Haberler

Çin’deki iPhone Fabrikasında Toplu İstifa!

iPhone üretiminin büyük çoğunluğu Çin’in Zhengzhou şehrindeki üretim tesisinde yapılıyor. Foxconn’a ait tesiste sıkıntılı zamanlar yaşanıyor. Yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığı fabrikada 20 bin kişi toplu olarak işten ayrıldı. Detaylar haberimizde.

Bugün Foxconn’un en büyük iPhone fabrikası olan Zhengzhou üretim tesisinde toplu bir istifa yaşandı. Covid 19 tedbirleri nedeniyle kapalı devre sistemiyle çalışan işçiler karantina koşulları nedeniyle şikayetçiydi. Ardından Foxconn’un işe yeni başlayan çalışanlara taahhüt edilen ikramiyeleri eksik ödemesiyle birlikte tesiste kargaşa ortaya çıktı. Çalışanlar tarafından başlatılan isyana şirketin güvenlik görevlilerinin yanı sıra Çin polisi müdahale etti.

Son olarak dün Foxconn ödeme ile ilgili sorunun teknik bir hatadan kaynaklandığını ve çözümlendiğini açıkladı. Çalışanlarından özür dileyen şirket, yine de işe devam etmek istemeyen çalışanlarına 2 aylık maaş tutarı olan 1.400 dolarlık tazminatı ödemeye razı olduğunu açıkladı.

iPhone fabrikasında 20 bin çalışan işten ayrıldı

Foxconn’un çalışmaya devam etmek istemeyen çalışanlarına 2 aylık maaş tutarını tazminat olarak vermeyi kabul etmesinin ardından 20 bin çalışan toplu olarak işten ayrıldı. Şirket tarafından yapılan bir açıklama bulunmamasına karşın Çin basını ve teknoloji kaynakları haberi paylaştı. Yaşanan toplu istifa ile birlikte tesisin üretim kapasitesinin %30 oranında azalacağı bildirildi.

Yaşanan olaylar ve sürecin araştırılması için Çin’e bir ekip gönderen Apple tarafından dün yapılan açıklamalarda “Durumu gözden geçiriyoruz ve çalışanlarının endişelerinin giderilmesini sağlamak için Foxconn ile yakın bir şekilde çalışıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Süreçte bundan sonra neler yaşanacağı ise merak konusu. Siz de konu ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Kaynak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu