Blog

Veeam Agent Windows ile E-Posta Gruplarına Bildirim Gönderme

Veri üretiminin ve tüketiminin hızla arttığı günümüzde, verinin işlenmesi, korunması, bir felaket anında eksiksiz olarak geri getirilebilmesi yüksek önem arz etmektedir. Son zamanlarda bu durum o kadar ön plana çıkmıştır ki; Bireysel Kullanıcı’nın haftasonu gezisinde çektiği fotoğraflardan, Kurumsal Firma’da görevli bir Yönetici’nin sunum dosyasına kadar tamamı bu kapsamdadır. Bu durumda bilinçli kullanıcılar, çeşitli yöntemler ile verilerini koruma yoluna gitmektedirler.

İpucu kıvamındaki yazıma konu olacak yöntem ise Veeam Agent Windows uygulamasıdır. Ancak burada uygulamanın kullanımından ziyade, ücretsiz versiyon tarafından da desteklenen E-Posta Bildirimi ile ilgili bir detay paylaşacağım. Normalde arayüz üzerinden yapılan ayarlar ile bir e-posta adresi tanımlanabilmekte ve işlem sonuçları bu adrese gönderilmektedir. Özetle gönderici ve alıcı adresi aynı olmakta ve birden fazla kişiye bildirim gönderilememektedir. Bu duruma çözüm olarak mevcut konfigürasyon dosyasında bazı düzenlemeler yapılabilir ve Dağıtım Listesi’nde bulunan e-posta adreslerine bildirim gönderilebilir.        

Senaryomuza göre bir iş yerindeki Fiziksel Cihaz’ın Veeam Agent Windows ile her gün yedeğini alıyoruz ve Backup işlemlerine ait bildirimlerin Bilgi İşlem Departmanı’nda görevli çalışanlara gönderilmesini istiyoruz. Söz konusu çalışanların bir E-posta Grubu’na dahil olduklarına varsayarak Veeam Agent tarafındaki düzenlemeye başlıyoruz.

Birinci adım olarak;

Mevcut konfigürasyon dosyasını aşağıdaki komut yardımıyla dışarı alıyoruz.

İşlemimiz sorunsuz tamamlanıyor ve 0 kodunu alıyoruz. Ayrıca dışarı çıkarttığımız konfigürasyon dosyanın hangi dizinde olduğunu da görebiliyoruz.

Not : Yukarıdaki dizin, varsayılan olarak Gizli gelmektedir. Dosya’ya ulaşmak için Gizli Bileşenleri aktif duruma getirmemiz gerekmektedir.

Konfigürasyon dosyamızı bir Text Editör ile açıyor ve aşağıda işaretlenmiş alanlar arasındaki bazı değerlerde düzenlemeler yapıyoruz.

Bu değerler;

From=”[email protected]

To=” [email protected]

Username=”Z29uZGVyaWNpYWRyZXNAc2QubG9jYWw=”

Password=” TUtBMTg4MVRDMTkyMw==”

Not : Username ve Password değerleri, Base64 olarak yazılmalıdır. Yukarıdaki değerler örnek olarak verilmiştir.

Düzenleme işleminin tamamlanmasını takiben konfigürasyon dosyamızdaki değişiklikleri kaydediyoruz ve aşağıdaki komut yardımı ile uygulamaya yüklüyoruz.

Bu işlemin de sorunsuz tamamlandığını dönen 0 kodundan anlıyoruz. Yapılan tüm işlemler sonrasında grafik arayüzümüz aşağıdaki şekilde görünmektedir. “ Test Message “ butonuna tıklıyor ve test bildirimi gönderiyoruz.

Test bildiriminin Dağıtım Listesi’ndeki adreslere ulaştığını görüyoruz.

Faydalı olması dileklerimle.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu