Virtualization

VMware vCenter 6 Önerilen Ayarlar

Daha önce vCenter Server 6 ile ilgili kurulum makaleleri yazmıştım. Bu makale serilerinde vCenter Server 6 ile birlikte gelen yeniliklerden de bahsetmiştim. Bu yazımda ise kısaca vCenter Server 6’nın Best Practices’lerinden bahsedeceğim. Aslında makale sonunda Best Practices’lerin yer aldığı PDF dosyasının link’inide paylaşacağım.

Geçtiğimiz günlerde VMware, vCenter Server 6.0 Performance Best Practices isimli bir paper yayınladı. Bu PDF içerisinde vCenter Server 6 ‘nın vCenter Server 5.5 ‘a göre iyileştirmeleri konusunda da bilgi verilmiştir.

Genel hatlarıyla vCenter Server 6.0 ‘ın yeniliklerinden kısaca bahsetmek istiyorum. Daha önce bunları aşağıdaki link’lerde bahsetmiştim.

http://www.tayfundeger.com/new-features-in-vcenter-6-0.html

http://www.tayfundeger.com/new-features-in-vsphere-6-0.html

  • Operasyonel verimlilik’de %100’ün üzerindedir ve bazı işlemlerde %80 daha hızlıdır.
  • vCenter Server Appliance ile Windows vCenter arasında herhangi bir fark kalmadı. Her iki vCenter’da aynı configuration maximum limitlerine sahiptir.
  • vCenter Server External Database ile kullanıldığında; 1000 ESXi host, 10.000 power-on virtual machine ve 15.000 register edilmiş virtual machine ile kullanabilirsiniz.
  • VMware vSphere Web Client geliştirildi. Artık %90 oranında daha hızlı ve performanslı çalışmaktadır.
  • Windows vCenter Server veya VMware vCenter Server Appliance kullandığınızda eğer external database kullanmıyorsanız embedded olarak vPostgres database gelmektedir.
  • Eğer sizin ortamınızda SQL Server Express var ise upgrade esnasında bu database silinerek vPostgres database’e migrate edilir.

Performance Best Practices:

vCenter Server 6 ‘nın minimum sistem gereksinimlerine göre yapılandırdığınızda eğer ortamınızda ek feature’lar kullanıyorsanız bu kaynaklar size yeterli gelmeyebilir. Bura ek feature olarak bahsettiğim aslında karmaşık ortamlardır. Yani ortamda vSphere Distributed Switch, storage profile, tag’ler gibi ek feature’lar kullanılıyorsa minimum gereksinimlerin biraz daha üzerine çıkmanız gerekebilir.

vCenter Server üzerinde kullanılan birçok servis Java-based Web Server’a depend durumdadır.  Burada özellikle JVM heap memory ayarlarına dikkat edilmelidir. Çok büyük vCenter ortamlarında JVM ayarlamak gerekebilir. Normalde şart değildir ama büyük ortamlarda eğer yavaşlık gibi bir durum var ise JVM’i ayarlayabilirsiniz. Upgrade edilen bir hardware üzerinde vCenter Server daha performanslı çalışabilir. Aşağıda belirteceğim PDF’in Performance Comparision bölümünde de göreceğiniz üzere Intel Xeon E5 2670 v3 (Haswell-EP) tabanlı işlemci üzerinde E7-8837 (Westmere-EX) işlemcilere göre daha iyi performans alındığı görülmüştür.

vCenter Server database’ine uygun kaynak sağlamak genel olarak vCenter Server performansı için çok önemlidir. Burada database’in embedded veya external database olması önemli değildir. Database server ‘da log dosyaları ile database dosyalarının ayrı disk’lerde tutulması herzaman için size performans katkısı olacaktır. Ayrıca database dosyalarını SSD üzerinde barındırabilirsiniz. Böyle erişim süreleri daha kısa olacağı için daha hızlı bir database’iniz olacaktır.

Son olarak event ve task’ların retention policy’lerini değiştirerek saklama sürelerini kısaltabilirsiniz. Böylece disk üzerinde saklanan veri daha az olacaktır ve performansınız artacaktır. Varsayılan olarak bu süre 30 gündür. Retention time’in ayarlanması ile ilgili buradaki link’i inceleyebilirsiniz.

Networking:

Eğer external bir database kullanıyorsanız, vCenter database‘inin yeterli bir bandwith ile vCenter bağlı olduğundan emin olur. Database ile vCenter arasında bir network darboğazı oluşur ise bu vCenter’ın performansına doğrudan olumsuz etkileyecektir.

clip_image001

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi vCenter Server bir dakika içerisinde 1000’den fazla operasyon oluşturur ve burada oluşan network trafiğini tek başına çalışan 100mbit/s ‘lik network link’i işleyebiir. Eğer external bir database kullanılıyorsa, vCenter ile database arasında nekadar az latency olursa okadar daha fazla performans alırsınız. Burada latency değeri 10ms’den az olmalıdır. Tabi 1 ms’den az gidiş dönüş süresi en ideal değerdir.

vCenter ile database’i arasındaki bağlantı nekadar önemli ise ESXi host’lar ile vCenter arasındaki bağlantıda okadar önemlidir. ESXi host’lar ile vCenter arasında mümkün olduğu kadar düşük latency olmalıdır. vCenter ile ESXi arasında yüksek latency’lerde desteklenir ancak yüksek latency olur ise vCenter Server’in işlem yapması sırasında yüksek gecikmelere neden olur.

vCenter Server Configuration and Inventory Design:

Eğer yapınızda vSphere Distributed Switch kullanıyorsanız (VDS) daha iyi performans alabilmeniz için birden fazla Switch kullanmanız gerekir. Genellikle switch’lerin herhangi birinde daha az virtual machine olan vCenter Server’in performansı daha iyi olacaktır. Bir Switch yerine 4 adet switch kullanılarak yapılandırılan vCenter Server’larda %14 verim elde edildi.

vCenter Server 6.0 ile birlikte Platform Services Controller (PSC) isimli bir hizmet geldi. Siz isterseniz PSC’yi external istersenizde embedded olarak kurabilirsiniz. Ufak yapılar için embedded kurulum yapabilirsiniz. Siz isterseniz mevcut PSC ile birden fazla vCenter Server’a hizmet verebilirsiniz. Yani multiple vCenter Server’i destekliyor. Eğer ortamınızda tek birtane vCenter Server var ise embedded PSC kurulumu yapmak size en iyi performansı sağlayacaktır. Platform Services Controller ile ilgili vCenter 6.0 Installation Part 3 – Platform Services Controller isimli makalemi inceleyebilirsiniz.

clip_image003

Son olarak, vCenter Server istatistiklerinin seviyesinin seçimi performansı etkileyebilir. Eğer istatistik düzeyini arttırdıysanız vCenter Server database’ine daha fazla trafik yaparsınız. vPostgres database kullanmıyorsanız bu sefer database sunucusuna doğru hem network hemde storage trafiği oluşacaktır. VMware, istatistik seviyesinin Level 1 ‘de tutulmasını ve gerek duyulmadıkça değiştirilmemesini önerir. İstatistikler hakkında daha detaylı bilgi için buradaki link’i inceleyebilirsiniz.

Performance Best Practices for the Web Client:

Diğer vCenter bileşenlerinin olduğu gibi, Web Client’in performansıda hardware kaynaklarına bağlıdır. vCenter Server’da yeterli CPU, Memory ve Storage kaynağının olduğundan emin olun. Web Client üzerinde eğer farklı eklentiler çalıştırıyorsanız (Örneğin; VMware NSX) ek belleğe ihtiyaç duyulabilir. Web Client ‘a bağlı birden fazla plugin, solution kullanıyorsanız bellek miktarını arttırarak Web Client’in daha performanslı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

VMware en az 2 CPU ve 4 GB Ram ‘li bir web client operasyonlarının yapılmasını önerir. Eğer sizin Web Client’ini coğrafi olarak farklı bir yerde kurulu ise browser’dan Web Client yavaş çalışabilir. Bunun önüne geçmek için eğer Windows vCenter kullanıyorsanız vCenter’a RDP yapabilir, eğer appliance kullanıyorsanız aynı coğrafi ortamda bulunan bir Windows ‘a RDP yaparak Web Client’a bağlanırsanız daha performanslı sonuçlar elde edersiniz.

Ben vCenter Server 6 ‘nın best practices’leri ile ilgili bazı bölümleri size bahsetmek istedim. Eğer daha detaylı karşılaştırmalara ve best practices’lere ihtiyacınız var ise aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://www.vmware.com/files/pdf/techpaper/vmware-vCenter6-perf.pdf

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu