu her nas cihazı için farklı olacağından ben kendi erişim ip adresim üzerinden aşağıdaki gibi login oluyorum

clip_image015

 

Login olduktan sonra ilk olarak App Center linkine tıklıyoruz

clip_image017

Karşımıza çıkan ekranda sağ üst köşede arama ekranı yer almaktadır, bu bölüme tıklayın ve arama alanına “Azure” yazınız

clip_image018

Yukarıda görüldüğü gibi Azure Storage eklentisi karşınıza çıkacaktır, bunu yükleyiniz.

clip_image019

Yükleme sonrası Open bölümüne tıklayarak açıyoruz.

clip_image021

Daha sonra sol bölümden ilk olarak Account linkine tıklıyoruz, sağ bölümden “Create Account” butonuna basıyoruz ve açılan menüye sırası ile ilk olarak tanımlayıcı bir isim giriyoruz, daha sonra Azure üzerindeki storage hesabımızın ismini ve yine azure üzerindeki erişim anahtarlarından birini girerek hesabımızı tanımlıyoruz.

Storage hesabımız hazır olduğu için artık yedek görevlerini tanımlayabiliriz

clip_image023

Bunun için sol bölümden Backup linkine tıklıyoruz, daha sonra sağ bölümden “Create Job” butonuna tıklıyoruz ve karşımıza yukarıdaki gibi bir karşılama ekranı geliyor. Next diyerek bu ekranı geçiyoruz.

clip_image025

Karşımıza çıkan ekran aslında sizin NAS cihazı üzerindeki paylaşımlar yer almaktadır. Benim SQLYedek ismindeki klasörümde sql yedeklerim bulunuyor. Bu klasörü seçerek devam ediyorum.

clip_image027

Daha sonra yedek zamanını ayarlıyorum

clip_image028

Bu bölümde ise öncelikle sadece değişen verilerin yedek alınmasını seçebiliyoruz (Only Backup updates files)

Yerel disk üzerinden silinen verilerin yine azure üzerinden belirli bir gün sonra silinmesini ayarlayabilirsiniz.

Mevcut dosyaların ACL yani izinleri ile upload edilmesini aktif edebilirsiniz (Preserve ACL and extended attributes)

İsterseniz şifreleme özelliğini açabilirsiniz, network katmanında bir güvenlik zafiyeti olduğunu düşünüyorsanız verileriniz istemci tarafında şifrelenir ve öyle yedeklenir.

Veri sıkıştırmayı açmak cihaza bir yük getirecektir ancak toplam veri küçüleceği için internet hızı düşük müşterilerde iyi bir seçenek olacaktır.

clip_image030

Bu bölümde ise yedek alınacak dosyalar için boyut, dosya uzantısı, kısa yol, gizli dosya ve benzeri filtrelere göre sınırlama yapma şansımız vardır.

clip_image032

Bu bölümde azure storage hesabımıza bağlı konteynır ismini otomatik görebiliyoruz, daha sonra bir folder ismi yazıyoruz, bu folder konteynır içerisinde olmayan veya var ise içi boş bir klasör olmalıdır. Eğer klasör kullanmazsanız bu konteynır sadece tek bir job için kullanılır.

clip_image034

Bu bölümde ise network tarafındaki yoğunluğa göre yedekleme işleminin ne kadar süre sonra time-out yani iptal edileceğini, kaç kere yedekleme işleminin deneneceğini ve bu dene süresinin kaç saniye olacağını belirleyebiliriz. Yedek alınamaması durumunda örneğin 10 dosyayı geçer ama 11 dosyanın yedeklenmemesi durumunda yedekleme işlemi hata vererek durur. Bu rakamı çok yüksek boyutlu dosyalı klasörler için daha yukarı çekebilirsiniz.

clip_image036

Son ekranda yaptığımız ayarların özetini görebilirsiniz

Yedeklemeyi elle başlatmak için sağ bölümdeki butonları kullanabilirsiniz

clip_image037

clip_image039

Gördüğünüz gibi yedekleme işlemi başladı.

Demo için kullandığımız cihaz giriş seviyesi iki diskli bir cihaz. Bu noktada yedekleme performansı cihaz ile çok ilgilidir. Örneğin 3 parti yedekleme yazılımları da Amazon, Azure ve benzeri bulut platformlarına yedekleme yapabilmektedirler. Onlar bir sunucu üzerinde ve ayrı bir mimari ile çalıştıkları için QNAP cihazlarına göre daha iyi performans sergilemektedirler. Ancak unutmayın ki QNAP bir donanım ve buna verdiğiniz para karşılığında içerisinde ücretsiz olarak size böyle bir yedekleme platformu sunuyor. Ek olarak kurumsal ürünlerini kullanmanız durumunda bulut yedeklemesi gerçekten çok başarılı bir şekilde çalışıyor.

Yedekleme sırasında cihazımızdaki durum aşağıdaki gibidir;

clip_image040

Bir başka müşterimizde QNAP TS-651 modelinde Azure yedek işlemi için değerler aşağıdaki gibidir;

clip_image042

Tabiki bu durum network hızı ile çok ilgili bir sonuçtur.

Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra azure storage hesabınızda yedeklenen dosyayı aşağıdaki gibi görebilirsiniz

clip_image043

Cihaz üzerinden de logları takip edebilirsiniz

clip_image045

Evet, sahip olduğunuz QNAP disk kutularını sadece veri yedeklemek veya file server olarak değil pek çok farklı amaç ile kullanabilirsiniz. Bu makalemde de bunlardan birini sizin ile paylaşmış oldum. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileği ile.

 

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu