Haberler

Android’te Zararlı Yazılım İçeren 16 Yeni Uygulama Tespit Edildi

Android işletim sisteminde kullanıcılara gizli reklamlar sunan, cihazların pil ve internet kullanımını yükselten 16 yeni uygulama tespit edildi. Google tarafından Play Store’dan kaldırılan uygulamaların cihazlardan manuel olarak kaldırılması gerekiyor. Uygulama listesi ve detaylar içeriğimizde.

Android işletim sistemi görseli

Dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemi olan Android, uygulama marketinde yer alan zararlı yazılımlarla gündeme gelmeye devam ediyor. İşletim sistemini hedef alan 16 yeni zararlı uygulama, güvenlik yazılımları geliştiricisi McAfee tarafından tespit edildi. 20 milyondan fazla kişi tarafından indirilen uygulamalar Google Play Store’dan kaldırıldı. Ancak cihazlarında halen yüklü olan kullanıcıların uygulamaları manuel olarak kaldırması gerekiyor.

Kötü amaçlı yazılımlar el feneri, QR kod okuyucu, birim dönüştürücü, fotoğraf düzenleyici ya da görev yönetici gibi kullanımlar için uygulamaların içine yerleştiriliyor. Başlangıçta faydalı bir uygulama gibi görünen bu yazılımlar uygulamanın açılması ile birlikte bir HTTP isteği yürüterek uzak yapılandırmasını cihaza indiriyor. Yapılandırma indirildikten sonra da push mesajlarını almak için bir Firebase Cloud Messaging dinyeyicisini kaydediyor. Bu aşamalar tamamlanıp gerekli altyapılar sağlandığında ise kullanıcılara gizli reklamlar gösteren yazılımlar bu şekilde kazanç ederken kullanıcıların sistemlerinin yavaşlamasına, internet tüketiminin artmasına ve cihaz ısınmalarına neden oluyor. McAfee tarafından tespit edilen kötü amaçlı yazılımların listesi şu şekilde;

  1. High-Speed Camera
  2. Smart Task Manager
  3. Flashlight+
  4. Memo Calendar
  5. K-Dictionary
  6. BusanBus
  7. Candle
  8. Quick Note
  9. Currency Converter
  10. Joycode
  11. EzDica
  12. Instagram Profile Downloader
  13. Ez Notes
  14. Flash Lite
  15. Double Line Calculator
  16. İmage Vault Flashlight+

Bu listede yer alan uygulamalardan herhangi birini indirdiyseniz güvenliğiniz ve cihaz sağlığı açısından kaldırmanız gerekiyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu