Haberler

Yapay Zeka ile Daha Güçlü Kavrama Sağlayan Robotik Eldiven Geliştirildi

Edinburgh’lu mühendis, kas tutuşunu artırmak için yapay zeka kullanan bir robotik eldiven geliştirdi.

Ross O’Hanlon, multipl skleroz olan teyzesinin su içmek veya televizyon kanalını değiştirmek gibi işler yapmakta zorlandığını gördükten sonra, ona yardımcı olmak için bir şey geliştirmeye karar verdi. O’Hanlon, yapay zeka ile el kaslarının daha güçlü kullanılmasına olanak veren yeni bir eldiven geliştirme çalışmalarına başladı.

Bu çalışma sayesinde el zayıflığı olan milyonlarca insana yardımcı olmayı umuyor.

Eldiven, elektromiyografi (EMT) adı verilen bir işlem ile kullanıcının kavrama niyetini algılayabiliyor. Bunu, bir sinirin kası uyarmasına yanıt olarak oluşan elektriksel aktiviteyi ölçerek yapıyor.

yapay zeka ile geliştirlen eldiven
Kaynak: bioliberty.co.uk

Daha sonra da, niyeti uygulamak için bir algoritma kullanarak eldiven harekete geçiriliyor. Böylece, eldiven kullanıcının bir öğeyi tutmasına veya bir etkinliği tamamlamak için gereken baskıyı uygulamasına yardımcı oluyor.

O’Hanloni, teknolojinin, kavanoz açma, araba kullanma ve çay yapma gibi bir dizi günlük görevde yardımcı olmasını bekliyor.

Amaçlardan biri de “Sağlıklı yaşlanma”

Eldiven, O’Hanlon’un diğer üç mühendislik mezunu ile birlikte kurduğu bir İskoç start-up şirketi olan BioLiberty’nin ilk ürünü.

Birleşik Krallık’ta, multipl skleroz, motor nöron hastalığı ve karpal tünel sendromu gibi hastalıklar ve ayrıca yaşlılık ile kas kütlesinin kaybı nedeniyle 2,5 milyon kişinin el zayıflığından muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

24 yaşındaki O’Hanlon şunları söyledi: “Bir mühendis olarak, teyzem gibi insanların bağımsızlıklarını korumalarına yardımcı olmak amacıyla bu zorlukların üstesinden gelmek için teknolojiyi kullanmaya karar verdim.

“Hastalıktan etkilenenlerin yanı sıra, nüfus da yaşlanmaya devam ediyor ve bu da bakım hizmetleri üzerinde artan bir baskı yaratıyor.

“Bireylerin kendi evlerinde daha uzun süre daha rahat yaşamalarını sağlayarak bağımsız yaşamı ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemek istedik.”

Ekip çalışan bir prototip oluşturdu ve şimdi Heriot-Watt Üniversitesi merkezli Edinburgh Business School Incubator’dan destek aldı.

“Bu türden bir desteğin, eldivenin evlere daha hızlı girmesine yardımcı olacağından eminiz,” diye ekledi.

Kaynak: bbc.com

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Fitch Ratings: Kripto Paraların Potansiyeli Var
Xbox Deneyimi Tarayıcılara Geliyor: Yeni Teknoloji xCloud Yüzünü Gösterdi
Biden Yönetimi TikTok ve WeChat Yasaklarının Davalarına Ara Vermek İstiyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu