Blog

Online Eğitimde Webcam Neden Gereklidir? Webcam Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uzaktan eğitim, onlarca yıldır kullanılmakta. Ancak bugün, hiç olmadığı kadar gerekli ve popüler olmuş durumda. Öğrenciler ve öğretmenler, daha önce olmadığı kadar uzaktan bağlanıyorlar ve eğitim-öğretim gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu da şu soruyu beraberinde getiriyor: daha iyi uzaktan eğitim deneyimini nasıl yaratabiliriz?

Özetle: işin özü iletişimdir ve iyi bir web kamerası burada çok büyük fark yaratabilir. Öğretmenler ve öğrenciler, etkili bir iletişim için vücut diline güveniyorlar ve web kameraları bunu sağlayabilir, öğrenciler ve öğretmenler sınıfta beraber olmasalar bile!

Her web kamerası aynı kalitede değil. Bu kısa rehberimizde, uzaktan eğitimde webcam size nasıl yardımcı olabilir? Ve size en uygun web kamerası hangisidir? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız.

ONLINE EĞİTİM İÇİN NEDEN BİR WEB KAMERASINA İHTIYACIM VAR?

Öğrenciler öğretmenlerini görebildikleri zaman, derse katılım artıyor. Ayrıca öğrenciler her zaman uyanık kalabiliyor ve önemli bilgileri daha iyi özümseyebiliyorlar. Öğretmenler için de sınıfın nabzını tutabilme ve öğrencilerin yeterli düzeyde ilgi ve dikkat gösterip göstermediklerini gözlemleme hayati önem taşıyor.

Görsel iletişim, öğretmenlerin katılımı daha doğru bir şekilde kaydetmesine izin verdiği için kaytarmayı da önler. Çoğu lise ve üniversitenin devamlılık şartları vardır. Ancak öğrenciler kameralarını kapatıp bilgisayarlarından uzaklaşabilirler ve öğretmenler ya da akademisyenler de bunu fark etmeyebilirler.  Öğrencilerin güvenilir USB web kameraları olduğunda, öğretmenler videolarının açık olmasını isteyebilir, böylece öğretmenler kimin derste olup olmadığını takip edebilir.

BÜTÜNLEŞİK NOTEBOOK WEB KAMERASININ NE PROBLEMİ VAR?

Bütünleşik web kameraları ile USB web kameraları arasındaki en büyük fark video kalitesidir. Bütünleşik web kameraları, ilk bakışta iyiymiş gibi görünebilir fakat küçük notebook tasarımlarında kendilerine yer bulabilmek için kaliteli komponentlerden fedakârlık yapılmak zorunda kalınmıştır. USB web kameraları ise uzaktan eğitimin önündeki engelleri kaldıracak daha kaliteli lenslere, otomatik odaklama yeteneğine, ışık koşullarını düzelten yazılımlara ve diğer faydalı özelliklere sahiptirler. Bu üstün video kalitesi sayesinde öğretmenler, öğrencilerin vücut dillerini ve yüz ifadelerini daha iyi okuyabilirler ve bu ifadelere göre derslerin içeriklerini ve hızını ayarlayabilirler.

Yaratıcı eğitimciler, bütünleşik web kameralarının kısıtları yüzünden kendilerini boğulmuş hissedebilirler. Kamerayı hareket ettirmek zordur ve bir şeyler göstermek için notebook ekranını kullanmaktan başka şansınız yoktur. USB web kameraları ile öğretmenler, sınıf deneyimini doğal olarak taklit etmek ve öğrencilerin ders boyunca odaklanmalarını sağlamak için daha fazla hareket ve öğretme fırsatına sahip olurlar.

Bazı USB web kameraları, dahili dizüstü bilgisayar kameralarına nazaran daha geniş görüş alanları sunar. Daha geniş bir çerçeveye sahip öğretmenler, öğretim alanlarını tamamen farklı öğretim materyalleri ile donatabilirler. Daha önce öğretmenin yüzünün ve omuzlarının kırpılmış bir görüntüsüyle sınırlı olan yer artık çok daha geniştir. Öğretmenler 23 Nisan, Cumhuriyet Bayramı vb. özel günler ve tatiller için dekorasyon yapabilir, beyaz tahta kullanabilir, yaklaşan ödev/ proje teslim tarihlerini gösterebilir ve daha fazlasını yapabilirler.

USB web kameraları kompakttır ve son derece taşınabilirdir. Bu da onları ihtiyacınız olan her yere yerleştirmeyi kolaylaştırır. Bütünleşik web kamerasının sabit ve sınırlı- ve zaman zaman görüntünüzü, sizin hiç istemediğiniz şekilde karşı tarafa ileten- görüş açısı hakkında endişelenmeden, dizüstü bilgisayarınızı kucağınızda tutabilirsiniz. Bir USB web kamerasını istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz, böylece her zaman en iyi şekilde görünürsünüz.

Bütünleşik web kameralarının bozulma ve kırılma olasılığı USB web kameralarına göre daha yüksektir. Öğrenciler ve öğretmenler, dizüstü bilgisayarlarını onlarca farklı yere taşımak zorundadırlar. Ayrıca bütünleşik web kameralarını tamir ettirmek için, tüm bilgisayarı servise göndermek zorundasınız. Teknoloji geliştikçe, USB web kameralarını daha üst modeller ile değiştirmek ve upgrade etmek çok daha kolaydır. Bir fotoğraf makinesi, bir kamera, DSLR ya da bir GoPro, bütünleşik web kamerasının yerini alabilir ancak bütün bunların özel kablolarını, montaj ekipmanlarını, pil seviyelerini, bağlantı durumlarını vs. devamlı kontrol etmek ekstra zaman ve enerji gerektirir. Bir USB web kamerası ile öğretmenler ve öğrenciler tüm bu zorluklardan kurtulabilir.

WEB KAMERASI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

İnternetten bir web kamerası araması yaptığınızda, önünüze yüzlerce seçenek gelecektir. Bu seçenek bolluğu, doğru seçimi yapmayı çok güçleştirir. Burada sunacağımız bazı püf noktaları, doğru web kamerası seçmenize yardımcı olmayı amaçlıyor.

VİDEO KALİTESİ

Video kalitesi ile ilgili olarak iki önemli veri karşınıza çıkar: çözünürlük ve saniye başına kare (FPS) oranı

  • Çözünürlük: Bunu, resmin keskinliği olarak düşünebilirsiniz. Çözünürlük arttıkça, resmin keskinliği artacak ve gerçeğe daha yakın görüntü elde edeceksiniz. 1080p ya da daha üst çözünürlük oranlarını tavsiye ediyoruz. Ama en kotu 720p’nin altına düşmeyin.
  • FPS: Saniye başına kare, hareketin akıcılığını belirler. En kötü 30 FPS oranına sahip web kameralarını öneriyoruz ama 60 FPS daha akıcı ve daha doğal görüntü sunar.

KULLANIM KOLAYLIĞI

Kullanım kolaylığı, telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlardaki bütünleşik kameraların yerine bir USB web kamerası kullanmak için büyük bir nedendir. Bu kameraların kullanılmasının ek kurulumlara yol açabilmesi hayal kırıklığına neden olabilir ve işlerin ters gitmesi olasılığını artırabilir.

Buna karşın USB harici web kameralarını kurmak çok kolaydır. USB’yi takın ve işte hazırsınız! Çoğu bilgisayar ve program, bu kamerayı otomatik tanıyacaktır. Nadiren de olsa tanınmadığı durumlarda, öğrenci ve öğretmenlerin, videolarını başlatmadan önce kamera seçimi yapmaları gerekebilir.

DÜŞÜK IŞIK DÜZELTME

Eğer evinizde bir fotoğraf ya da video stüdyonuz yoksa, ideal ışıklandırma koşullarından çok uzaksınız demektir. Bazı USB web kameraları, düşük ışık koşullarını düzelten yazılımlara sahip olabilirler ve böylece ek aydınlatma ekipmanı satın almanıza da gerek kalmaz.

EN İYİSİ: LOGITECH BRIO ULTRA HD PRO KURUMSAL WEBCAM

Logitech Brio Ultra HD Pro Kurumsal Web Kamerası, 30fps 4K Ultra HD, 30 ya da 60 Fps 1080p ve 30, 60 ya da ultra akışkan 90 fps’de 720p görüntü iletme kapasitesine sahiptir. Böylece en ufak detaylar bile görünür. Öğretmenler öğrencilerin tüm mimiklerini yakalayabilirler ve dersin her bir dakikası gecikme olmaksızın en üstün görüntü kalitesi ile yapılabilir. Brio, öğretmenler ve öğrenciler için, alabilecekleri en iyi web kameralarından biridir.

Brio, bağlantı için USB Type-C’yi kullanır, böylece ışık hızında veri transferi mümkün olur. Ders sırasındaki gecikmelere elveda deyin! Ayrıca Brio, ayarlanabilir montaj ayağı sayesinde dizüstü bilgisayarlara, ikinci bir monitöre takılabilir ya da basitçe masanızın üzerinde rahatça kullanılabilir. Bu montaj ayağı aynı zamanda çıkarılabilir ve kamera tripoda ya da bir dokuman kamerasına bağlanabilir. Brio, öğretmenlere ve öğrencilere çok çeşitli kullanım şekilleri sunar ve sanki sınıftaymış gibi bir deneyim yaşattırabilir.

Brio, düşük ışık koşullarını iyileştiren Rightlight 3’e ve HDR teknolojisine sahiptir. Işık koşulları ne olursa olsun her zaman en doğal görüntüyü ulaştırır. 5x yakınlaştırma, ayarlanabilir görüş açısı ve ayarlar, Brio’yu dünyanın en iyilerinden biri yapar.

Windows Hello için tasarlanmış güvenli yüz tanıma sensörleri ve gizlilik kapağı, daha fazla güvenlik ve gizlilik sağlayacaktır. Sadece siz istediğiniz zaman kameradasınız!

Brio, tüm popüler video konferans yazılımları ile uyumludur. Hangi yazılımı kullanıyorsanız kullanın, Brio çalışacaktır.

ÖĞRENCİLER İÇİN EN İYİSİ: LOGITECH C930e BUSINESS WEBCAM

C930e Business Webcam, 30fps’de 1080p görüntü kalitesi sunar. Lensinin (dijital olarak) yatay ve dikey hareket edebilmesi ve 4x yakınlaştırma yapabilmesi ve 90 derece görüş açısı sayesinde grup projelerinde veya toplantılarda rahatça kullanılabilir.

Bu web kamerası, yaptığı işi ciddiye alır. İşletmelerde kullanılmak üzere sertifikalandırılmıştır. Böylece mezuniyet sonrasında da kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca stereo mikrofonu, esnek montaj seçenekleri ve gizlilik kapağı, çok uzun yıllar boyunca kullanılmak için tasarlanmıştır.

C930e, çoğu popüler video konferans yazılımları ile çalışır. Bu yüzden öğrencilerin, okulun seçtiği yazılımla çalışma konusunda stres yapmalarına gerek yoktur.

 BÜTÇENİZE EN UYGUN WEBCAM: LOGITECH C505e HD Webcam

Logitech kurumsal webcam portföyünün en yeni üyesi C505e HD Webcam, en temel ihtiyaçları karşılamak için tasarlanmıştır. HD kalitede 720p görüntü aktaran C505e, bir adet, ses alma mesafesi artırılmış mikrofona sahiptir. Ayrıca esnek montaj seçenekleri ve ekstra uzun USB kablosu, kullanımı kolaylaştırır.

Fiyatının uygun olduğuna bakmayın. Düşük ışık koşullarını iyileştiren yazılıma ve sabit fokusa sahip bu kamera, düşük ışık koşulları ile rahatça mücadele edebilir. Her yönden ses alabilen ve gürültü filtreleme özelliğine sahip mikrofon en doğal ve net sesi iletir.

C505e, Windows, MacOS ve ChromeOS ile çalışır. Ayrıca popüler video konferans yazılımları ile de tam uyumludur.

LOGITECH’İN EĞİTİM İÇİN SUNDUĞU YAZILIMLAR

Doğru webcam çok önemlidir ama doğru yazılımla bunu daha üst düzeylere çıkarabilirsiniz. Bu add-on yazılımlar sayesinde öğretmenler ve öğrenciler, online eğitim deneyimlerini istedikleri şekle sokabilirler. Bu yazılımlar, çoğu video konferans uygulamaları ile çalışmaktadır.

LOGITECH CAPTURE

Logitech Capture, öğretmen ve öğrencilere çok daha yaratıcı ders deneyimleri oluşturmalarına imkân verir. Capture, öğretmenlerin aynı anda 2 kameradan yayın yapmalarını sağlar. Böylece kendileri bir kameradan görünürken, diğer kameradan içerik paylaşabilirler. Öğrenciler için de bu geçerlidir. Çözmekte zorlandıkları problemi, 2. Kamera kullanarak öğretmenlerine gösterebilirler.

Ayrıca öğretmenler ve öğrenciler, videolarına canlı metinler ekleyebilirler. Bu özellik, daha fazla kişiselleştirmeye olanak verir ve yaratıcılığı teşvik eder.

Öğretmenler ve öğrenciler, filtreler ve çerçeveleri de kullanabilirler. Bunları kaydetmek ve her seferinde aynı ayarları kullanmak da mümkündür.

Şu an için bu yazılım, Brio Ultra HD Pro Webcam ve C920e HD Pro Webcam ile uyumludur. Eğer bu ürünlere sahipseniz hemen indirin ve bu deneyimi yaşamaya başlayın.

LOGITECH TUNE

Logitech Tune, eğitmenlerin ve öğrencilerin, ses ve video ayarlarını tek bir yerden yönetmelerine olanak veren bir yazılımdır. Kolay kullanım ve kurulumu sayesinden, kişiselleştirmek ve kontrol etmek hic bu kadar kolay olmamisti.

Ne kadar zoom yapacağınızı, görüş açınızı, renk ayarlarını ve preset’leri, odaklanma ayarlarını ve firmware güncellemelerini tek bir yerden gerçekleştirebilirsiniz. Bir sınıf ortamındaysanız ve tüm kameralar kurum çatısı altında kullanılıyorsa, öğrencilerin kamera ve kulaklıklarını kontrol edebilir ve sürekli sorun çıkmasını önleyebilirsiniz.

Şu an için Brio Ultra HD Pro Webcam, C930e Business Webcam ve C920e HD Pro Webcam ile uyumludur.

Daha yakından bakmaya hazır mısınız? O zaman tıklayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu