3. Parti Yazılımlar

ESET Remote Administrator – Bölüm 2 ERA Lisanslama ve Agent Dağıtımı

İlk makalemizde kurulum işlemini tamamlamış ve konsola giriş yaparak noktalamıştık. Bu makalemizdeki adımımızda öncelikle lisanslama ve ortamımıza agent dağıtımı yapacağız. Agent dağıtımı yapılacak olan cihazlarımız konsolumuza bağlı olmak zorunda. Konsolumuza bağlı olmayan cihazlarımıza ancak standalone kurulum yapabiliriz. Sözü fazla uzatmadan adımlarımıza başlayalım.

Konsolda Admin butonuna tıklayarak License Management ekranını açalım. ADD LİCENSES butonuna tıklayalım.

clip_image002

Açılan ekranımızda 3 farklı yöntemle lisans ekleme imkanına sahibiz. Eset firmasından satınalma sonrasında bize gelen lisans anahtarı ile aktivasyon yapabilir ayrıca çevrimdışı olarak yine satınalma sonrasında bize mail ile gelen lic dosyası ile aktivasyon yapabiliriz.

clip_image004

Lic dosyası ile aktivasyon yapmak için OFFLİNE LİCENSE FİLE linki altında açılan menüden Browse butonuna tıklayarak lic dosyasının yolunu gösterebiliriz.

clip_image006

Lic dosyasını seçim Open butonuna tıklayalım.

clip_image008

Bu şekilde UPLOAD butonuna tıklayarak lisanslama işlemini yapabiliriz ancak bu metoda sadece değindik diğer metodu incelemek adına ben lisanslama işlemini ürün anahtarı yöntemi ile yapacağım.

clip_image009

LİCENSE KEY linki altında açılan ekrana ürün anahtarımızı giriyoruz. ADD LİCENSES butonuna tıklıyoruz.

clip_image011

Ürün anahtarımıza yapılan aktivasyonun başarılı olduğu mesajını aldık. OK butonuna tıklayarak bu adımımızı tamamlayalım.

clip_image013

Lisansımız şu anda sorunsuzca eklendi. Sarı ve ünlem işaretleri barındırıyor olmasının sebebi benim makale yazabilmek adına deneme lisansı talep etmiş olmam. Bu lisansım 1 aylık bir lisans. Lisans kullanım süresinin zaman aşımının yaklaşmasına bir ay kala bu şekilde uyarı ile bildirim yapılmaktadır.

 

clip_image015

Şimdi ajan dağıtma aşamasına geldik. Öncelikle ortamımızı inceleyelim. Ortamımızda Computers kabına geldiğimizde var olan cihazlarımızı görebilmekteyiz. İlk kurulum anında network taraması sonucunda bulunan cihazlarımız kaplarımıza yerleşti.

clip_image017

Bizim yapımız esnek ve sürekli cihaz eklemesi ve çıkarması gibi durumlara maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda ortam taraması yapıp bu kapların güncellenmesi işlemini tetikleyebiliriz. Bu işlem için  Admin butonuna tıkladığımızda gelen menüden Policies ve sonrasında açılan task menüsünden Static Group Synchronization policy’lerine gelelim. Sağda network taraması için bir policy oluşturulmuş durumda bu policy’i seçerek RUN NOW butonuna tıklayalım. Bu policy çalıştırıldıktan sonra kaplarımız otomatikman güncellenmiş olacaktır. Bunu yapmak mecburiyetinde değiliz. Kullanıcılarımıza ajan kurulumu yaptığımızda zaten otomatik olarak konsolumuza gelecektir. Farklı metotları uygulamaya yönelik esnek bir konsola sahibiz. Bu nedenle ben farklı yöntemlerden de bahsetmeye çalışıyorum.

clip_image019

Ön bilgiden sonra az önce konsolumuzda gördüğümüz cihazlarımıza ajan dağıtım aşamasına geçebiliriz. Ana ekranımızda QUICK LINKS altında yer alan Deploy ERA Agent linkine tıklayalım.

clip_image020

Bizi karşılayan ekranda 5 farklı metotla ajan dağıtım imkanı sunulmakta. Eset sayfasından direk ajan indirip kullanıcılara manuel olarak kurabilir, SCOM/GPO ile script aracılığı ile dağıtım yapabilir, konsoldaki kullanıcılara zamanlanmış görev olarak atayabilir ve oluşturacağımız bat dosyası ile ajan dağıtımı yapabiliri. Biz bunlardan yaygın olan iki metot ile iki cihazımıza ajan dağıtımı yapacağız. İlk metodumuzu uygulamak için Create Agent Live İnstaller linki altında yer alan CREATE İNSTALLER butonuna tıklayalım.

clip_image022

Karşımıza gelen ekranda öncelikle kurulumu yapılacak olan ajanlarda kullanılmak üzere gerekli olan sertifikayı seçmek için ERA CERTİFİCATE kısmındaki sertifikanın üzerine tıklayalım.

clip_image024

Ekranımızda bize ait olan sertifikalar görüntülenmektedir. Agent ile başlayan sertifikayı seçelim OK butonuna tıklayalım.

clip_image026

Ajanlarımızın iletişim kuracak olduğu ERA sunucumuzun ip adresine Server Hostname kısmına girelim. Bizim sunucumuzun ip adresi 192.168.2.155 olduğundan bu adresimizi gerekli alana yazalım. DOWNLOAD butonumuza tıklayalım.

clip_image028

Bu adımdan sonra Windows, Linux ve Mac sistemlerde ajan dağıtımı yapabilmek için gerekli bat dosyası bizim sertifika ve adres bilgilerimize göre oluşturuldu. Biz Windows sistemler kullandığımız için Windows ajanını indiriyoruz. Save butonu ile dosyamızı kayıt edelim.

clip_image030

Dosyamızı uygun bir alana kayıt edelim. Kullanıcılarımıza bu şekilde ajan dağıtımı yapacaksak gerekli dosyamızı paylaşımlı bir alana koymamız yararlı olacaktır.

clip_image032

Dosyamızı paylaşımlı alana kayıt ettik.

clip_image034

Ajan kurulumu yapılacak olan sistemimizde bu paylaşımlı alana ulaşım sağladıktan sonra bat dosyamızı yönetici olarak çalıştıralım.

clip_image036

Ajan kurulumu başladı. Bat dosyası içeriği itibari ile bizim sertifika ve lisans anahtarımızla Eset sisteminden ajanı indirip, bizim belirlediğimiz server bilgilerine göre otomatik olarak kuracaktır.

clip_image037

Görüldüğü gibi otomatik olarak kurulum başladı.

clip_image039

Çok ufak bir kurulum olduğundan kurulum hızlıca tamamlandı. Servislere baktığımızda ajanımızın servisler ekranına yerleştiğini görebilmekteyiz. Servis çalışmaya başladı ve konsol ile iletişime geçmiş durumda.

clip_image041

Programlar ve özelikler ekranımızda ajanın kurulu olduğu görülmekte.

clip_image043

Birinci metotla ajan dağıtımını görmüş olduk. Bu bat dosyasını SCOM ve GPO ile toplu olarak dağıtma imkanımızda var. İkinci metot için kolaylaştırıcı bir ön hazırlık yapabiliriz. Hazır olan kaplara ilave olarak rahat dağıtım için kendimiz dağıtım grupları oluşturabiliriz. Computer Groups ekranında çark simgesine ve sonrasında + New Static Group… linkine tıklayalım.

clip_image044

Kap’ımıza bir isim verip FİNİSH ile adımı tamamlayalım.

clip_image045

Kabımız görüldüğü gibi oluştu. Ben diğer ajan kurulumu yapacak olduğumuz cihazımızı buraya sürükle bırak ile taşıdım. Sürükle bırak ile taşıyabileceğiniz gibi cihaz üzerinde tıklayıp açılan move menüsünden yine taşıma işlemini yapabilirsiniz.

clip_image047

İkinci metotta ise cihazımız üzerinde tıklayarak açılan menüden Deploy Agent… linkine tıklayalım. Tabi burada bu cihazımızı yeniden başlatma, ajan ve antivirus kurulunca uzaktan tarama işlemi başlatma, taşıma silme, virüs databese güncelleme ve policy’leri yönetme işlemleri yapabiliriz.

clip_image049

Açılan ekranımızda Server Task Agent İnstallation başlığı altındaki CREATE TASK butonumuza tıklayalım.

clip_image051

Karşımıza gelen TASK ekranında adım adım ilerleme yapacağız. Öncelikle 1 numaralı alana task için isim verelim. İki numaralı alanda task’ın yapacağı işi seçelim. Biz ajan dağıtacağımız için Agent Deployment görevini seçelim.

clip_image053

Settings alanında Target bu cihaz için yapılacak olmasına rağmen ek cihazlar ekleyebiliriz. Göz atmak maksatlı olarak Target(S) yazan linke tıklayalım.

clip_image055

Target olarak bizim cihazımız seçilmiş durumda. Dilersek kaplar altında cihazlarımız varsa bu task’a ilave edebiliriz.

clip_image057

Yine SETTINGS ekranında ERA sunucumuzun ip adresini tanımlayalım. Uzaktan ajan kurulumu için gerekli olan hesap bilgilerini girelim.

clip_image058

Bir sonraki adımımızda yine sertifikamızı seçmemiz gerekmekte. Bu nedenle <NO SERTİFİCATE SELECTED> linkine tıklayalım.

clip_image060

Ajan sertifikamızı seçip OK ile onaylayalım.

clip_image062

İşlem ağacında adımlarımız tamamlandı. FİNİSH ile adımlarımız bitirelim. Tüm ekranlarda bu ağaç yapısı mevcut durumda tüm ayarlarımız bu şekilde açılır kapanır menüler altından kolay bir şekilde yapmaktayız. Ekranlar birbirine çok yakın olduğundan geniş ekrana sahip bir cihazda ara yüzün kullanımını beğeneceğinize eminim.

clip_image064

İşlem tamamlandı. Task durumunu görmek için Admin butonuna sonrasında Server Task linkine ve All Task Types linkine tıklayarak task’ın durumunu görebiliriz.

clip_image066

Task ajan kurulacak olan cihaz ile gerekli iletişimi sağladı ve Runing duruma geldi.

clip_image068

Task’ın kurulacak olduğu sistemde işlemler başladı.

clip_image070

Kısa bir süre sonra ajan kurulumu tamamlandı.

clip_image072

Konsolumuzda Task’ın başarı ile sonuçlandığı görülüyor.

clip_image074

İstersek taskı’ı silebiliriz. Farklı zamanlarda oluşturulacak olan task’lar ile karışma gibi bir durum olmaz.

clip_image076

Windows Bilgisayarlar kabında ajan kurulmuş olan sistemlerin durumu görünmekte. Normalde antivirüs kurulmadığı için sarı ve kırmızı renkler görmemiz normal.

clip_image078

Bu makalemizin de sonuna geldik. Ajan dağıttıktan sonra şimdi sistemlerimize antivirus kurma zamanı geldi. Bir sonraki makalemizde Antivirus kurma adımlarını inceleyeceğiz.

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu