Blog

SCCM Uyumluluk Ayarları Nedir ?

Bu makalemizde SCCM ürününün en önemli ayarlarından bahsedeceğiz.

SCCM ” Compliance Settings ” yani ” Uyumluluk ayarları “ ;

Örnek vermek gerekirse; Organizasyon yapınızda 1000 Bilgisayarınız yada 2000 Bilgisayarınız mevcutsa , bu 2000 bilgisayarınızın bir Registery ( Kayıt Defteri ) olup olmadığını aramamız gerekmektedir. ( Buna Internet explorer ayarlarından birisini örnek verebiliriz. Bilgisayarlarınıza proxy ayarlarını dağıtmak istiyorsanız ) ilgili kayıt anahtarı varsa, Bilgisayar “Uyumlu (Compliant)” olarak kabul edilir. ilgili kayıt Anahtarı yoksa ” Non-Compliant (Uyumsuz) “ olarak kabul edilir. Örnekleme sağlarsak , yeni bir proxy sunucusu kurulumu sağladınız ve sunucu ve bilgisayarlara bu proxy ayarlarını dağıtmak için kullanacağımızı varsayarsak ; Compliance ayarlarını başlatıp ; kayıt defterlerini ve bu 2000 Bilgisayarı manuel kontrol edemeyeceğimiz için; SCCM sisteminde dağıtacağımız Registery ayarlarını tanımlamamız gerekmektedir. Sonrasında SCCM ajanımız tüm bilgisayarları tarama işlemine başlayacaktır. Publish (Yayınlama) işlemini yapıtığımızda ilgili bilgisayarlarda tarama yaptığında , bu oluşturduğumuz Registry kaydı mevcutsa ; ” Compliant (Uyumlu)” değerlendirecektir. Eğer Registery kaydı mevcut değilse ; “Non-Compliant (Uyumsuz) “ olarak değerlendirecektir. Bu sayede tüm bilgisayarları manuel kontrol etmek gibi bir iş yükü oluşmayacaktır. Sonrasında tüm bilgisayarları taradıktan sonra ; Rapor gönderimi sağlayacaktır.

Yani kısaca açıklayacak olursak ; Sccm ajan yüklü olan bilgisayarlar ve sunucular için belirlemiş olduğumuz ;

  • Criteria (Kriter)
  • Sorgular (Queries)
  • Aktif Dizin Sorguları (Active Directory Queries)
  • Registry Settings ( Kayıt Defteri Ayarları)
  • Dosya Sistemlerinin Kontrolü ( File System Control)
  • Script Çalıştırma ( Script Run)
  • Çeşitli SQL Sorguları çalıştırmak mümkündür.

Genelde en çok kullanılan ” Registry Kayıtları “ yöntemidir.

Compliance Settings menülerini SCCM Console ekranı üzerinden incelemek istersek ;

SCCM Console ekranına giriş sağladıktan sonra ” Assets and Compliance ” bölümünü seçeriz. Ardından ” Compliance Settings “ klasörünü seçeriz. ” Configuration Items “ seçeneğinde ; ayarlarımızın yapılması ve dağıtma işlemi bu seçenek üzerinden yapılmaktadır. Bu ayarları size tavsiyem Collection olarak dağıtmanız , yani hedef collection’a dağıttıktan sonra ilgili collection’a üye bilgisayarı taramaya başlar ve size durumuyla alakalı, uyumluk sayısı ve uyumsuzluk sayılarını raporlar.

Bir sonraki makelemizde Compliance Settings ile alakalı uygulama gerçekleştiriyor olacağız.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere.

Faydalı olması Dileğiyle.

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu