Haberler

Google, ABD’de 392 Milyon Dolar Cezaya Çarptırıldı

2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Google’ın kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı. Karara göre Google, 392 milyon dolar ceza ödeyecek. Detaylar haberimizde.

Google New York ofisi

Hem Android işletim sisteminde hem de iOS işletim sisteminde kişisel verilerin korunması ve kullanıcı gizliliği her dönem tartışılan konular arasında. Bu kapsamda Google’a, kendi ülkesi ABD’de 40 eyalet savcısı bir araya gelerek dava açmıştı. 2018 yılında açılan o dava sonuçlandı ve Google 392 milyon dolarlık yüksek bir cezaya çarptırıldı.

İhlalin nedeni konum verileri

Google’a açılan davanın konusu kullanıcıların konum verilerinin izinsiz olarak takip edilmesi ve reklam amaçlı kullanılmasıydı. Gelen şikayetler kullanıcıların konum izinlerini kapalı tutsa dahi verilerin izlenmeye devam ettiği üzerineydi. Bunun üzerine harekete geçen ABD eyalet savcıları konuyu araştırdı ve Google’ın kullanıcı gizliliğini ihlal ettiğine karar verdi. Ayrıca Google, gelecek yıldan itibaren konum izleme politikası ve kullanıcı kontrolleri konusunda önemli ölçüde iyileştirmeler yapmayı kabul etti.

Google aynı sebeple daha önce de ABD’nin Arizona eyaletinde görülen davada 85 milyon dolarlık bir ceza almıştı. Bununla birlikte Google’ın konum verilerini uygunsuz kullanımı nedeniyle aldığı toplam ceza 470 milyon dolara ulaştı.

Google’ın çeşitli uygulamalar aracılığıyla kullanıcı verilerini toplayıp reklam verenler için kullanması konusu oldukça fazla konuşuluyor. Siz de bu konu hakkındaki görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.  

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu