Haberler

Dünya Genelindeki Büyük İnternet Kesintisini Bir Kişinin Tetiklediği İddia Ediliyor

Salı günü gerçekleşen ve birçok yüksek seviyedeki internet sitesine erişimi olumsuz etkileyen kesintinin bir yazılım hatasından kaynaklandığı ileri sürülmekte

Dünya çapında yaşanan kesintinin baş sorumlularından olan bulut bilişim şirketi Fastly, hatanın ortaya çıkmasının bir müşterilerinin bir takım ayarları değiştirmesi sonucu tetiklendiğini açıkladı.

Yaşanan kesintinin ardından, internetin temelini oluşturan geniş altyapı operasyonlarını bir avuç şirketin eline vermenin ne kadar güvenilir olduğu ile ilgili tartışmaların fitili de ateşlenmiş oldu.

Fastly, hızlı bir şekilde yayınladığı açıklama ile yaşananlardan ötürü özür diledi ve yaşanan sorunun öngörülmesi gerektiğini söyledi.

Yaklaşık bir saat süren kesinti Amazon, Reddit, Guardian ve New York Times gibi bazı yüksek popülerliğe sahip internet sitelerini önemli derecede etkiledi.

Fastly kıdemli mühendislik yöneticisi Nick Rockwell şunları söyledi: “Bu kesinti geniş ve şiddetliydi, ve müşterilerimiz ve onlara güvenen herkes üzerindeki etki için gerçekten üzgünüz.”

Şirket, müşterilerin içeriği son kullanıcılarına olabildiğince yakın iletmesi ve depolamasına yardımcı olmak için dünyanın dört bir yanındaki stratejik noktalarda sunucular işletiyor.

Ancak, ayarlarını oldukça haklı sebepler ile değiştiren bir müşteri, Mayıs ayı ortasında müşterilere yayınlanan bir yazılım güncellemesinde “ağın %85’inin hata döndürmesine” neden olduğu açıklanan bir hatayı tetiklemiş oldu.

Fastly, web sitelerinin 11:00 (İngiliz yaz saati) sularında çevrimdışı olduktan yaklaşık 40 dakika sonra mühendislerinin sorunun nedenini çözdüklerini söyledi.

Yapılan açıklamada ek olarak,”Bu 49 dakika içinde ağımızın %95’i normal şekilde çalışmaya devam etti” ifadeleri kullanıldı.

Şirket, müşterilerine bir yama yayınladı ve “bu olay sırasında izledikleri süreç ve uygulamaların otopsisini yapmaya” ve “yazılım kalite güvencesi ve test süreçlerimiz sırasında hatayı neden tespit edemediklerini anlamaya” söz verdi.

Kaynak: bbc.com

Diğer haberler

Dünya Genelinde İnternet Kesintisi
Daimler Trucks, Yakıt Hücreli Mercedes-Benz GenH2 Kamyon’un Kapsamlı Testlerine Başlıyor
Google, Android 12 ile Uygulamaların Takibinden Çıkmanıza İmkan Sağlayacak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu