Windows Server

Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması Bölüm 3 Configure High Availability

Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması makale serimizin ilk iki bölümünde RD Connection Broker High Availabilty Mode için temel ihtiyaçlarımızı tamamladık ve sunucularımızı aynı Remote Desktop Deployment servisinin üyesi durumuna getirdik. Bu makalemizde gerçekleştirecek olduğumuz işlem Remote Desktop Connection Broker sunucumuzu tek bir sunucu üzerinde değil, birden fazla RD Connection Broker sunucusu ortamında çalışabilmesi için High Availabilty Mode yapılandırılmasını gerçekleştireceğiz.

 

 

image001

 

 

Remote Desktop Deployment Overview bölümünü açıyoruz ve Remote Desktop ortamımızı kontrol ediyoruz. RD Connection Broker sunucumuzun standalone olarak çalıştığını görebilmekteyiz. RD connection Broker sunucumuz üzerinde Configure High Availability sihirbazını çalıştırıyoruz.

 

 

image002

 

 

Configure RD Connection Broker for High Availability sihirbazımız karşımıza çıkıyor ve sihirbazımızın ilk ekranında temel ihtiyaçlarını bizlere belirtiyor. Bizler bu ihtiyaçları makale serimizin daha önceki bölümlerinde karşılamıştık. Temel ihtiyaçlarımızı özetlememiz gerekirse

 

RD Connection Broker High Availability Mode içinde bulunan bütün RD Connection Broker sunucularının ortak SQL databasesi üzerinde yazma hakkının olması gerekmektedir.

RD Connection Broker High Availability Mode içinde bulunan bütün RD Connection Broker sunucularının SQL databasesine yazma işlemlerini yerine getirebilmeleri için SQL Server Native Client yazılımının yüklü olması gerekmektedir.

RD Connection Broker High Availability Mode içinde bulunan bütün RD Connection Broker sunucularının statik bir ip adresine sahip olmaları ve DNS zonesi altında kayıtlarının olması gerekmektedir.

DNS Sunucumuz üzerinde DNS round robin name olarak Broker sunucularımıza bağlı bir kaydın olması gerekmektedir.

 

 

image003

 

 

Configure High Availability bölümünde SQL Sunucumuza bağlantı yapmak ve bağlantı sonrasında oluşturacak ve yapılandıracak olduğu databasenin bilgilerini istemektedir.

 

Database Connection string için aşağıdaki satırı ekliyoruz.

 

DRIVER=SQL Server Native Client 10.0;SERVER=Ws12Dc;Trusted_Connection=Yes;APP=Remote Desktop Services Connection Broker;Database=brokers

 

Satırın açıklamalarını inceleyelim.

 

SQL Server Native Client 10.0 RD Connection Broker Sunucuları üzerinde yüklü bulunan SQL Native Client versiyonu

 

SERVER=Ws12Dc Databasemizi barındıracak olan SQL sunucumuzun hostname bilgisi.

 

Database=brokers SQL sunucumuz üzerinde oluşturulacak olan database ismi.

 

Folder to store database files bölümünde SQL sunucumuz üzerinde databasenin nereye oluşturulacağını belirtiyoruz.

 

DNS round robin name bölümünde broker ortamı için oluşturmuş olduğumuz kaydın FQDN bilgisini belirtiyoruz.

 

 

image004

 

 

Yapılandırmamız başarılı bir şekilde ve devam ediyoruz. Confirmation bölümünde bizlere özet bilgi vermektedir. Configure butonuyla yapılandırmaya başlıyoruz.

 

 

image005

 

 

Yapılandırma işlemi başladı ve başarılı bir şekilde tamamlandı. Eğer bu işlem sırasında SQL sunucusuna bağlantı kuramaz veya SQL sunucusu üzerinde database oluşturabilmesi için yeterli izinlere sahip olamasaydı sihirbazımız hata verecekti.

 

 

image006

 

 

İşlem sonrasında Remote Desktop Deployment Overview bölümünü kontrol ettiğimiz zaman RD Connection Broker yapılandırmasının High Availability Mode olarak değiştiğini görebiliyorsunuz.

 

 

image007

 

 

Deployment Servers sekmesini incelediğimiz zaman sadece WS12RDH1 sunucumuzun RD Connection Broker Sunucusu olarak çalıştığını görebilmektesiniz. Bizler bu adımları yaparak RD Connection Broker Sunucumuzun High Availability Mode içinde çalışması gerektiğini belirttik. RD Connection Broker farmı içine ikinci bir RD connection Broker sunucusu eklemedik. Bu sebepten ötürü RD Connection Broker Server sayısı bir tanedir ve bir sonraki makalemizde ikinci RD Connection Broker Sunucumuzu Farm içine dahil edeceğiz.

 

 

image008

 

 

RD Connection Broker Databasesini barındıran SQL sunucumuzu kontrol ettiğimiz zaman Database Connection string komutuyla oluşturmuş olduğumuz databaseyi belirtmiş olduğumuz dizin altında görebilmekteyiz.

 

 

image009

 

 

SQL Management Console ile Databasemizi kontrol ediyoruz ve Brokers databasemiz aktif olarak çalıştığını görebilmektesiniz.

 

Makale serimizin bir sonraki bölümünde Windows Server 2012 RD Connection Broker High Availability Mode Yapılandırılması Bölüm 4 Add RD Connection Broker Server işlemini inceleyeceğiz ve tek bir tane olan RD Connection Broker sunucumuzun sayısını arttıracağız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu