Haberler

Google Play, Android Uygulama Geliştiricilerine Yaptığı Kesintileri Azaltıyor

Google, Play mağazasında Android uygulamalarını öne çıkarmak için aldığı ücretleri azaltmayı planlıyor.

Google Play mağazasında 1 Temmuz’dan itibaren, uygulamaların ve içlerinde satılan tüm dijital ürün ve hizmetlerin satışındaki ilk 1 milyon dolarlık satıştan %30 komisyon yerine %15 kesinti uygulanacak. Kasım ayında Apple tarafından da benzer bir adım atılmıştı.

Bunların yanında yasa düzenleyicileri, rekabete aykırı uygulama iddialarını takiben her iki büyük teknoloji şirketi hakkında da bir soruşturma yürütüyor.

Google için durum, rakip uygulama mağazalarının mobil platformunda çalışmasına izin vermesi ve ayrıca başka yollarla yazılım yüklemeyi kolaylaştırması açısından biraz farklı.

Bununla birlikte, Play Store’un çoğu Android telefonun varsayılan seçeneği olarak kalması, haksız bir avantaj sağladığı şeklinde değerlendirilmekte.

Oyun geliştiricisi Epic Games, hem Apple’ın hem de Google’ın “fahiş” ücretler talep ettiğini savunanlar arasında.

Bir blogda, Google’ın ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı, şirketin geliştiricilerin başarılı olmasına yardımcı olmak için pazarlama araçları ve başka kaynaklar sağladığını öne sürerek yöneltilen suçlamaları reddetti.

Ancak Sameer Samat, geliştiricilerin bu konudaki “girdilerini hesaba kattığını” kabul etti.

Uygulama geliştiricilerine daha büyük pay

Firma, küresel Android geliştiricilerinin %99’unun yılda 1 milyon dolardan fazla kazanmadığını, bu nedenle kesintilerde %50’lik bir indirimin onlara önemli bir fayda sağlayacağını söyledi.

“Daha fazla kazananlar ise, yeni planı Apple’ın uygulama politikalarından daha cömert bulmalı” diye de ekledi.

Google’ın %15’lik oranı, bir geliştiricinin her yıl toplam kazancına bakılmaksızın yaptığı ilk 1 milyon dolarlık satışa uygulanacak, geri kalanı %30 kesintiye tabi olmaya devam edecek.

Buna karşın Apple, yalnızca geliştiricinin net satışları 1 milyon doların altına düştüğünde %15’lik bir oran sunuyor. Bu sınırı aşar aşmaz, tüm kazançlar daha yüksek kesintiye uğruyor.

Apple, yalnızca Birleşik Krallık’ta 330.000’den fazla işin App Store tarafından desteklendiğini söylediği Pazartesi günü kendi uygulamalarının en son savunmasını yayınladı.

Apple, Pazartesi günü en son savunmasını yayınladı. Bu savunmada yalnızca İngiltere’de 330.000’den fazla çalışmanın App Store tarafından desteklendiğini söyledi.

Hızla büyüyen bir sektör, dijital ekonominin altyapısının anahtarını, erişimini ve fiyatları kontrol eden iki devin hakimiyeti altında.

Mobil uygulamalar dışındaki herhangi bir işte – elektrik veya iletişim ağları gibi – böyle bir ikilinin katı düzenlemelere tabi olmasını beklersiniz.

Ancak yakın zamana kadar Google ve Apple istediklerini yapmakta özgürdü.

Şimdi ise daha iyi bir anlaşma için geliştiricilerin baskılarına yanıt vermek zorunda kaldılar. Ancak yine de özellikle AB’deki düzenleyici kurumlar bu konular hakkında bir soruşturma başlatması, bu iki firmayı bu adımları atmaya daha da zorlamış görünüyor.

Google, geliştiricilere uyguladığı kesintiyi düşürmek söz konusu olduğunda Apple’ı geride bırakmış gibi. Ancak her iki şirket de kolaylıkla daha cömert davranabilecek durumda.

2020’de mobil uygulama gelirlerinin %30 arttığı tahmin ediliyor ve teknoloji devleri bundan oldukça büyük bir pay aldı.

AB düzenleyici kurumları bu konuları yakından takip etmekte. Yakın zamanda da işin peşini bırakacak gibi görünmüyorlar.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

Microsoft Mavi Ekran Hatası ile İlgili Acil Yama Yayımladı
Otomobil Satışlarında Taksitli Dönem Resmen Başlıyor
Fransız Turist, İran’da Uçurduğu Drone Sebebiyle “Casusluk” Suçlamalarıyla Karşı Karşıya

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu